"Gelişigüzel patlayıcılara karşı girişimde bulunulmalı"

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifak üyesi savunma bakanlarının Afganistan'da "gelişigüzel patlayıcılara karşı girişimde bulunulması", "tıbbi bakım" ve "askeri yetenekleri yüksek olan daha fazla helikopter kullanılması" konularında karar aldığını bildirdi.

Yayınlanma: 05.02.2010 - 07:20
Abone Ol google-news

NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantıları kapsamında ''Kuzey Atlantik Konseyi ve NATO Dışı ISAF Katılımcıları Toplantısı'', Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla başladı.

Toplantıda konuşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Kuzey Atlantik Konseyi ve NATO Dışı ISAF Katılımcıları Toplantısı''nda yaptığı konuşmada, Afganistan'ın başarısının, sadece Afganistan için değil, tüm bölgenin huzuru, istikrarı ve refahı bakımından elzem olduğunu vurguladı.

Afganistan'ın başarısı için de bölgesel sahiplenme hissiyatının kuvvetlendirilmesi, bölge ülkelerinin işbirliğine teşviki, Afgan halkının zihninin ve kalbinin kazanılması ve böylece bölgesel düzeyde pozitif bir sinerji oluşturulması gereğinin de altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, ''Bu anlayışla; Afganistan'a gerekli ekonomik desteğin verilmesinin, Afganistan'ın geleceğini inşa edecek çocukların en iyi eğitim imkanlarıyla donatılmasının ve Afgan kardeşlerimizin kalkınma hamlelerine güçlü bir şekilde yardımcı olunmasının uluslararası toplumun en mühim ortak sorumluluğunu teşkil ettiği kanaatindeyim'' diye konuştu.

Gül, halihazırda ISAF bünyesinde 40'ı aşkın ülkenin, 85 bine yakın askerinin görev yaptığını anımsatarak, bu rakamın gelecek dönemde artırılmasının söz konusu olduğunu ve Türkiye'nin de 1755 askerle Afganistan'ın güvenliğine katkıda bulunduğunu kaydetti.
Afganistan'daki meseleleri yalnızca askeri bir bakış açısıyla çözmenin mümkün olmadığını vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çünkü o zaman, Afganistan'ı belirli bölgelerinde farklı ülkelere ait askeri birliklerin konuşlu olduğu bir 'harita' olarak görürüz. Oysa Afganistan, zengin tarihiyle, binlerce senelik kültür mirasıyla, coğrafi ve siyasi konumuyla, ekonomik potansiyeliyle Asya'nın kalbidir. Afganistan edebiyattır, güzel sanatlardır, müziktir, Gazneli Mahmut'tur, Ali Şir Nevai'dir, Mevlana'dır. Tarihe mal olmuş bu şahsiyetlerin hepsi Afganistan'ın evrensel kültüre armağanlarıdır.''

İstanbul Kongre Merkezi Emirgan Salonunda yapılan toplantıya, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de aralarında bulunduğu Kuzey Atlantik Konseyi üyeleri ile NATO dışı ISAF (Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) katılımcıları katıldı.

Oturumunun açılışında konuşan Rasmussen, bugün insanların NATO'yu düşündüğünde akıllarına ilk olarak muhasebecilerin değil, askerler ve denizcilerin geldiğini belirtti.

Rasmussen, "Ancak bugün savunma bütçelerinin tüm ülkelerde çok sıkıştığı bir dönemde NATO'nun askeri operasyonları, özellikle de İSAF (Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) her zamankinden daha büyük bir maliyet yaratmaktadır" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "dün akşamki çalışma yemeğinde savunma bakanlarının, NATO askerlerinin faaliyet gösterdikleri alanlarda ihtiyaç duydukları desteği almalarını sağlayacak bir önlem paketi üzerinde anlaşıldığını" belirterek, ihtiyaç duydukları diğer stratejik yatırımları yapabilecek olmalarından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Toplantıda, Kosova konusunu ele alacaklarını belirten Rasmussen, bu konuda son 12 ayda ciddi ilerleme kaydedildiğini kaydetti. Rasmussen, "KFOR (Kosova Barış Gücü), hali hazırda 10 bin askere düştü ve daha esnek bir yapıya kavuştu. KFOR'un, Kuzey Atlantik Konseyinin siyasi yönlendirmesi altında aşama aşama caydırıcı bir konuma geçmesine ilişkin bir sonraki adımları tartışacağız. KFOR, şüphe yok ki güvenli bir ortam yaratma konusunda üzerine düşeni yapabilecek yetenektedir" dedi.

Toplantı açılışında konuşan Gönül, etkinliğin, kültürlerin, dinlerin uyumunun ve hoşgörünün başkenti olan İstanbul'da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Küreselleşmenin ve küresel anlamda karşılıklı bağımlılığın toplumların yapısını şekillendirdiği, sınırlar dışında bir çok gelişmeye neden olduğu bir dünyada yaşadıklarını belirten Gönül, ''Yeni dönem gittikçe kültürlerin, etnik gruplar ve dinlerin kompleks bir karışımı ile sınırları olmayan, milletler üstü toplumları ortaya koyuyor'' dedi.

 

"Gelişigüzel patlayıcılara karşı girişimde bulunulması"

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifak üyesi savunma bakanlarının Afganistan'da "gelişigüzel patlayıcılara karşı girişimde bulunulması", "tıbbi bakım" ve "askeri yetenekleri yüksek olan daha fazla helikopter kullanılması" konularında karar aldığını bildirdi.

Rasmussen, İstanbul Kongre Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, tümüyle verimli bir toplantı olduğunu belirterek, Türkiye'nin ev sahipliğine teşekkür etti. Savunma bakanlarının iki gündür salonlardan dışarı çıkmadan, bu güzel şehri ziyaret etmeden çalıştıklarını ifade eden Rasmussen, "Gayet olumlu ve pozitif sonuç veren bir toplantı oldu" dedi.

Rasmussen, savunma bakanlarının birtakım tedbirler alınması noktasında karar aldıklarını bildirerek, buna göre NATO'nun kaynakları ile gereksinimleri, harcamalarıyla gelirleri arasında denge olacağını kaydetti.

"Şimdi anlaşmaya vardığımız bu paketi uygulamaya odaklanacağız" diyen Rasmussen, bunun birlikte daha fazla çalışma anlamına geldiğini söyledi. Esas olarak 3 konuda karar aldıklarını bildiren Rasmussen, "Bunlardan birincisi her şeyden önce böyle gelişigüzel patlayıcı aletlere, askerlerimizi en çok öldüren bu patlayıcılara karşı bir girişimde bulunacağız" diye konuştu.

Toplantılarda, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, diğer ittifak üyeleri ve ortaklarla birlikte patlayıcı ve mayınlara karşı "daha güçlü bir işbirliği" yapılmasını önerdiğini belirten Rasmussen, "Gates'in önerisi üzerine IED denilen patlayıcı düzeneklere karşı birtakım tedbirler alınacak olursa bütün ISAF askerleri böyle bir tehlikeye karşı daha iyi korumuş olacak" dedi.

İstihbarata erişimin sağlanmasının önemine değinen Rasmussen, bütün ISAF ülkelerinin teknik ve teknolojiler üzerinde eğitim alması gerektiğini söyledi. Rasmussen, kullanılacak tespit edici kitler, demolar ve robotik ekipman gibi şeylerin sağlanması, mayın ve patlayıcılara karşı özel korunmuş araçların ISAF ülkelerine verilmesi gerektiğini belirterek, bunun atılan çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

Rasmussen, ikinci olarak "tıbbi bakım" konusuna odaklandıklarını ifade ederek, "Tıbbi bakım daha da iyileştirilsin ki, askerlerimize elden gelen en iyi destek sağlansın. Bu önemli bir öncelik" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "askeri yetenekleri yüksek olan helikopterlerin daha fazla kullanılması gerektiğini" ifade ederek, "Bir tarafta elinde helikopterleri olan, diğer tarafta da parası olan ülkeler var. Bunların modernizasyonu ve kullanılması ancak personel eğitimiyle sağlanabilir" görüşünü dile getirdi.
 

"Afganistan'da güvenlik konusunda değişim başlamalı"

"Aslında gerçekte biz sahada ne yapıyoruz" diye soran Rasmussen, şöyle konuştu:
"Akla ilk olarak Afganistan geliyor. Londra toplantısı çok başarılı sonuçlandı. Bir uluslararası toplumda bu yoldan şaşmadan ilerlemek için karar birliği ortaya atıldı. Tabiİ bu her şey Afgan hükümetini, devletini güçlendirme amacını gösteriyor. Londra toplantısında, Afganistan desteklenerek, tekrar entegrasyonunun, para desteğinin sağlanması ve güçlü bir konsensüs oradan çıktı. Afganistan'da güvenlik konusunda bir geçiş ve değişimin şartlar müsaade ettiği oranda başlaması gerekiyor."

NATO'nun eğitim misyonunu tam personel sağlayarak çalıştırması gerektiğini belirten Rasmussen, orduda 60, poliste 100'ün üzerinde eğitim ekibi bulunduğunu, bunun daha da fazlasına ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Rasmussen, "Günümüzde ISAF üyesi 44 ülkeyi teşvik etmek istiyorum. Bakın, iyice araştırın, bu konuda neler yapabilirsiniz? Ya mevcut katkılar çevresinde ya da daha fazla insan yollayarak, bunu gerçekleştirmemiz lazım" diye konuştu.
 

40 bin asker taahhüdü

"NATO gittikçe daha fazlasını istiyor"
eleştirilerine de yanıt veren Rasmussen, şu bilgileri verdi:
"ISAF ülkeleri, General Stanley McChrystal'in (Afganistan'daki NATO Kuvvetlerinin
Komutanı) bu operasyon için ihtiyaç duyduğunu söylediği 40 bin asker konusunda taahhütte bulundu. Yani savaş gücümüz var, bu gerçek bir başarı. Arzu ettiğimiz çapta bir savaş gücüne sahibiz. Bu NATO'nun dayanışmasını, sözünü yerine getirmesini, taahhüdünü ve imkanlarını göstermektedir. Önümüzdeki günlerde bu imkanların uygulamasını göreceksiniz. Bir dizi operasyonlar gerçekleşecek. Afganlar bunu yürütecek. NATO destek verecek. Aynı zamanda çok uzun uzadıya bu değişim konusunu da tartıştık. Bunun mekanizması düşünülüyor. Ama tartışmanın sonucunda prensipler açık ve seçik. Bu değişiklik takvime göre değil, şartlara göre yürüyecek, ayarlanacak. Bunlar da askeri ve politik şartlar olacak. Bütün bunlar, Afgan hükümeti ve uluslararası paydaşlarla yakın bir işbirliği içinde yapılacak."
 

"Kosova büyük bir başarı"

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, sabahki oturumda Kosova konusunun ele alındığını belirterek, Kosova Barış Gücünün (KFOR) asker sayısının 10 bine indirilmesini kararının alındığını anımsattı.

Rasmussen, caydırıcı bir duruma geçmenin doğru bir karar olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
"Kosova'da güvenlik sıkıntıları artık askeri sıkıntılar değil, bu Kosova açısından büyük bir başarı. Uluslararası toplum için NATO da dahil Kosova gerçekten başarı hikayesiyle sonuçlandı. Dikkat edilen diğer bir husus, bundan sonraki yeniden yapılanma konusunda bunu bekleyeceğiz. Askeri kumandanlar öneride bulununcaya kadar bekleyeceğiz ve sonra ilerleyeceğiz."

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, İstanbul Kongre Merkezi'nde yaptığı basın toplantısında, ABD Başkanı Barack Obama'nın Afganistan için 30 bin ek asker ve sivil kaynakları artırma taahhüdünü anımsatarak, bu stratejiyle Taliban'ın ivmesinin azaltılması, halkın güvenliğinin sağlanması ve güvenlik sorumluluğunun Afganlara devredilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün ev sahipliğinde İstanbul'da yapılan NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantısı'na katılan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'den ayrıldı.

"Ordularımıza ihtiyaçları olan kaynakları vereceğiz"

Toplantıda konuşma yapan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, savaş meydanlarındaki etkinliğin kurumsal güce bağlı olduğunu vurgulayarak, "Şu andaki NATO bütçe krizine baktığımızda temel olarak reformlar yapacağız, öncelikleri ve kaynakları ne şekilde kullanacağız, kısa vadeli olarak ordularımıza ihtiyaçları olan kaynakları vereceğiz" diye konuştu.


"Taliban hükümetin şartlarına uymalı"

Afganistan'daki yeni stratejiye yönelik değerlendirmelerde bulunan Gates, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlave askeri gücün özellikle güneyde ve biraz da doğuda kullanılması amaçlanıyor. Amaç Afgan halkını Taliban saldırılarına karşı korumak. Temel stratejimiz bence Taliban'ın ivmesini tersine çevirmek, nüfus merkezleri üzerinde kontrolünü kaldırmak ve aynı zamanda imkanlarını zayıflatmak ki böylece daha iyi eğitilmiş ulusal Afgan güvenlik güçleri Taliban'a karşı koyabilsin ve ülke çapında bu sorunu giderebilsin" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler