İstanbul'da protesto

1 Ekim'de yürürlüğe girecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nı protesto etmek için, ''Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu'' tarafından İstanbul'da yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy katıldı.

Yayınlanma: 24.09.2008 - 13:48
Abone Ol google-news

1 Ekim'de yürürlüğe girecek Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nı protesto etmek için Saraçhane'deki Belediye-İş binası önünden başlayan yürüyüş, sloganlar eşliğinde Unkapanı'ndaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde tamamlandı.

KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hatun İldemir, grup adına yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra hazırlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının, toplumun bütün itirazlarına rağmen AKP milletvekillerinin oylarıyla 17 Nisan 2008'de kabul edildiğini bildirdi.

Bu çerçevede düzenlenen Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemenin 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe gireceğini anımsatan İldemir, bu kanunun emeklilik yaşını 65'e, prim gün sayısını 7 bin 200'e çıkararak emekliliği imkansız derecede zorlaştıracağını iddia etti.

Yasanın emekli aylıklarını yüzde 23 ile yüzde 33'e varan oranlarda düşüreceğini öne süren İldemir, ''Özel sağlık sigortası yaptıracak parası olmayan vatandaşlara ancak asgari sağlık hizmeti sunulacak. Bu yasa bir dizi meslekte yıpranma payını ortadan kaldıracak kadar gayri insani. Malullük ve ölüm aylığını hak etmek için gerekli hizmet süresi 10 yıla, prim gün sayısı 1800 güne çıkacak. Geçici iş görememezlik ödeneğini yatarak tedavilerde üçte ikiden yarıya azaltacak'' dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler