"Süreç iç siyaset malzemesi yapılmamalı"

MHP Ankara Milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyesi Tuğrul Türkeş, AKPM Başkanlığı'na Türk parlamenterin seçilmesinin, Türkiye açısından memnuniyet verici olduğunu belirterek, bu sürecin iç siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini kaydetti.

Yayınlanma: 11.02.2010 - 09:36
Abone Ol google-news

MHP Ankara Milletvekili, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyesi Tuğrul Türkeş, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı seçimi sürecinin doğru bilinmesi amacıyla bu açıklamayı yaptığını vurguladı.

AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun, 11 Eylül 2009 Cuma günü Paris'te, kendisine, ''Ocak 2010'da yapılacak AKPM Meclis Başkanlığı aday adaylığı için çalışma yaptığını ve 30 Eylül Çarşamba günü Strazburg'ta yapılacak olan Avrupa Demokratlar Grubundaki (EDG) aday seçiminde kendisini destekleyip desteklemeyeceğini'' sorduğunu ifade eden Türkeş, Çavuşoğlu'na, bu girişimin Türkiye açısından yararlı olacağına inandığını, ancak bu konuda önce partisinin tavrının açıklık kazanması gerektiğini söylediğini belirtti.

Tuğrul Türkeş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de uygun görüşü ile partisinin EDG Grubu'na mensup 4 milletvekili ile Strazburg'a giderek toplantılara katıldıklarını, Çavuşoğlu'nun yapılan oylamayla, 50 oydan 29'unu alarak Avrupa Demokrat Grubu'nun 2010 yılı Ocak ayında yapılacak olan AKPM Başkanlığı adaylığının kesinleştirildiğini vurguladı. Türkeş, burada, MHP'li 4 üyenin katkısının açıkça görüldüğünü belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu'nun, başkan adayı olarak seçildiği 30 Eylül 2009 gününden bir gün sonra, EPP grup üyesi Fransız Milletvekili Mignon'un hazırladığı, başkanlık süresinin uzatılmasını da içeren, ''60 Yıllık Tecrübesinin Işığında Avrupa Konseyinin Geleceği'' konulu rapora da değinen Türkeş, özetle şunları kaydetti:
''Türkiye aleyhine olduğu iddia edilen, fakat aslında 60. yılında AKPM'nin geleceği, başkanlık süresi ve dönüşümün şartları olarak kısaca anlatabileceğimiz bu raporda Sayın Çavuşoğlu'nun hakkının zayi edilmemesi için Avrupa Demokratlar Grubu adına AKPM'de bir konuşma yaptım ve Sayın Çavuşoğlu'nun pozisyonunu güçlendirecek tezleri açıkça ifade ettim. Bu çalışmalar neticesinde, AKMP'nin güz toplantısında Sayın Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi nezdindeki EDG'nin adayı olarak resmen ilan edilmiş oldu.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde bir Türk parlamenterin başkan olması ile alakalı tek oylama Avrupa Demokratlar Grubundu yapılan oylamadır. Bunun akabinde bu süreç ile alakalı Avrupa Demokratlar Grubu veya Türkiye'yi ilgilendiren herhangi bir oylama yapılmamıştır. Dolayısıyla oylamaya katılıp katılmamak söz konusu değildir.
Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesinin başkanlığına bir Türk parlamenterin seçilmiş olması Türkiye açısından memnuniyet vericidir. Bu sürecin iç siyaset malzemesi yapılması sakıncalıdır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler