Obama'nın Ermenistan - Türkiye mesajı

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama, Ermenistan'ın bağımsızlığının yıl dönümünde yayımladığı yazılı mesajda "Kafkasya'daki olaylara" dikkat çekerken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın buluşmasını "umutlu bir adım" olarak nitelendirdi.

Yayınlanma: 24.09.2008 - 08:32
Abone Ol google-news

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın Erivan'daki buluşmasını "umutlu bir adım" olarak nitelendirerek, bu adımın, zaman içinde iki ülke ilişkilerinde "memnuniyetle karşılanacak" bir normalleşmeyi getirebileceğini kaydetti.

Obama, Ermenistan'ın bağımsızlığının yıl dönümünde yayımladığı yazılı mesajda, Rusya ile Gürcistan arasındaki savaşa atıfta bulunarak, "Kafkasya'da yakın zamanda meydana gelen olaylar, kendimizi bir daha barışa adamanın ve uzun bir yabancılaşma tarihi olan durumlarda bile ilerleme ihtimalinin bulunmasının önemini bize hatırlatıyor" ifadesini kullandı.

Barack Obama, Gül ile Sarkisyan'ın Erivan'da bir araya gelmesine atıfta bulunarak, "Yakın zamanda Türk ve Ermeni cumhurbaşkanları tarafından atılan umutlu bir adımı gördük. Diyaloğu yeniden başlatan bu adım, ilişkilerde memnuniyetle karşılanacak bir normalleşmeyi getirebilir ve Ermenistan'a ticaret, ulaşım ve enerji alanlarında daha çeşitli fırsatlar sunabilir. Ermenistan'ın, sadece bağımsızlıktan ibaret bir geleceği değil, ABD ve müttefikleriyle ortaklık ve işbirliğiyle dolu bir geleceğinin olmasını sağlamak için Amerikan politikası, bu adım üzerine inşa edilmeli" dedi.

Ocak ayındaki bir açıklamasında, başkan olması durumunda 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyacağını kaydeden Obama, son mesajında herhangi bir şekilde böyle bir söz vermedi.

Son mesajında 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına sadece bir defa dolaylı değinen Obama, "Soykırımla karşılaşıldığında bile geçmişin acısı, Ermenistan'daki veya diasporadaki Ermenileri yenilgiye uğratmadı" ifadesini kullandı.

Obama, Ermenistan'ın bağımsızlığının yıl dönümünde Ermenilere en iyi dileklerini sundu.
California eyaleti valisi Arnold Schwarzenegger de, Ermenistan'ın bağımsızlık günü için bir kutlama mesajı yayımladı, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına değinmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler