Ukrayna'da siyasi gerilim tırmanıyor

Ukrayna'da bugün düzenlenecek devlet başkanlığı seçimleri öncesinde siyasi gerilim, en üst noktaya ulaşmış durumda. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, gelişmelerden kaygılı olduğunu açıkladı.

Yayınlanma: 07.02.2010 - 14:10
Abone Ol google-news

Ukrayna'da bugün, devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu düzenleniyor. Ülke, turuncu devrim eşliğinde gerçekleşen 2004 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerinden bu yana sürekli siyasi istikrarsızlık içinde olduğundan, bu seçimlerin Ukrayna'ya istikrar getirip getirmeyeceği ve seçimlerden sonra ülkenin siyasi yöneliminin ne olacağı, gerek bölgeyle ilgili olan ülkelerin, gerekse yabancı iş çevrelerinin, yanıtını merakla bekledikleri soruların başında geliyor.

17 Ocak'ta düzenlenen ilk tur seçimlerde, Batı yanlısı ve Rusya karşıtı çizgisiyle tanınan şimdiki Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, oyların ancak yüzde 5,6'sını alarak, yeniden seçilme şansını kaybetti. Seçimlerin ikinci turu, Rusya yanlısı söylemleri ile tanınan ana muhalefetteki Bölgeler Partisi Genel Başkanı Viktor Yanukoviç ile, turuncu devrimin lider isimlerinden olan fakat sonradan Yuşçenko ile arası bozulan ve son dönemlerde Rusya'ya yakın bir çizgi izlemeye başlamış olan Başbakan Yulya Timoşenko arasında gerçekleşecek.Seçimlerin ilk turunda Yanukoviç oyların yüzde 35'ini, Timoşenko ise, yüzde 25'ini almıştı.

Doğu Ukraynalı iş çevrelerinin çıkarlarını temsil eden ve seçmen kitlesinin büyük çoğunluğu Rusya'ya yakın tutumuyla tanınan Doğu ve Güney Ukrayna'da bulunan Viktor Yanukoviç, son dönemlerde, ABD ile ilişkilerini yopunlaştırma yoluna gitti. Yanukoviç'in, devlet başkanı seçilmesi durumunda, NATO üyeliği konusunu gündeme getirmemekle birlikte Batılı kurumlarla entegrasyon sürecini devam ettireceği, öte yandan, Rusya ile yakın ilişkiler kurmakla birlikte, Rus sermayesinin Ukrayna'ya girmesine çok sıcak yaklaşmayacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Seçimlerin ikinci adayı olan Başbakan Yulya Timoşenko ise, Batı yanlısı söylemlerine rağmen, son iki yıldır, Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile iyi ilişkilere sahip durumda. Bu durum, Rusya'nın Yanukoviç'in yerine Timoşenko'yu tercih ettiği yolunda değerlendirmelere neden oluyordu. Bazı çevreler, Timoşenko'nun 1990'lı yıllarda başında bulunduğu enerji şirketinin Rusya'da karıştığı yolsuzluklardan ötürü Rusya'da hakkında açılan ceza davalarını şimdilik askıya alarak yeri geldiğinde Timoşenko'ya karşı şantaj unsuru oalrak kullanabilecekleri değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Seçimlerin ikinci turu öncesinde iki aday arasındaki puan farkı giderek kapanırken, iki taraf da birbirini, serçimlere yolsuzluk karıştırmaya hazırlanmakla suçluyor. Ukrayna'da muhalefetin inisiyatifiyle bu hafta seçim yasasının değiştirilmesi, Avrupa'yı ayağa kaldırdı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Avrupa Parlamentosu Parlamenterler Asamblesi, Ukrayna'nın seçimlere bu şartlarda gitmesinin kaygı verici olduğunu söylüyorlar.

Gelişmeler, önümüzdeki haftaların ciddi gerilimlere sahne olabileceği olasılığını gösteriyor.

Haberin ayrıntıları ve konunun arka planı, Avrasya Haber Portalı'nda: www.avrasya-haber.net/ukrayna/ukrayna-secimlere-hangi-sartlarda-giriyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler