ABD ve Rusya arasındaki buzlar eriyor

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Gürcistan krizinden sonra ilk kez New York'ta bir araya geldi. Sergey Lavrov görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ABD ile işbirliği yapmanın kendileri için esas olduğunu belirtti. ABD ile Rusya, İran'ın nükleer programıyla ilgili yeni bir altılı görüşme yapılması konusunda da anlaştı.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 07:00
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Gürcistan krizinden sonra ilk kez New York'ta bir araya geldi.

Görüşmeden sonra Sergey Lavrov, ABD ile işbirliği yapmanın kendileri için esas olduğunu, bununla birlikte kendi çıkarlarını koruma hakkını da saklı tuttuklarını kaydetti. Lavrov, Gürcistan topraklarından çıkmaması halinde Rusya'nın tecrit edilmesine yönelik tehditlere atıfta bulundu ve alaylı bir ifadeyle ''Kendimizi pek de tecrit edilmiş hissetmiyoruz doğrusu, bu yıl aldığımız ikili görüşme talebi kadar hiç talep almamıştık'' dedi.

Rice ile görüşmesine değinen Lavrov, ''hiç bir saldırgan tonla'' karşılaşmadığını da belirterek, ''Kafkaslar'da anlaşmazlığımızı kabul ettik ama bu sorunu bir engel haline getirmemek konusunda anlaştık. ABD ile Rusya arasındaki işbirliği esastır ama Moskova bazı coğrafi bölgeleri birinci öneme haiz olarak addetmekte ve kendi hemşehrilerini savunmak istemektedir. Batı'nın ve başta da ABD'nin Gürcistan'a müdahale konusundaki çok hararetli tepkilerinden sonra pragmatizme dönmek biraz zaman alacaktır'' dedi.
 

Görüşmede, ABD ile Rusya'nın, İran'ın nükleer programıyla ilgili Almanya ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin bakanlar düzeyinde yeni görüşme yapılması konusunda anlaştığı da bildirildi.

Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesinin ardından iki ülke arasında daha da gerginleşen ilişkilerin yaşandığı bir dönemde, bugün için yapılması planlanan görüşme, Rusya'nın ''İran'ın nükleer programını BM Genel Kurulu sırasında ele almakta bir aciliyet görmediğini'' bildirmesi üzerine dün iptal edilmişti.

Almanya ile BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi Rusya, ABD, İngiltere, Fransa ve Çin'in oluşturduğu 6 ülke İran'ı, askeri amaçlı olduğunu düşündüğü nükleer programından vazgeçirmeye çalışıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler