"JİTEM" davası yeniden görülmeye başlandı

Çeşitli tarihlerde Diyarbakır, Mardin ve Batman'da, birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemleri gerçekleştirdikleri iddiasıyla yargılanan ve aralarında terör örgütü PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı ''JİTEM'' davası, yeniden görülmeye başlandı. Avukat Tahir Elçi, davanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ''Ergenekon Davası'' ile birleştirilmesini talep etti.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 12:22
Abone Ol google-news

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi ile 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin verdiği iki ayrı ''Görevsizlik kararı'' nedeniyle Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderilen dava dosyası, Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararı üzerine Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesine iade edildi.


Uyuşmazlık Mahkemesi'nin kararı

Dava dosyası, 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin de verdiği ''Görevsizlik kararı'' üzerine Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderildi. Uyuşmazlık Mahkemesi, dosyanın Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi.

Kararda, ''sanıklara yüklenen suçların askeri suç olmadığı, askeri bir suça bağlı bulunmadığı, sanıkların Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişkilerinin kesildiği, böylece askeri mahkemede yargılamalarını gerektiren ilginin kesilmiş olduğu'' belirtildi. Davanın, adli yargıda görülmesinin gerektiği kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi:
 

"Sanıklara yüklenen eylemlerin subay ve astsubay konumundaki asker kişiler ile birlikte işlendiği, bu kişiler hakkında açılmış ya da açılacak olan davada bu sanıkların da birlikte yargılanmalarının askeri yargı yerine ait olduğu gerekçesine yer verilmiş ise de sanıklara yüklenen 'cürüm işleme için teşekkül oluşturmak, birden fazla adam öldürmek, kasten yangına sebebiyet vermek ve patlayıcı madde atmak' suçlarının Askeri Ceza Kanunu'nda yazılı olmayan suçlardan olması nedeniyle bu durumda dahi sanıkların adli yargı yerinde yargılanmaları gerektiği açıktır.''

Kararda, ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı'nın ''gizli'' ibareli bir yazısına da yer verildi. Terör örgütü PKK itirafçısı olan sanıklar Adil Timurtaş, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Abdülkadir Aygan, Hayreddin Toka, Fethi Çetin, Recep Tiril'in, 1991-2005 tarihleri arasında Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı emrinde sivil işçi ve memur olarak görev yaptıkları belirtilen kararda; ''Ancak sanıkların çeşitli nedenlerle TSK ile ilişkilerinin kesildiği, Jandarma Genel Komutanlığının mahkemeye gönderdiği 20 Ekim 2006 tarihli 'gizli' olduğu belirtilen yazısından anlaşılmıştır'' denildi.

 

Ergenkon Davası'yla birleştirilsin

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülmeye başlanan davanın tutuksuz yargılanan sanıkların katılmadığı duruşmasında, avukat Tahir Elçi hazır bulundu.

Avukat Elçi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği 9 sayfadan oluşan suç duyurusunu okuduktan sonra mahkeme heyetine sundu.

Olayın Ergenekon terör örgütünün faaliyetleri kapsamında gerçekleştiğini savunan Elçi, davanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ''Ergenekon Davası'' ile birleştirilmesini talep etti. Elçi, şöyle dedi:

''Sanıklardan terör örgütü PKK itirafçısı Hacı Hasan, Susurluk olayının ardından İbrahim Babat sahte ismiyle Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'na 11 sayfadan oluşan mektup gönderdi. Babat, davaya konu olan 4 kişinin kurşuna dizilerek öldürülmesi olayının talimatını, dönemin JİTEM Komutanı Cem Ersever ile şu anda Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Albay Arif Doğan'dan aldığını anlatmıştı. Bu nedenle Ergenekon soruşturmasında adı geçen şüpheliler Arif Doğan, Sinan Yaşar, Şaban Bayram, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Doğu Perinçek, Veli Küçük, Levent Ersöz ve diğer sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu davanın Ergenekon davasıyla birleştirilmesini istiyoruz.''

Mahkeme heyeti, 5 klasörden oluşan dosyanın kapsamlı olduğunu, heyetin yapacağı incelemenin ardından, Avukat Elçi'nin talebinin değerlendirileceğini belirterek, duruşmayı erteledi.

 

Savcının "Jitem" mütalaası

Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava dosyası 13 Şubat 2006'da görevsizlik kararı verilerek 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Mahkeme, kararın gerekçesinde, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasına da yer vermişti.

Kararın, ''Cumhuriyet Savcısının esas hakkındaki mütalaası'' bölümünde şu ifadelere yerverilmişti:

''Savcı esas hakkındaki mütalaasında, sanıkların suç tarihinde JİTEM görevlisi olduklarının anlaşıldığını, JİTEM'in jandarma istihbaratına bağlı olarak faaliyette bulunduğunu, sanıkların bu durumda suç tarihinde askeri şahıslar olduklarını, asker şahısların işlemiş oldukları suçlardan dolayı askeri mahkemede yargılanmalarının gerektiğini ve dosyanın bu kanaate varılmakla görevsizlik kararı verilerek Diyarbakır 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verilmesini kamu adına talep etmiştir.''

 

İddianameden

İddianamede, çeşitli tarihlerde Diyarbakır, Mardin ve Batman'da ''adam öldürme, kundaklama, bombalama'' eylemlerini gerçekleştirdikleri belirtilen 11 sanığın TCK'nın 313. maddesi uyarınca, ''cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak'' ve 450. maddesi uyarınca ''Birden fazla kişiyi öldürmek'' suçlarından 9'u hakkında müebbet, 2'si hakkında da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler