Hadi Çaman toprağa verildi

İstanbul'da dün hayatını kaybeden tiyatro sanatçısı, yönetmen ve yazar Hadi Çaman'ın cenazesi bugün toprağa verildi. Cenaze törenine, Çaman'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra siyasetçiler, sanatçılar ve Çaman'ın sevenleri katıldı. Cenaze töreni öncesinde Yeditepe Oyuncuları Sahnesi'nde düzenlenen törende, Çaman'ın sanatçı dostları ile siyasetçi Sarıgül de konuşma yaptı.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 11:59
Abone Ol google-news

ALS hastalığı nedeniyle bir süredir tedavi gören ve dün İstanbul Ziverbey’de kaldığı bakımevinde kalp ve solunum yetmezliğinden yaşamını kaybeden oyuncu, yönetmen ve yazar Hadi Çaman (65) bugün Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

 

Çaman için tören

Sanatçı için sabah saatlerinde Teşvikiye’deki Yeditepe Oyuncuları Sahnesi’nde bir tören düzenlendi. Törene tiyatro dünyasından aralarında Çaman'ın ailesi ve yakınları ile DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili, Ülkü Tamer, İzzet Günay, Ekrem Bora, Haldun Dormen, Gencay Gürün, Nevra ve Metin Serezli, Göksel Kortay ve Erol Keskin’in de bulunduğu pek çok kişi katıldı.

Çaman'ın Türk Bayrağı'na sarılı tabutunun omuzlar üzerinde taşınarak, hazırlanan kürsüye koyulduğu törende, Dilek Türker, Suna Keskin, gazeteci Rengin Uz, Gülsen Tuncer, Füsun Önal, Yıldız Kenter, Ercüment Balakoğlu, Tuna Arman, Orhan Alkaya ve Nedim Saban’ın yanı sıra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de konuşma yaptı.

Hadi Çaman'ın Kastamonu Lisesi'nden öğretmeni Turgut Aykanat, ölüm haberini sabah gazeteden öğrendiğini ve buradaki törene yetiştiğini belirterek, Çaman'ın tiyatro sevgisi çok yüksek bir öğrenci olduğunu ifade etti.

Öğretmen olarak lisenin tiyatro kolunu yönettiğini anlatan Aykanat, Hadi Çaman'a birçok oyunda rol verdiğini ve Haldun Dormen'e mektup yazarak tiyatroya başlamasında yardımcı olduğunu bildirdi.

 

'Hadi bu toplumun çiçeğiydi'

Sanatçı Dilek Türker, ''Sevgili Hadi bu toplumun çiçeğiydi. Tüm sanatçılar maki gibidir. Acıları daha fazla hissederler. Yaşamak onlar için üretmektir. Hadi bunlardan biriydi. Gerçekten üretmek ve yaşayabilmek için çok emek koydu. Bu toplum, gerçekten kendisini topluma adamış askerlerini daha çok bağrına bassın. Sanatçılarımızın ne kadar önemli, değerli olduğunu anlatabilelim. Onların yaşamasını sağlayacak ortamları hazırlayalım'' diye konuştu.

Tiyatro sanatçısı Suna Keskin, Hadi Çaman 5 yıl aynı sahneyi paylaştığını, çok güzel oyunlarda birlikte oynadıklarını ve 45 yıl önce de Haldun Dormen Tiyatrosu'nda tiyatroya birlikte başladıklarını söyledi. Keskin, ''Çok derin arkadaştık, dosttuk. Kardeşlik diyebileceğim birlikteliğimiz oldu. Hadi, bu dünyada 3 şeyi çok sevdi. Oğlu Efe, tiyatrosu ve Candaş'' dedi. Çaman'ın insani ilişkilerinin çok güzel olduğunu ve herkesin sıkıntısına koştuğunu anlatan Keskin, ''Rüzgar adam onun için söylenmiş en doğru tabirdir. Ben burada rüzgar adama güle güle diliyorum. Sonu geldi ve perde...'' diye konuştu.

 

'45 yılını tiyatroya verdi'

Gazeteci Rengin Us da, çok üzgün olduğunu ifade ederek, Çaman'ı 25 yıldır tanıdığını, yaşadığı 65 yılın 45 yılını tiyatroya verdiğini söyledi.

Sanatçı Gülsen Tuncer ise şöyle konuştu: ''Hadi benim çok eski bir dostumdu. Çaman, profesyonellikle amatörlere verdiği destekle hatırlanmalı. Hadi, hem çalışkan, hem cömerttir, hem eli, hem yüreği çok cömerttir. İyi bir tiyatrocu olmanın yolu çok iyi bir yurttaş olmaktan geçiyor. O, bu ülkenin yetiştirdiği çok iyi bir yurttaştı. Gerçek bir demokrattı. Ülkesini çok severdi. Tiyatroyu ülkesinin insanları için yapardı. Ülkemiz böyle bir sanatçıyı yetiştirdi ve ne mutlu ki biz Hadi'yi tanıma fırsatı bulduk. Hadi ülkemizin tiyatro tarihine tiyatro adamı olarak, adam gibi adam olarak yerini aldı.''

Sanatçı Füsun Önal, Hadi Çaman'la ''Kelebekler Özgürdür'' oyununu ülkenin her yerinde birlikte oynadıklarını, kendisine bu sabah cep telefonundan ''Artık yoksun. Yolun açık olsun. Üzerine ışıklar yağsın kelebekler üzerinde olsun'' şeklinde mesaj geçtiğini kaydetti. Önal, ''O şimdi yoluna yalnız devam ediyor ama ona bir şekilde kelebekler eşlik ediyordur'' dedi.

Yıldız Kenter, Hadi Çaman ile sevinçleri, hüzünleri paylaştıklarını ifade ederek, şunları dile getirdi: ''Gerçek bir tiyatro adamı olan Haldun Dormen'in hepimize yansıttığı ışığı, sevgiyi, anlayışı paylaştık. Bu dostluğumuz son günlere kadar devam etti. Fakat ben son zamanlarda 5-6 ay önce arayabildim. Çünkü ben de bir hastalıkla uğraşmak durumundaydım. Son konuşmamda bana 'Bırak Yıldız Abla. Bana Leyla'yı anlat' dedi. Bu kadar diğergam bir adam, bu kadar diğergam bir sanatçıydı. Onu çok sevdim, onu çok özleyeceğiz. Yılları karşısında, emeği karşısında saygıyla, sevgiyle eğiliyorum. Hadi'nin duyduklarından mutlu olacağını sanıyorum. Sevdiği insanlar burada ve duyduklarını mutlaka tek başına alkışlıyordur.''

Orhan Alkaya, Hadi Çaman'ın çok sorumlu bir yurttaş olduğunu belirterek, Yeditepe Oyuncuları Sahnesi'nin bundan sonra ‘Hadi Çaman Tiyatrosu’ adıyla yaşaması gerektiğini söyledi. 

 

'Meslektaşlarıyla ölümde bile beraber olmak istiyordu'

Nedim Saban ise Çaman'ın 2 yıl önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan bir şey istediğini ve bunun da tiyatrocuların birlikte yatabileceği bir mezar yeri olduğunu belirterek, ''O her zaman, meslektaşlarıyla ölümde bile beraber olmak istiyordu'' diye konuştu. Çaman ile ilgili bir anısını da anlatan Saban, ''Biz bir yürüyüş yapmıştık özel tiyatrolarla ilgili. Polis bizi Taksim'de durdurdu ve 'İzniniz var mı?' diye sordular. Hadi ağabey 'Ben Atatürk'ten izin aldım' dedi. Böyle de keskin bir zekası vardı'' dedi.

 

Siyasilerden başsağlığı mesajları

Cumhurbaşkanı Vekili, TBMM Başkanı Köksal Toptan, tiyatro sanatçısı Hadi Çaman'ın vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Köksal Toptan'ın mesajı şöyle: ''Tiyatro ve sinema sanatçısı Hadi Çaman'ın vefat ettiğini büyük üzüntüyle öğrendim. Türk Tiyatrosu ve sinemasına uzun yıllar hizmet veren, tiyatroda oyuncu, oyun yazarı ve yönetmen olarak birçok defa ödül alan Hadi Çaman'ın vefatı sanat dünyası için büyük bir kayıptır. Tiyatro, sinema ve televizyon dünyasında adı unutulmazlar arasında yer alacak olan değerli sanatçımız Hadi Çaman'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve sanatçı dostlarına başsağlığı dilerim.''

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, törenden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Çok üzgünüm. Önemli bir tiyatro ustasını kaybettik. Çaman, önemli bir kültür ve sanat adamıydı'' dedi. Son yıllarında Çaman ile tanışma imkanı bulduğunu ve dost olduklarını kaydeden Sezer, ''Bir şarkıdaki gibi benim açımdan 'geç buldum, çabuk kaybettim' gibi bir şey... Gerçekten kültüre, sanata, tiyatroya büyük hizmetler vermişti. Çırpınmıştı o anlamda. Çok üzgünüm nur içinde yatsın'' diye konuştu.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, Çaman'a Allah'tan rahmet dileyerek ''Hadi Çaman sahnesi, var olduğum süre içerisinde hep yaşayacaktır, devam edecektir. Tiyatroya çok önem veren, çok saygın bir sanatçımızdı'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler