Uzayda astronot yürüyecek

Çin, üçüncü insanlı uzay seferine yarın çıkıyor. İlk kez uzayda insan yürütecek. Çin, 2003 Ekiminde Dünya'nın yakın yörüngesine "taykonot" göndererek, 47 yıl önce uzaya ilk "kozmonot"u ve ilk "astronot"u gönderen SSCB ve ABD'den sonra tamamen kendi imkanlarıyla uzaya insanla çıkan üçüncü ülke oldu.

Yayınlanma: 24.09.2008 - 09:37
Abone Ol google-news

Çin'in Kuzeybatıdaki Gansu ilinde bulunan uzay roketi komuta merkezinden yapılan açıklamaya göre, "Şıncou-7" (Kutsal Tekne) modülünü taşıyan roket, yarın TSİ 16.00'dan sonra yörüngeye salınacak.

Jiuçüen roket komuta merkezi yetkilisi Vang Caoyao'nun yerli ve yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada, Çincesi "taykonot" olan astronotların biri Çin yapımı giysi, diğeri Rus yapımı giysi kuşanacak.

Çin Halk Cumhuriyeti yarınki seferiyle ilk kez Yer yörüngesinde astronnot yürütecek. Çin, 2003 Ekiminde Dünya'nın yakın yörüngesine "taykonot" göndererek, 47 yıl önce uzaya ilk "kozmonot"u ve ilk "astronot"u gönderen SSCB ve ABD'den sonra tamamen kendi imkanlarıyla uzaya insanla çıkan üçüncü ülke oldu.

Jiuçüen üssü sözcüsü Vang, "Şıncou-7" kapsülünün yörüngeye uydu bırakarak, bazı yeni ürün deneylerinde bulunacağını söyledi.

 

Mao'nun patatesli eleştirisi

Çin'un kurucu Devlet Başkanı Mao Zedong (1893-1976), uzay çalışmalarını, ''Fezaya patates bile gönderemiyoz'' diye hayıflanarak başlatmıştı.

"Şıncou" kapsüllerini Mao Zedong'un "Uzun Yürüyüş" (Çan Cıng) roketleri taşıyor. "Toykonot" sözcüğü, "astnonot" ve "kozmonot" gibi, Taikung (Uzay) ve Yunanca Nautis (gemici) sözcüklerinden türetildi.

Çin uzay modülü öncekiler gibi İç Moğolistan bozkırına inecek. İniş tarihi henüz açıklanmadı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler