Kadınlar adalet istiyor

Avrupa Kadın Lobisi'nin başlattığı Türkiye Koordinasyonu'nun desteklediği ''50/50 Eşitlik'' kampanyasının tanıtımı Shareton Otel'de yapıldı. Tanıtımda konuşma yapan, Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu (AKL TK) Genel Koordinatörü İlknur Üstün, ''Kadın meselesi partilerin vitrin meselesi olmaktan öteye geçememiştir'' dedi.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 10:58
Abone Ol google-news

Avrupa Kadın Lobisi Türkiye Koordinasyonu (AKL TK) Genel Koordinatörü İlknur Üstün, konuşmasında, kadınların Avrupa Parlamentosu'nda yüzde 30 oranında temsil edildiğini, Avrupa ülkelerinde hala kadınların siyasal temsilinde ''kriz'' yaşandığını kaydetti.

Siyasal temsilde adalet talep ettiklerini belirten Üstün, kampanya ile Türkiye'yi düşünmeye çağırdıklarını, çünkü adaletsizliklerin sadece kadınların sorunu olmadığını ifade etti. Üstün, ''Temsilde adalet yoksa, toplumda da adalet yoktur. Toplumsal adalet yoksa sadece lafta demokrasi vardır. Biz kadınlar bu adaletsizliği tek başımıza taşımak istemiyoruz'' diye konuştu.

Bugüne kadar milletvekilliği ve bakanlık yapmış kadınlara seslenen Üstün, kadınlardan yüzde 50/50 eşitlik için manifesto yayınlamalarını istedi. Fransa'da bunun örneğinin yaşandığını anlatan Üstün, yerel seçimlerin yaklaştığını ve anayasa değişikliğinin tartışıldığını anımsatarak, bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Üstün, ayrıca tüm siyasi partilerin genel başkanlarına ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunarak, eşitsizliğin giderilmesi için hızla harekete geçilmesini istedi.

''Kadın meselesi partilerin vitrin meselesi olmaktan öteye geçememiştir'' diyen Üstün, siyasi partilerin erkek yaşantısına uygun yapıları yıkılmadıkça erkek ve kadınların eşit olamayacağını savundu.

Kampanyanın tanıtımı için Brüksel'de toplantı yapıldığını kaydeden Üstün, Türkiye genelinde kampanyaya destek veren sivil toplum kuruluşlarının da basın toplantısı düzenleyeceklerini bildirdi. Üstün, önümüzdeki günlerde kampanya çerçevesinde sürpriz etkinlikler yapılacağını söyledi.

 

Diğer konuşmalar

İzleyiciler arasındaki AKP Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Meral Kirişçioğlu, 1 yıl önceden yerel seçimlerde kadın sayısını artırmak için siyaset akademisi kurduklarını ve yaklaşık 3 bin kadını eğittiklerini kaydetti. Kirişçioğlu, Üstün'e anayasaya eşitlik paritesinin eklenmesi için yapılacak tüm çalışmalarda da kendilerine destek olabileceklerini ifade etti.

DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır da parti olarak kotayla ilgili çalışma yaptıklarını anlattı. Bayındır, toplumda eşitlik yasasının kabul edilmesi için bu çalışmayı desteklediklerini söyledi.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur ise kadın örgütlerinin faaliyetlerinin Türkiye için önemli olduğunu vurguladı. Anayasal güvence olmadan eşitlik olamayacağına işaret eden Erbatur, parlamentoda Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu kurulması çalışmalarına Meclis açıldığında hemen başlanması gerektiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler