İzmir'de kültür- sanat

Sanatseverlerin farklı etkinlikler arasında seçim yapmakta zorlanacağı bir haftaya hazırlanan İzmir'de operanın prömiyeri haftaya renk katacak.

Yayınlanma: 18.02.2010 - 08:03
Abone Ol google-news

İzmirliler, bu haftadan itibaren Fransa'daki Türk Mevsimi ve Türkiye'deki Japon Yılı etkinlikleri kapsamında hazırlanan iki özel sergiyi de izleme olanağı bulacak.

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) bu akşam, ölümünün 60. yılında ünlü İtalyan besteci Francesco Cilea'nın ''Adriana Lecouvreur'' operasını İzmir'de sahneleyecek.
İZDOB'un Elhamra Sahnesi'nde izleyici karşısına çıkacak 5 perdelik operada orkestrayı Tulio Gagliardo Varas, koroyu Ali Hoca yönetecek.

İZDOB, prömiyer ve 20 Şubat Cumartesi akşamı yapılacak galanın ardından eseri bu sezon 6 ve 8 Mart ile 10 Mart'ta izleyiciyle yeniden buluşturacak.

İzmir'de, Adriana Lecouvreur'u, aynı operayı 13 yıl önce İstanbul'da sahneye koyan Antalya Devlet Opera ve Balesi'nin sanat yönetmeni Aytaç Manizade sahneliyor.
İZDOB, bu hafta ayrıca 22 Şubat Pazartesi günü Özel Çakabey İlköğretim Okulu'nda ''Sihirli Dünya'' isimli çocuk oyununu, 24 Şubat Çarşamba günü de Işıkkent Eğitim Kampüsü'nde ''Heidi'' isimli çocuk operasını sahneleyecek.

İZDOB sanatçıları, 22 Şubat Pazartesi akşamı Ege Üniversitesi Kampüs Kültür Merkezinde barok konseri verecek.


İZDSO

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), bu hafta şef Antonio Pirolli yönetiminde konser verecek. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yarın akşam verilecek konserin solistliğini kemanıyla Anna Sophie Dauenhauer üstlenecek.

Konserde, İZDSO, Ermando Wolf Ferrari'nin keman konçertosuyla Sergey Prokofiev'in 5. Senfonisi'ni seslendirecek.


''Kahve ve Kruvasan" sergisi İzmir'de

Fransa ve Türkiye'nin tarihten gelen karşılıklı ilişkilerinin her iki ülkede dil, düşünce, bilim, gündelik yaşam gibi alanlarda kalıcı izler bıraktığını göstermeyi amaçlayan ''Kahve ve Kruvasan'' isimli sergi, İstanbul'un ardından, dün İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu.

Cengiz Aktar'ın bir fikrinden esinlenen ''Café & Croissant'' sergisi Zerrin Baydar, Çağlar Şavkay ve Mesut Tufan tarafından geliştirildi, tasarlandı ve gerçekleştirildi.

Sergi, Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkilerin taşıdığı önem ve sürekliliği vurgulamak yapmak amacıyla ''Kelimelerin Yolculuğu'', ''İnsanların Yolculuğu'', ''Fikirlerin Yolculuğu'', ''Bilim Doğa Kültür'', ''Gündelik Yaşam'', ''Hem Türk Hem Fransız'', ''Olaylar ve Tarihler'' gibi seçilmiş tematik başlıklar çerçevesinde iki kültürün yakınlaştığı ve etkileştiği noktaları ele alıyor.

Sergi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, Paris Ulusal Kütüphanesi, Fransa Ulusal Müzesi, Paris Fotoğraf Enstitüsü, Sipa Press ve Abaca Press'in koleksiyonlarında bulunan resimlerden oluşuyor.

Fransa'daki Türk Mevsimi etkinlikleri kapsamında Fransa'nın çeşitli kentlerinde de izlenime sunulan sergi, İzmir'de 6 Marta kadar açık kalacak, daha sonra Ankaralı sanatseverlerin beğenisine sunulacak.


Japon savunma sanatları sergisi


''2010 Türkiye'de Japonya Yılı'' kapsamında, 23 Şubat Salı günü ''Budonun Ruhu: Japonya'nın Savunma Sanatlarının Tarihi'' sergisi sanatseverlerle buluşacak.
Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi'ndeki sergi, Japonya Tanıtma Vakfı ve Japonya İstanbul Başkonsolosluğunca düzenleniyor.

İki bölümden oluşacak serginin birinci bölümünde yaylar, oklar, zırhlar ve kaskların orijinalleri veya reprodüksiyonları sergilenerek 8. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar geçen zamanda değişme uğrayan Japon savunma teknikleri anlatılacak. Serginin ikinci bölümünde ise 19-20. yüzyılda bujutsu (savunma tekniği) ve budonun (savunma sanatı) yeniden düzenlenişi ve savunma sanatları ruhunun çağdaş Japonya'da günlük hayata uyarlanışı anlatılacak. Sergide, çağdaş 9 budo kuruluşu tanıtılarak, savunma sanatı aletleri ziyaretçilere sunulacak.


İZDT


İzmir Devlet Tiyatroları (İZDT) bu hafta ilk kez izleyiciyle buluşacak ''Yoksun'' adlı oyunun yanı sıra 4 oyunla daha perdelerini açacak.

Karşıyaka Oda Tiyatrosu'nda 23 Şubat Salı akşamı ilk kez izleyicinin karşısında olacak ''Yoksun'' 16 yaşın altındaki izleyiciler için önerilmiyor. Cuma Boynukara'nın yazdığı, Alev Kerimoğlu'nun yönettiği, dekor ve giysi tasarımları Hakan Dündar'a ait oyunda, Sudan'da yaşanan büyük açlık felaketinin simgesi haline gelen ''Sudanlı Kız ve Akbaba'' fotoğrafını çeken Güney Afrikalı Kevin Carter'ın yaşamından kesitler ve kendisiyle hesaplaşması anlatılıyor.

İzmirliler, Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi'nde, Ankara Devlet Tiyatrosu'nu ''Hünkar ile Mimar'' adlı oyunla konuk edecek. Semih Sergen'in yönettiği ve rol aldığı oyun, 4 gösterimle İzmirlilerin karşısında olacak.

Konak Melek Ökte Sahnesi hafta boyunca ''Bavul'' adlı oyunla perdelerini açacak. Oyunda, seyahat dönüşünde havaalanında bavulları karışan bir kadın ve bir erkeğin yaşamlarının kesişmesi komedi tarzında anlatılıyor.

İZDT, hafta içinde Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'nde ve 21 Şubat Pazar günü Konak Sahnesi'nde ''Kuşlar Mahkemesi'' ve ''Sakarca'' adlı oyunları minik izleyiciler için sahneleyecek.


Klasik Türk müziği korosu


Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, yurtiçi turne ve Mum Işığı konserlerinin yanı sıra periyodik konserlerine devam ediyor.

Koro, Şef Erhan Parlat yönetiminde bu akşam EÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde vereceği konserin ilk bölümünde ''rast kar-ı muhteşem'' ''rast nakış beste'' ve ''rast yürük semai'' makamlarında eserleri seslendirecek.

Koronun ardından Sergin Kaya ve Engin Çır, hicaz ve muhayyer kürdi makamlarında üçer şarkılık sololarını seslendirecek.

İkinci bölümde ise Türk müziğinin duayen isimlerinden Alaeddin Yavaşça'nın ''Kimseyi böyle perişan etme Allah'ım yeter'', ''Boğaziçi şen gönüller yatağı'' ''Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok'' gibi çok sevilen 10 eseri Hakkı Demirok, Şenay Yıldırım, Bora Uymaz, Gökçe Eriş, Yavuz Karabulut, Bilgen Özgeçit, İsmail Devrim ve Sürelsan Yüksel tarafından beraber ve solo seslendirilecek.
Konser, saat 20.30'da başlayacak.


İzmir Sanat

İzmirli tiyatroseverler ''Koca Bir Aşk Çığlığı'' adlı oyunla tiyatronun usta isimleri Tilbe Saran ile Selçuk Yöntem'i İzmir'de izleme olanağı bulacak.

İzmir Sanat Büyük Salon'da yarın ve 20 Şubat Cumartesi günü ikişer kez sahnelenecek ''Koca Bir Aşk Çığlığı''nda Saran ve Yöntem'e Bekir Aksoy ile Ömer Akgüllü eşlik edecek.

Işıl Kasapoğlu'nun yönettiği oyunda, ününü kaybeden ve hazırlandığı iki kişilik oyunla eski popülerliğini kazanmayı uman bir dönemin efsane tiyatro oyuncusuyla alkol tedavisinden yeni çıkmış eski eşinin aynı oyunda buluşması anlatılıyor.


Sergiler, etkinlikler


AKM Sanat Galerisi'nde sanatçı Mustafa Aslıer'in 59 adet özgün baskı resim tablosu, ay boyunca görülebilecek.

AKM'nin Ege Sanat Galerisi'nde ise Aysu Günay'ın ''Yaşamın Renkleri'' adlı yağlı boya-akrilik resim sergisi 20 Şubat Cumartesi akşamı sona eriyor.

Konak Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde Nazlı İlknur Çıdam'ın pirogravür sergisini görmek isteyenler için de 20 Şubat Cumartesi günü son gün.
İzmir Galeri A'da Asım İşler'in akrilik resimlerinden oluşan sergi, 6 Mart'a kadar gezilebilecek.

İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde, İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği üyelerinin çalışmalarından oluşan resim sergisi bu akşam açılacak. Sergi 7 Mart'a kadar açık kalacak.

Resim ve Heykel Müzesi, 22 Şubat Pazartesi gününden itibaren 26. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisine de ev sahipliği yapacak.

Karabağlar Belediyesi Çalıkuşu Nikah Salonu'nda, sanatçılar Prof. Dr. Bedri Karayağmurlar, Reyhan Abacıoğlu, Tuncay Topçu, Ayşen Hıdıroğlu, Tülay Çelikel, Yıldız Ersağdıç, Mehmet Aslan, Münir Yücel, İlknur Kocabıyık, Hülya Yalçın ve Ayten Köse'nin 2'şer eserinin yer aldığı sergi 22 Şubat Pazartesi gününe kadar açık kalacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler