"Türkiye'nin bölgede artan rolünden yararlanabiliriz"

Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Seyyid Ammar El Hekim, Türkiye-Irak ilişkilerinin son yıllarda büyük ilerleme gösterdiğini belirterek, "Irak ve Türkiye siyaset, güvenlik ve ekonomi ve diğer alanlarda birlikte hareket edebilir, Irak'taki inşaat sektöründe olduğu gibi Türkiye'nin bölgede artan rolünden yararlanabiliriz.

Yayınlanma: 16.02.2010 - 07:37
Abone Ol google-news

El Hekim, geçtiğimiz Kasım ayında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinin sonuçları, Türkiye'nin Irak Şiiliğine yaklaşımı, ABD sonrası döneme ilişkin beklentileri gibi konularda Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) uzmanlarının sorularını yanıtladı.

Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyarette Türkiye ve Irak arasında stratejik ilişkiler kurulması için bir fırsat olduğunu gördüğünü belirten El Hekim, her zaman Türkiye'nin AB üyesi olması gerektiğini düşündüğünü açıkladı. Türkiye'nin Irak ve diğer Arap ülkelerine yönelik politikalarından çok memnun olduğunu bildiren El Hekim, "İnanıyorum ki, son 3 yılda Türk yetkililerle yaptığımız uzun ve dostane görüşmeler çok önemli ve yararlıydı. Biz her zaman Türkiye-Irak ilişkilerinde ve Türkiye ile Irak Yüksek İslam Konseyi'nin ilişkilerinde bu tür pratik ilişkiler ve fırsatlar yaratmaya çalışıyoruz ve ilişkilerin ilerleme gösterdiğine inanıyoruz. Irak ve Türkiye siyaset, güvenlik ve ekonomi ve diğer alanlarda birlikte hareket edebilir, Irak'taki inşaat sektöründe olduğu gibi Türkiye'nin bölgede artan rolünden yararlanabiliriz. Ayrıca Türkiye'nin demokratik kimliği ve bu yolda edindiği tecrübeler bizim için çok önemli. Türkiye'deki çeşitlilik ve bu farklı öğeleri birleştirmekteki başarısı Iraklıların yararlanabileceği, örnek alabileceği bir tecrübe. Türkiye'nin her ülke ve grupla olan açık ilişkileri ve psikolojik engellere takılmıyor oluşu ders almamız gereken bir konu" diye konuştu.


"Türkiye'nin konsolosluk açma kararına çok sevindik"

Türkiye'nin her zaman tüm Iraklılarla eşit dereceli bir ilişki yürütmesini istediklerini dile getiren El Hekim, "Biz her zaman Türkiye'nin tüm Iraklı gruplara karşı açık bir siyaset gütmesini istedik. Bu yüzden Türkiye'nin Musul, Erbil ve Basra'da konsolosluk açma kararına çok sevindik. Osmanlı İmparatorluğu'na saygı duyuyoruz fakat Iraklı Şiilere adil davranmadılar. Fakat Osmanlı İmparatorluğu İngiliz işgali ile karşılaştığında Iraklı Şiiler Osmanlı'yı savunanların başında gelmişlerdir" dedi.

Irak Yüksek İslam Konseyi'nin kurulduğu günden beri tüm Irak halkına hizmet etmeyi amaçladığını, "özgürlük, bağımsızlık ve adalet" sloganını dile getirdiğini söyleyen El Hekim, "Bu üç prensip sadece Şiiler için değil, tüm Iraklılar için geçerlidir. Bugüne dek edinilmiş belli bir seviyede özgürlük var. Ülkenin tam bağımsızlığını kazanması için uğraşıyoruz. Ve ayrıca Irak vatandaşlarının refah düzeyini artırarak, yeniden yapılanmayı sağlayarak, tüm Iraklı gruplar arasındaki ortaklığı sağlayarak, tüm vatandaşlar için eşit fırsatlar sağlayarak ve bölge ülkeleri ve dünya ülkeleri ile dengeli ilişkiler kurmaya çalışarak sosyal adaleti sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.


"ABD çekildikten sonra Irak daha güvenli olacak"

Yaklaşan Irak seçimlerini de değerlendiren El Hekim, seçimlerin Irak'ta demokrasinin yerleşmesi için yeni bir adım olacağını belirterek, "7 yılın ardından bugün Iraklıların farklı hareketler, partiler hakkında daha iyi bilgiye sahip oldukları söylenebilir. Bu yüzden bu seçimlerin Iraklıların gelecekleri için yaptıkları bir seçimden ibaret olmadığını düşünüyoruz. Uzlaşma süreci, güvenlik alanındaki ilerleme ve yabancı askeri güçlerin çekilmesi gibi olumlu siyasi gelişmeler var. Geçen ay petrol şirketlerine verdiğimiz izinlerden sonra bazı ekonomik gelişmeler olmasını bekliyoruz. Çünkü önümüzdeki 6 ay içinde günde 12 milyon varillik üretim olmasını bekliyoruz. Tüm bu olaylar Irak'ın seçimlerden sonra her anlamda ilerleme kaydedeceğini gösteriyor" dedi. Seçimlerden sonra oluşacak Irak hükümetinin, Irak'ın geniş bir kısmını ve gruplarını temsil edeceğine inandığını belirten El Hekim, "Siyasi istikrar, ülkenin güvenliği ve Ulusal İttifak arasında bir bağ olduğuna inanıyoruz. Çünkü ittifakımız diğer partiler ve bloklarla iyi ilişkiler içinde olan tek harekettir" dedi.

El Hekim, ABD Irak'tan çekildikten sonra Irak'ın egemenliğinin güçleneceğini ve Irak'ta daha güvenli bir ortam oluşacağını düşündüğünü açıkladı. Bir yerde yaşayan halkın kendi sorunlarını kendi başına çözebileceğini vurgulayan El Hekim, "Biz ABD ve Irak arasındaki ilişkilerin sadece askeri alanla sınırlı kalmasını istemedik. Yabancı askeri güçlerin ülkenin değişim sürecini üstlenmesini de istemedik. Biz siyaset, ekonomi, eğitim ve sosyal alanda ilişkilerin ilerlemesini istiyoruz ve ABD ve diğerleri ile karşılıklı çıkar üzerine kurulmuş ilişkilerimiz olsun istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler