Gül: Güvenlik Konseyi üyeliğini istiyoruz

63. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuşan Abdullah Gül, Kıbrıs sorunundan, Ermenistan ve Azerbaycan ziyaretlerine kadar birçok konuya değindi. Türkiye'nin Ortadoğu konusunda kalıcı çözüm çabalarını desteklediğini belirten Gül, "Türkiye, küresel ısınma konusunda üzerimize düşen taahütlerini yerine getiriyor." dedi.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 16:10
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bölgesel sorunlar konusunda Türkiye'nin rolüne vurgu yaparak, 2009-2010 yıllarında Türkiye'nin geçici Güvenlik Konseyi üyeliği istediğini söyledi.

63. Dönem BM Genel Kurulu genel görüşmelerinin açılışı dolayısıyla BM Genel Kurulu'na hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, Ortadoğu ve Kafkasya'daki sorunlara dikkat çekti. Türkiye'nin Kıbrıs'taki diplomatik çabaları desteklediğini anlatan Gül, "İki eşit statülü devleti destekliyoruz. Kapsamlı çözüm müzakerelerini destekliyoruz" dedi. Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonun sonlandırılmasını isteyen Gül, "Türkiye BM'ye her açıdan katkıda bulunmak istemektedir. Aynı zamanda bu sorumlulukla birlikte Türkiye 2009-2010 geçici Güvenlik Konseyi üyeliğini istemektedir. Genel Konsey'in Türkiye'ye bu fırsatı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu. Türkiye aktif şekilde diyalog yoluyla barışın gelişmesi için girişimlerde bulunmakta girişimlerini sürdürmektedir. Kafkasya ve Ortadoğu'daki krizlere dikkat çeken Gül, Türkiye'nin ortaya çıkabilecek sorunları ortadan kaldırmak için girişimlerini sürdürdüğünü, Türkiye'nin barış ve diyalog platformlarını desteklediğini anlattı. Kafkasya İşbirliği Paktı'nın barışa katkı sağlayacağını bildiren Gül, Türkiye'nin Afganistan'ın yeniden imarında da rol aldığını belirtti. Türkiye'nin "medeniyetler ittifakında" öncü rolünü sürdüreceğini de belirten Gül, küresel ısınma ve su krizine de dikkat çekerek, İstanbul'da düzenlenecek olan su konferansında sorunların çözümüne yanıt aranacağını anlattı. Terorizmle mücadele ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgenin istikrarı için gerekli olduğunu belirten Gül, "BM olmadan milletlerin beklentilerini yerine getirmek mümkün olmayacaktır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler