Cumhurbaşkanı Gül Hindistan'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Mumbai Başkonsolosluk binasının açılışını yaptı.

Yayınlanma: 11.02.2010 - 07:20
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e, konsolosluk binasına gelişlerinde iki Hintli çocuk tarafından birer buket çiçek takdim edildi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile konsolosluk binasının açılışını yapan Gül, burada toplanan Türk yurttaşlarıyla da sohbet etti. Türkiye'nin Yeni Delhi Büyükelçisi Levent Bilman ve Mumbai Başkonsolosu Murat Ahmet Yörük, faaliyetler hakkında Cumhurbaşkanı Gül'e bilgi verdi. Başkonsolosluğun bulunduğu binanın aynı katında yer alan İsviçre Başkonsolosluğu yetkilileri tarafından da Cumhurbaşkanı Gül'e bir demet çiçek verildi.
 

Borsa seansı açılışı

Cumhurbaşkanı Gül, Mumbai borsasının ilk seansının açılışını da yaptı. Borsa yöneticileri tarafından karşılanan Gül, seans açılışı öncesinde yaptığı konuşmada, Asya'nın en eski borsasını ziyaret etmekten ve seansını açacak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hint ekonomisinin dinamizmine dikkati çeken Gül, Hindistan'ın geçtiğimiz yıllarda yüzde 9'lara varan büyüme gösterdiğini ifade etti.

Gül, finans çevrelerine başarı ve iyi şans dileklerini ileterek, gongu çaldı ve ilk seansın açılışını gerçekleştirdi. Gül'ün yaptığı açılışla birlikte Mumbai borsası güne, yaklaşık yüzde 1'lik artışla başladı. Mumbai borsası yetkilileri, Cumhurbaşkanı Gül'e günün anısına gümüş bir tabak hediye etti.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler daha sonra Mumbai sahilinde kısa bir yürüyüş yaptı. Mumbai başkonsolosu Yörük, Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e çevre hakkında tanıtıcı bilgiler verirken yakındaki bir oteli göstererek, bu otelin 2008 yılının ekim ayında gerçekleşen terör eylemine hedef olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra sömürge döneminde İngilizler tarafından yapılan tarihi Mumbai tren istasyonuna gitti. Gül, trafiğin kesilmesi nedeniyle Hintlilerin zorluk çekmemesi için istasyona girmeden buradan ayrıldı. Cumhurbaşkanı Gül, son olarak, konakladığı Tac Mahal Oteli'nin karşısında bulunan ve İngiltere Kralı 5. George ve Kraliçe Mary'nin ziyareti onuruna deniz kenarında 1911 yılında yapılan ''Hindistan'a Giriş Kapısı'' olarak adlandırılan yapıyı gezdi.

 

Türk-Hint İş Forumu

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında, ülkenin ticaret ve finans merkezi Mumbai kentinde Trident Otel'de düzenlenen Türk-Hint İş Forumu toplantısına katılarak bir konuşma yaptı. Mumbai'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Gül, ''Türkçe ve Hintçe'de 'dost' kelimesi aynı anlama geliyorsa gerisini unutabiliriz'' dedi. Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasına başlamadan önce, bu sabah ilk seansını açtığı Mumbai Borsası'nın son durumunu sorduğunu ve endeksin 200 puan yükseldiğini öğrenmekten memnun olduğunu aktardı. Hindistan ile Türkiye'nin ortak özellikleri olan, demokratik değerlere ve serbest piyasa ekonomisine sahip iki ülke olduğuna işaret eden Gül, ''İki ülkenin potansiyeli çok büyük. Bunu değerlendireceğimize eminim'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan'ın ekonomik anlamda büyük bir atılım içinde olduğunun altını çizerek, 10 yıl sonra dünya üretiminin dörtte birinin burada gerçekleştirileceğine vurgu yaptı. Hindistan'ı ''büyük fırsatlar ülkesi'' olarak niteleyen Gül, ''Görüşmelerde duyduğumuz rakamlar ve Hindistan makamlarının Türk iş adamlarını yatırıma çağırmaları bizi heyecanlandırdı. Hindistan'ın kısa süre içinde yapacağı 500 milyar dolarlık alt yapı yatırımının yarısı inşaat sektöründe olacak'' diye konuştu. Hindistan'ın küresel krizden çok az etkinlendiğini, 2009'da yüzde 6'lık büyüme kaydettiğini anlatan Gül, ''Hindistan'ın, bir devin adımları gibi dünya ekonomisine katkısı olacak'' dedi.

Türkiye'nin ekonomik durumuna değinen ve yatırımlar için taşıdığı cazibelerden bahseden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: ''Türkiye takip ettiği köklü reformlarla kendini ispatladı ve krizde ayakta kalmayı başardı. Uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye'nin notu üst üste iki kez artırıldı. Enerji, sanayi ve hizmet sektörleri, ayrıca çıkardığımız Ar-Ge kanunu ile verilen teşvikler ülkemizi cazip hale getirdi. İki ülke arasındaki potansiyeli değerlendirmek için enerji, inşaat, turizm ve telekomünikasyon alanlarındaki işbirliği toplantılarının başarılı geçtiği bana rapor edildi. Bundan çok memnun oldum.''

'Gücün kaynağı sarsılmaz iradedir'

Cumhurbaşkanı Gül, Türk ve Hint iş adamlarına karşılıklı yatırım yapma tavsiyesinde bulunarak, yöneticilerin her iki ülke iş adamlarını bu konuda teşvik ettiğini belirtti. Mahatma Gandhi'nin, ''Gücün kaynağı fiziksel kapasite değil sarsılmaz iradedir'' sözünü hatırlatan Gül, iş adamlarına, ''Ne kadar iş yaparsanız o kadar memnuniyet duyacağız. Bürokratik engellere takılmamanız için gerekli tedbirler de alınacaktır'' diye seslendi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgesinde bir sanayi devi haline geldiğinin altını çizerek, ''İtalya ile Hindistan arasında en büyük ekonomiye sahip demokratik ülke Türkiye'' dedi. Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün, yurt dışındaki faaliyetlerini çeşitlendirmeyi ve yabancı iş çevreleriyle işbirliğini güçlendirmeyi istediğini vurguladı. Türkiye ve Hindistan'ın dış ticaretlerinin toplamının 1 trilyon doları bulduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki 3 milyar dolarlık ticaret hacminin çok düşük olduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ve vizelerin kalkması halinde ticaret hacminin çok büyük rakamlara ulaşacağını, böylece halkların refahına katkı sağlanacağını bildirdi.

 

'Türkler ve Hintler tarihte beraber olmuş'

Cumhurbaşkanı Gül, konakladığı Tac Mahal Otel'de, Hindistan ziyaretini izleyen Türk gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Hindistan'daki temaslarını değerlendiren Gül, iki ülke arasında tarihi ilişkiler bulunduğunu söyledi. Türkiye ve Hindistan'ın büyük uygarlıklara ev sahipliği yaptığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkler ve Hintler tarihte beraber olmuş, Türkler buralarda eserler bırakmış'' dedi. ''İki ülke arasında Soğuk Savaş döneminde bir ayrılığın söz konusu olduğunu'' söyleyen Gül, Türkiye ile Hindistan'ın son yıllarda birbirini yeniden keşfettiğini, bunu da temaslarında sık sık dile getirdiğini kaydetti. Türkiye ve Hindistan'ın uluslararası kuruluşlarda birbirini desteklediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan'ın Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliğine destek verdiğini, Türkiye'nin de 2011-2012 dönemi için Hindistan'ın üyeliğini destekleyeceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan makamlarıyla yaptıkları görüşmelerde siyasi ve ekonomik konuları geniş biçimde ele aldıklarını; Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın muhataplarıyla bir araya geldiğini aktardı. Gül, heyetinde bulunan Türk iş adamlarının da Hindistan iş çevreleriyle yararlı toplantılar yaptığını anlattı. Hindistan'ın yapmayı planladığı yatırımların büyüklüğüne dikkati çeken Gül, yakın gelecekte 500 milyar dolarlık yatırımların planlandığını söyledi. Gül, bu miktarın yarısının inşaat sektörüne ayrılmasının Türk müteahhitlik sektörü için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. ''Hindistan'da Türkiye'ye karşı büyük ilgi olduğunu gördüm'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, ülkede yabancı sermayeye önem verildiğini ifade etti. Gül, Türk iş adamlarının Hindistan piyasasını iyi araştırmasını istedi.

'İnsanlarda inanılmaz sükunet var'

Cumhurbaşkanı Gül, temaslarının dikkat çeken diğer yanlarını, Türk vatandaşlarıyla buluşmasında yazımı tamamlanan ilk Türkçe-Hintçe sözlüğün tanıtımının yapılması, sinema sektörünün de Hindistan'daki sinema sektörü temsilcileriyle görüşmeleri olarak gösterdi. Gül, sinema sektörünün aynı zamanda önemli bir ekonomik boyutu olduğuna da işaret etti. Hindistan'da üç başkonsolosluk daha açılacağını, THY'nin Haydarabap, Kalküta ve Madras'a sefer başlatmasının öngörüldüğünü ifade eden Gül, ''Umarım bu ziyaret Türkiye ve Hindistan için yeni fırsatlar yaratır'' diye konuştu. Ziyareti sırasında dünya mirası için önemli olan tarihi ve kültürel mekanları gezdiğini de anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, izlediği güzergahlarda trafiğin kesilmesi karşısında Hindistanlıların tavrını ''İnsanlarda inanılmaz sükunet var'' sözleriyle tanımladı. Hindistan'ın kurucusu Mahatma Gandhi'nin de bu anlayışa uygun bir mücadeleye önderlik ettiğini dile getiren Gül, ''Şiddet uygulamadan bir devlet kurmak müthiş bir şey'' dedi.

Sarkisyan'ın iyiniyet mesajına cevap

Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'a gönderdiği mesajın sorulması üzerine, eskiden cumhurbaşkanlarının uçak seyahatlerinde hava sahasını kullandıkları ülkelerin cumhurbaşkanlarına iyi dilek mektupları gönderdiğini anlatarak, artık bu geleneğin ender olarak uygulandığını ifade etti. Sarkisyan'ın İngiltere'ye giderken kendisine iyiniyet mesajı gönderdiğini anlatan Gül, kendisinin de buna cevaben Sarkisyan'a mesaj gönderdiğini söyledi. Gül, Ermenistan ile imzalanan protokolle ilgili Ermenistan Anayasa Mahkemesi kararının anımsatılması üzerine, ''Protokoldeki konulardan herhangi birinin değiştirilmesi, protokolün yeniden yazılıyor gibi bir durum olması bizim için kabul edilebilir değil'' dedi. Avrupa Parlamentosu'nun Kıbrıs ile ilgili kararına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de Gül, zaman zaman bu tip kararlar çıktığını hatırlattı.
 

'Hindistan, İstanbul'daki Afganistan toplantısına davet edildi'

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan'ın, geçtiğimiz günlerde İstanbul'da yapılan ''Asya'nın Kalbi'nde Dostluk ve İşbirliği için İstanbul Zirvesi''ne davet edilmemesinin temaslarında gündeme gelip gelmediğini sorulması üzerine, bu konuyu konuştuklarını belirtti. Hindistan'ın bölgesindeki güvensizlikten endişe duyduğunu kaydeden Gül, Yeni Delhi yönetiminin istikrara kavuşması için Afganistan'a yardım yaptığını söyledi. Türkiye'nin de bu konuda Afganistan'a yardımcı olduğunu anımsatan Gül, iki ülke politikalarının uyuştuğunu vurguladı. Türkiye'nin Hindistan'ın bu politikasını takdir ettiğini görüşmelerinde aktardıklarını dile getiren Gül, Hindistan'ı önümüzdeki dönemde Afganistan ile ilgili İstanbul'da yapılacak ekonomik ve sosyal işbirliği toplantısına davet ettiklerini açıkladı. Uranyum zenginleştirme programıyla ilgili İran'dan gelen çelişkili açıklamaların hatırlatılması üzerine, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin her seviyede yoğun çaba harcadığını belirterek, sessiz diplomasiyi sürdürdüğünü kaydetti. ''Demokratik açılım sürecinin tıkandığına'' ilişkin eleştiriler bulunduğu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: ''Her alanda sorunlarımızı kendi aramızda konuşarak çözmeliyiz. Demokratik standartların genişletilmesi çok önemli. Her zaman terörle bir yere varılamayacağını, standartların yükselmesini engelleyeceğini söylüyorum. Bu vatan hepimizin. Vatandaş olan herkesin eşit hakkı var.''
 

'İnsanların isyan etme duyguları gelişmemiş'

Cumhurbaşkanı Gül, ''Hindistan'ın çarpık sosyo-ekonomik yapısına rağmen burada nasıl sosyal patlama olmuyor?'' sorusu üzerine, bu ülkedeki din anlayışının ''kanaatkarlık'' üzerine kurulduğuna işaret etti. ''Buradaki insanların isyan etme duyguları gelişmemiş'' diyen Gül, Hindistan'ın bu durumun farkında olduğunu ve bu nedenle ekonomik kalkınmaya önem verdiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gül, tezatlara rağmen demokrasinin sekteye uğramamasının da bu durumda etkili olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül'ün isteği üzerine Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Hindistan'ın kültürel yapısı ve inanç dünyasına ilişkin bilgi verdi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, temaslarına ilişkin bilgi verirken, daha çok Hindistan'daki yol yapımı projeleriyle ilgilendiklerini söyledi. Hindistanlı muhataplarının Türk iş adamlarının Hindistan'da iş yapması için arzulu olduğunu ifade eden Yıldırım, ülkenin yeni yatırımlara ihtiyacı olduğunun kendilerine aktarıldığını kaydetti. Binali Yıldırım, Mumbai'nin deniz kenarı olmasına rağmen deniz yoluyla toplu taşıma yapılmadığını belirterek, bu konuda İDO'nun tecrübelerinin paylaşılabileceğini belirtti.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler