Japonya'da yeni dönem

Japonya'da muhafazakar Taro Aso, bir yıl iktidarda kaldıktan sonra görevinden ayrılan Yasuo Fukuda'nın yerine başbakan seçildi. Japonya'da parlamentonun alt ve üst kanatlarından güvenoyu alan yeni Başbakan Taro Aso, ekonomik tedbirler konusunda vaatlerde bulundu. Aso, yeni kabinesinde yer alan bakanların isimlerini de açıkladı.

Yayınlanma: 24.09.2008 - 07:23
Abone Ol google-news

Japonya'da muhafazakar Taro Aso, bir yıl iktidarda kaldıktan sonra görevinden ayrılan Yasuo Fukuda'nın yerine başbakan seçildi.

Japonya'da parlamentonun alt ve üst kanatlarından güvenoyu alan yeni Başbakan Taro Aso, güvenoyu almasının ardından yaptığı ilk basın toplantısında, ülke ekonomisini canlandıracak acil tedbirler alınacağını belirtti, ancak bu tedbirlere ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Halkın ekonomi ve geçinme konusundaki endişeleriyle siyasi güvensizliğini anladığını ifade eden Aso, görevinin Japonya'yı güçlü ve mutlu bir ülke yapmak olduğunu anlattı.

Taro Aso, ayrıca Hint Okyanusu'ndaki terörle mücadele misyonunun görev süresinin uzatılacağını söyledi. Aso, bu misyonun salt Japonya'nın değil, tüm dünyanın terörizmden korunması için gerekli olduğuna dikkati çekti.

Japonya, Afganistan operasyonuna katılan ABD ve diğer müttefik ülkelerinin Hint Okyanusu'nda devriye gezen gemilerine yakıt ikmal desteğinde bulunuyor.

 

Yeni kabine belli oldu

Japonya'nın ilk Katolik lideri olan Aso, yeni kabinesinde yer alan bakanların isimlerini de açıkladı.

Kabinedeki belli başlı bakanlıklar arasında Dışişleri Bakanlığı'na Hirofumi Nakasone, Savunma Bakanlığı'na Yasukazu Hamada, Adalet Bakanlığı'na Eisuke Mori, İçişleri ve Komünikasyon Bakanlığı'na Kunio Hatoyama getirildi.

Maliye Bakanı Shoichi Nakagawa, Ekonomi ve Mali Politika Bakanı Kaoru Yosano, Ekonomi Ticaret ve Endüstri Bakanı Toshihiro Nikai ile Sağlık, Çevre ve Teknoloji bakanları koltuklarını korudu.

Bu arada, Nüfus ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı olarak atanan 34 yaşındaki Yuko Obuchi, Japonya'nın en genç bakanı oldu. Bir çocuk annesi olan Obuchi, eski başbakanın kızı.

Japonların çoğunun beğenisini kazanmış olan 68 yaşındaki eski dışişleri bakanı Taro Aso, parlamentoda yapılan oylamada oyların 337'sini alırken, rakibi olan muhalefet lideri Ichiro Ozawa 117 oy almıştı.

Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda ve kabinesi, bir yıl önce üstlendiği başbakanlık görevinden istifa edeceğini 3 hafta önce açıklamıştı. Araştırmalarda seçmenlerin desteğini kaybettiği ortaya çıkan Fukuda güçlü siyasi muhalifleriyle de büyük gerilim yaşıyordu.

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti önceki gün yeni lideri olarak Taro Aso'yu seçmişti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler