"Muharip güç gönderilmesini iyi karşılarım"

Afganistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Bismillah Muhammedi, Türkiye'den Afganistan'a muharip güç gönderilmesi talepleri ile ilgili ''Ben iyi karşılarım'' dedi.

Yayınlanma: 11.02.2010 - 09:22
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı'nın Afganistan'a düzenlediği basın turu kapsamında, Türk gazeteciler, Afganistan Genelkurmay Karargahı'nda, Afganistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammedi ile bir araya geldi.

Orgeneral Muhammedi, iki ülke arasındaki dostluğun tarihin derinliklerine dayandığını ifade ederek, Türkiye'nin Afganistan'a karşı kardeşlik görevini yerine getirdiğini söyledi.
Değişik konularda Türkiye'nin, Afganistan'ın yeniden yapılandırılması faaliyetindeki rolünün çok şeffaf ve belli olduğunu vurgulayan Orgeneral Muhammedi, ''Türk askerinin Afgan halkına yönelik her türlü maddi ve manevi desteğini bütün vücudumuzla hissedebiliyoruz'' dedi.

''Afganistan'ın Kalbi'' adı altında Türkiye'de bir güvenlik konferansı yapıldığını hatırlatan Orgeneral Muhammedi, bu konferansın Afganistan'ın sınır sorunlarının çözümünde çok büyük bir yardım sağladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bu konferansın yapılmasındaki katkılarının kendileri için çok önemli olduğunu da ifade eden Orgeneral Muhammedi, son sekiz yıl içinde Afganistan'ın yeniden yapılandırılması faaliyetleri ile ilgili Türkiye halkı ve silahlı kuvvetlerinin eğitim ve sağlıkta önemli faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.
 

Milyonlarca dolarlık yardım

Türkiye tarafından Afgan ordusunun bir nolu askeri hastanesinin bina olarak yapılandırıldığını ve tıbbi cihazlar ile gerekli ihtiyaçların temin edildiğini belirten Orgeneral Muhammedi, yine Türkiye tarafından Kabil karargah binalarının yeniden inşa edildiğini, Afganistan Askeri Lisesi'nin sıfırdan yapıldığını, Afgan Bandosu'nun eğitildiğini, Afgan ordusunun kamuflaj malzemelerinin temin edildiğini, Afgan Ordu Sağlık Daire Başkanlığına tıbbi ilaç bağışı yapıldığını ve benzeri desteklerin verildiğini kaydetti.

Türkiye tarafından verilen lojistik malzemelerin yüzlerce kalemden oluştuğunu vurgulayan Orgeneral Muhammedi, 24 adet 155 milimetrelik topun tam zamanında ve ivedi olarak Türkiye tarafından kendilerine verildiğini söyledi.

Aynı zamanda, ordu dikimevinin yapılandırılmasının ve teçhizatların Türkiye tarafından sağlandığını dile getiren Orgeneral Muhammedi, yapılan yardımların milyonlarca ABD dolarını geçtiğini belirtti.
 

''Eğitimlerin artacağını umarım"

Genç Afgan subayların Türkiye'de eğitim aldığını anlatan Orgeneral Muhammedi, şu anda 89 subay ve astsubayın Türkiye'de eğitim gördüğünü ifade ederek, ''Şüphesiz ki böyle bir eğitime ihtiyacımız var. Böyle eğitimlerin artacağını ve iki ülkenin ilişkilerini pekiştireceğini umarım'' dedi.

Eğitimler kapsamında Kabil'de açılan Türkiye-Anadolu Eğitim Merkezi'nde 600 askerin eğitildiğini, bunun için Türkiye'den askerler geldiğini belirten Orgeneral Muhammedi, bunun Afganistan milli ordusu için önemli bir faaliyet olduğunu ve devam etmesini umduklarını bildirdi.

Orgeneral Muhammedi, ''Milli ordunun bir an evvel kalkınması ve her türlü görevlere hazır olması için çok önemli bir destektir'' dedi. Orgeneral Muhammedi, eğitim faaliyetleri kapsamında Afganistan'ın pekçok ilinde Afgan-Türk liselerinin açıldığını da hatırlattı.

Şimdiye kadar yüzlerce asker hastanın Türkiye'nin askeri hastanelerinde tedavisinin yapıldığını anlatan Orgeneral Muhammedi, ''Böyle bir faaliyet kardeş milletimizin insanseverliğinin göstergesidir'' dedi.
 

''Yanlış davranışlara karışmadık''

Türk askerlerinin ISAF çerçevesindeki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Orgeneral Muhammedi, ''Afganistan'da ISAF ve NATO çerçevesinde görev yapmakta olan Türk askeriyle ilgili hiçbir yanlış davranışla karşılaşmadık. Bu bizim için çok önemli. Kardeşliğimizin göstergesidir'' diye konuştu.

Kabil'in güvenliğinden sorumlu olan Türk askerinin merkezi tümen açılışında önemli katkıları bulunduğuna işaret eden Orgeneral Muhammedi, Türkiye'nin desteğinin hem askeri hem de sivil alanda benzersiz olduğunu vurguladı.

Türkiye'ye gelmek için vizeye ihtiyaçları bulunmadığını belirten Orgeneral Muhammedi, son iki yılda 4-5 kez Türkiye'ye vizesiz giriş yaptığını belirterek, ''Bunun anlamı ne? Buradaki evimizden diğer evimize gidiyoruz. Bunu kalpten söylüyorum. Hiçbir ülke bu imkanları Afgan halkına sağlamamıştır'' diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Orgeneral Muhammedi, Türkiye'den 24 topun ne zaman alındığına ve NATO tarafından Marja bölgesinde yapılması planlanan operasyonda kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin soru üzerine, topların 2007 yılında alındığını, personelin toplar üzerinde eğitim almaya devam ettiğini söyledi.

Topları henüz çatışmalarda kullanmadıklarını belirten Orgeneral Muhammedi, ancak birçok benzeri topun Afganistan ordusuna hibe olarak verildiğini kaydetti.
 

''Marja, müşterek operasyon"

Marja'daki operasyona Afgan ordusundan kaç personelin katılacağı yönündeki soru üzerine Orgeneral Muhammedi, ''Operasyonun komutası Afganistan'da, birçok rolü Afgan milli ordusu mensupları oynuyor. Bu operasyona katılmakta olan NATO kuvvetlerinin rolü de unutulmamalı. Genel olarak Afgan güçlerinin gerçekleştirdiği müşterek bir operasyon'' diye konuştu.

''Marja operasyonunda başarı kriteriniz nedir?'' şeklindeki soru üzerine Orgeneral Muhammedi, ''Arzumuz Afganistan'ın topraklarını ve sınırlarını temizlemek. Hepinizin bildiği gibi uyuşturucu ile ve Afgan düşmanlarına karşı mücadele ediyoruz. Operasyon bir yıl kadar sürecek'' dedi.

''Afganistan'ın düşmanı kimdir?'' sorusunu yanıtlarken Orgeneral Muhammedi, ''Afganistan'ın düşmanları Taliban ve El Kaide'dir ve Gulbettin Hikmetyar'dır. Afganistan'da terörist faaliyetlere katılmakta olan kimse,Afganistan'ın düşmanıdır. Afgan milli ordusu şu anda gelişmektedir. Maalesef bu gelişmeyi biraz daha beklemek zorundayız. Afgan milli ordusu ayakta durana kadar ISAF'ın desteklerini alıyoruz'' diye konuştu.
 

''Afgan halkına kötülükte bulunanları istemiyoruz"

''NATO Türkiye'den Afganistan'a muharip güç istiyor? Afganistan da istiyor mu?'' sorusu üzerine, ''Ben iyi karşılarım'' diyen Orgeneral Muhammedi, şunları kaydetti:
''Bir noktada yanlış anlaşılma olmasın, şunu ilave etmek istiyorum. Nasıl ki bugün hükümetin kuruluşundan beri Türk müslüman kardeşler askerlerimiz olarak yanımızdalar. Bütün eğitim ve Afganistan'ın kalkınması için bizim yanımızda olmuşlar, aynen bunun gibi, eğer NATO bu şekilde istiyorsa yani sadece güvenlik ve Afganistan'ın kalkınması için biz de bunu isteriz. Türkiye'den gelecek asker kardeşlerimiz bizim kanımızdır. Bu bizim için herşeyden evvel Afganistan'ın kalkınmasıdır. Biz bu şekilde istiyoruz.''

''ABD'ye karşı neden savaşmıyorsunuz?'' sorusunu yanıtlarken Orgeneral Muhammedi, şu andaki şartlara göre Afganistan'a destek veren bütün ülkelere teşekkür ettiğini ifade ederek, ''Bütün dünyayı şu anda teröristler tehdit ediyor ve bugünkü teröristler herkesin düşmanlarıdır. Tabii ki Afgan halkına kötülükte bulunan ve zarar verenleri istemiyoruz. Bu tür faaliyetler ne zaman yapıldıysa ilgili makamlara ilettik ve gerekli önlemler alınmıştır'' dedi.

Muhammedi, Afgan ordusunun ne zaman ISAF ve NATO'ya ihtiyaç hissetmeyeceği ve ulaşılması planlanan Afgan askeri sayısının ne olduğu şeklindeki soru üzerine, zamana ihtiyaçları bulunduğunu dile getirerek, ''Son iki yılda bayağı başarılı faaliyetlerimiz oldu. Biz de istemiyoruz ki NATO askeri güçleri yanımızda kalsın. Biz de Afgan ordusu olarak ayakta durmaya çalışıyoruz. İnşallah bu hızla giderse iki yada üç yıla kadar ayaklarımız üstünde durabileceğiz. Tek çözüm olarak Afganistan kendisini savunabilecek kapasiteyi kazanınca, bütün bu sorunlar çözülecektir'' diye konuştu.

Afgan askerlerinin temel askerlik eğitim

Kabil'deki Türk askerleri, Afgan askerlerine dört haftalık temel askerlik eğitimi de veriyor. Anadolu Kampı'ndaki temel eğitimin ardından Afgan askerleri altı haftalık daha ileri eğitime tabi tutulacak. 27'si Türk 34'ü Afgan eğitici, 600 kişilik Afgan personele 8 Şubatta temel askerlik eğitimi vermeye başladı.

Afgan askerlerinin eğitimleri ilginç görüntülere de sahne oluyor. Acemi Afgan askerleri ''Ne Mutlu Afganım Diyene'' ve ''Vatan Sana Canım Feda'' diyerek yürüyüş yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon