İstanbullular için sanat takvimi

Cemal Reşit Rey Konser Salonu, yarın piyanist Fazıl Say ve arkadaşlarının konserine ev sahipliği yapacak.

Yayınlanma: 18.02.2010 - 09:02
Abone Ol google-news

Konserde, keman sanatçıları Cihat Aşkın, Sevil Ulucan ve Berfin Aksu, viyolonsel sanatçısı Çağ Erçağ, viyola sanatçısı Atilla Aldemir, ney sanatçısı Burcu Karadağ, bariton sanatçısı Güvenç Dağüstün ve piyanist Iraz Yıldız da yer alacak.

Konserde Fazıl Say, Ulvi Cemal Erkin ve Yalçın Tura'nın eserleri seslendirilecek.
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, yarın İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka kampüsünde şef Dorian Wilson yönetiminde konser verecek. Orkestra ile gitarist Celil Refik Kaya da sahne alacak.

Hollanda üniversitelerinin en başarılı öğrencilerinden seçilen ve her yıl elemanları yenilenen 100 kişilik Hollanda Öğrenci Orkestrası, 20 Şubat'ta CRR Konser Salonu'nda müzikseverlerle buluşacak. Arjan Tien'in yönetimindeki orkestraya, keman sanatçısı Rosanne Philippens eşlik edecek.

Aralarına Türk öğrencilerin de katılacağı orkestra, Gershwin, Saint-Saens ve Prokofiyef'in eserlerinin yanı sıra Ulvi Cemal Erkin'in ''Köçekçe'' adlı yapıtını da yorumlayacak.

Hollanda Öğrenci Orkestrası'nın, Avrupa'nın bir parçası olarak gördükleri Türkiye ile ilişkileri geliştirmek adına resmi makamlarca yaptıkları başvuru neticesinde gerçekleştirdikleri konserin ikinci durağı ise Bursa olacak.


''Yegah" konseri

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, 21 Şubat'ta CRR'de müzikseverlerle buluşacak.

ŞEf Fatih Salgar yönetimindeki koro, konserinin klasik bölümünü oluşturan ilk kısmında Türk musikisinin en kadim makamlarından biri olan ''Yegah''tan seçilmiş eserlerle sahne alacak.

Konserin sololar bölümünde, kanunda Hacer Tısoğlu ve tanburda Ege Yıldız, Türk saz musikisi repertuvarından seçme örnekler seslendirecek. Konserin diğer solisti Ufuk Caba ise neoklasik repertuvardan 4 eserle mikrofona gelecek. Konserin son bölümünde koro, Türk musikisinin ''şarkı'' repertuvarından örnekler icra edecek.

CRR Konser Salonu aynı günün akşamı ise şef Sergej Krylov yönetimindeki Litvanya Oda Orkestrası'nı ağırlayacak.


Chopin'in 200. doğumgünü kutlanacak


İki arkadaş Emir Gamsızoğlu ve Memet Ali Alabora, Polonyalı besteci François Frederic Chopin'in 200. doğum gününü 22 Şubat'ta CRR Konser Salonu'nda kutlayacak.
İkili etkinlikte, Chopin'in 200 yıldır kendileri gibi birçok insanın da neden en yakın, en içten dostlarından birisi olabildiğini anlatmaya çalışacak, Chopin'li anıları paylaşıp, Chopin'in eserlerini çalacak.

İkili, konser salonunun sahnesini evin salonuna, seyircileri de onlara katılmaya gelmiş misafirlere dönüştürmeye çalışacak.


''Carmen'' gösterisi büyüleyecek


İspanya'da defalarca ''Yılın Dansçısı'' seçilen, İspanya'nın ve Flamenko dansının önemli ismi Aida Gomez ve grubu, ''Carmen'' gösterisini dünya turnesi kapsamında Çin, Japonya, Avrupa ülkeleri ve Amerika'dan sonra 23 Şubat'ta CRR Konser Salonu'nda sahneleyecek.

Yönetmenliğini Emilio Sagi'nin yaptığı gösterinin koreografisi Aida Gomez imzasını taşıyor.

Klasik eserleri büyük bir ustalıkla yorumlayan Münip Utandı, 24 Şubat'ta CRR Konser Salonu'nda ''Pervane Gönlüm'' başlıklı konserde sevenleriyle buluşacak.

Şef Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası ''Perdenin Önü, Arkası'' adlı konserle 24 Şubat'ta Caddebostan Kültür Merkezi'nde, 25 Şubat'ta CRR'de sahne alacak. Orkestraya keman sanatçısı Lara St John eşlik edecek.


MFÖ, yarın Balans Jolly Joker'de konser verecek

Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur'dan oluşan MFÖ grubu, yarın Balans Jolly Joker'de sevenleriyle buluşacak.

Keşfettiği ve geliştirdiği darbuka ve ''dehollo'' teknikleri, farklı kültürlerden müziğine kattığı zenginlikler, ritm anlayışı ve eşsiz sololarıyla beğeni toplayan müzisyen Ahmet Yıldırım, birçok ülkenin ezgilerini harmanladığı ''The Search'' projesi ile İstanbul Kültür Sanat Vakfı Salon'da sahne alacak. Mısırlı Ahmet adıyla tanınan sanatçıya değişik bağlama teknikleri kullanan Zeki Çağlar Namlı ve neyzen Ercan Irmak eşlik edecek.

Türk pop müziği sanatçısı Candan Erçetin, 20 Şubat'ta Bostancı Gösteri Merkezi'nde, Serdar Ortaç 23 Şubat'ta Haliç Kongre Merkezi'nde konser verecek.

Nefesli çalgılar toplulukları için düzenlemeler yapan piyanist Emin Fındıkoğlu ve Çağdaş Oruç (soprano saksafon), Barış Ertürk (bas klarnet), Ersin Özer (trombon), Derya Davulcu (kontrbas), Tolgay Yılmaz (davul) ve Meltem Ünel'den (vokal) oluşan grubu, 24 Şubat'ta Akbank Sanat'ta sahne alacak.

Büyükçekmece Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi 24 Şubat'ta İlhan Şeşen ve Doğan Canku'yu ağırlayacak.

İstanbul Klarnet Korosu ''Jazz Yapajazz mı?'' adlı konserle 25 Şubat'ta Caddebostan Kültür Merkezi'nde sevenleriyle buluşacak.

Klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici 25 Şubat'ta Babylon'da yeni şarkılarını seslendirecek.

Şef Behzat Gerçeker yönetimindeki ENBE Orkestrası'nın İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu'nda 25 Şubat'ta gerçekleşecek ikinci konserinde, Burak Kut ve Meyra sevilen şarkıları dinleyicilerle paylaşacak.

Uğraş Güneş'in yazdığı, Serkan Budak'ın yönettiği ''Yiyoz, İçiyoz, Ödemiyoz'' adlı oyun, 20-27 Şubat tarihleri arasında Profilo Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşacak.

Yalçın Menteş Tiyatrosunun sergilediği ve Menteş'in başrolde oynadığı eserde, Fatma Can, Erman Okay, Ebru Kural, Serkan Budak, Kaan Taşaner, Duygu Paracıkoğlu ve Uğraş Güneş rol alıyor. Oyun, günümüzde yaşanan kredi kartları ile ilgili olayları farklı bir mizah dili ve bakış açısıyla irdeliyor.

Barış Toraz'un yazdığı, Mehmet Ergen'in yönettiği ''Ben Patronum'' adlı eser, 20-27 Şubat tarihleri arasında Akbank Kültür Sanat Merkezi'nde izlenebilecek. Eserde, Bartu Küçükçağlayan, Deniz Celiloğlu, Evren Kardeş, Güliz Gençoğlu, Hakan Silahsızoğlu, Merve Engin, Beyti Engin, Kubilay Çamlıdağ, İpek Türktan ve Ünal Yeter rol alıyor. Kendi işini kurmak için mahallede herkesten borç alıp sonra da işi yüzüne gözüne bulaştıran Ali'nin hikayesinin anlatıldığı oyunda, en az emekle en çabuk yoldan para kazanmaya çalışanların durumu komik bir dille sergileniyor.

Moda Sanat Tiyatrosu, Yılmaz Onay'ın ''Arafta Kalanlar'' adlı eserinden uyarladığı ''Adem Gözünü Açtı'' oyunu, 20 Şubat Cumartesi günü Macide Tanır Sahnesi'nde sanatseverlerle buluşturacak.

İngiliz Şair Thomas Stearns Eliot'un şiirlerinden yola çıkarak kurgulanan, hareket odaklı bir çalışma olan ''Vakit Tamam Beyler'' adlı eser, 24-28 Şubat tarihlerinde Garajİstanbul'da görülebilecek. Eserde, Tülin Özen, Banu Çiçek Barutçugil, Tuğba Özkul, Birsen Karacan ve Pınar Bekaroğlu oynuyor. Savaşlar ve doğal felaketlerle, giderek benzeşen şehirler ve aynılaşan yaşam biçimleriyle bir tür kıyamet gibi yaşadığımız günümüz yaşamına gönderme yapan oyun, her şey yolundaymış gibi yaparak ve rutine sarılarak yok saymaya çalıştığımız dehşet duygusuna teslim olan çağımız insanını, kadınlar üzerinden anlatıyor.

Derya Sağlam'ın yazıp yönettiği ''Düşlediğimiz Dünyayı Kuralım'' adlı müzikli komedi, 21 Şubat Pazar günü Büyükçekmece Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde seyredilebilecek.

Metin Zakoğlu'nun yazıp yönettiği ''Arkadaşım Kadın Oldu'' isimli komedi, 23 Şubat Salı gününden itibaren hafta boyunca Kulis Oda Sahnesi'nde izlenebilecek. Zakoğlu ve Bekir Erdem Öz'ün başrollerini paylaştıkları oyunda, Hülya Usuğ, Berna Acarman, Derya Çakır da rol alıyor. Eserde, dalgınlıkla gecenin bir yarısında yanlış eve giden bir kadının, kapı komşusuna sığınmak zorunda kalan bir diğer kadın ile ev sahibi olan iki erkeğin ilginç ilişkileri ele alınıyor.

Berkun Oya'nın yazıp yönettiği ''Bayrak'' adlı eser, 22-26 Şıbat tarihleri arasında Garajİstanbul'da seyirciyle buluşacak. Oyunda, Okan Yalabık, Ali Atay, Ayten Uncuoğlu, Bartu Küçükçağlayan, Canan Ergüder, Köksal Engür ve Uluç Özkök rol alıyor.
Başak Kıvılcım Ertanoğlu'nun yazıp yönettiği ''Elek'' 23 Şubat Salı günü Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde sahnelenecek. Eserde, üç farklı kadının hiç de farklı olmayan üç öyküsü anlatılıyor.

Bu hafta küçük tiyatroseverler ise Işıl Kasapoğlu'nun yazdığı ve yönettiği ''Bir Varmış Hiç Yokmuş'' adlı kukla oyununu, 21 Şubat Pazar günü Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu'nda izleyebilecek. Banu Çiçek, Berker Enhoş, Evrim Doğan Şahintürk, Nadir Sarıbacak ve Özlem Durmaz'ın rol aldığı eserde, geçmişten günümüze kadar gelen birçok tekerleme ve eski halk hikayeleri, kuklalarla ve değişik teknikler kullanılarak sunuluyor.

Murathan Mungan'ın yazdığı, Yıldırım Fikret Urağ'ın yönettiği ''Binali ile Temir'' adlı eser, 20, 21, 24 ve 25 Şubatta Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak.Ahmet Özaslan, Gün Koper, Haldun Ergüvenç, Uskan Çelebi ve Yıldırım Fikret Urağ'ın rol aldığı eserde insanlardan uzak bir dağda yaşanan hesaplaşmanın hikayesi anlatılıyor.


Sergi


Fotoğraf Sanatçıları Mustafa Yılmaz, Sabahattin Kayış ve Osman Karamehmetoğlu'nun eserlerinin yer aldığı ''İstanbul Fotoğrafları Sergisi'', yarından itibaren hafta boyunca Gallateria Sanat Galerisi'nde ziyaretçilere açık olacak.

Heykel Sanatçısı Nurbiye Uz'un mermer, bronz ve polyester malzeme kullanılarak üretilmiş yapıtlarının yer alacağı heykel sergisi, 25 Şubat Perşembe günü Bahariye Sanat Galerisi'nde açılacak.

Ressam Canan Ünal'ın ''Bakışım Uçuyor II'' adlı resim sergisi, çarşamba günü hariç hafta boyunca Od'A- Ouvroir d'Art'ta ziyaret edilebilecek. Ünal, bakış açısına farklı bir soluk kazandıracak eserleriyle bireylerin hayatı, doğayı, konumları ve kendilerini fark etmelerini istediği sergisinde, farklı hayatlar üzerinden yadsınamaz gerçekliğin keskinliği mesajını veriyor.

Sanatçı Alp Bartu ve Grup P'nin ''İstanbul Resimleri'' adlı sergisi hafta boyunca Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde gezilebilecek. Sergi, 27 Şubat Cuma gününe kadar ziyarete açık olacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin en önemli yapılarından birini, olağanüstü güzellikteki anıtların süslediği görkemli Hippodrom ile Osmanlı döneminin Atmeydanı'nı yeniden kuran ve çevresindeki yaşamı irdeleyen ''Hippodrom/Atmeydanı: İstanbul'un Tarih Sahnesi'' adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sergide, Paris Louvre Müzesi'nden Cluny Müzesi'ne, İstanbul Arkeloji Müzesi'ne, Topkapı Sarayı'ndan, İslam Eserleri Müzesi'ne, özel koleksiyonlara, farklı yerlerden bir araya getirilen önemli eserleri ilk kez sunulacak. Bizans imparatorlarının izlediği araba yarışları, Atmeydanı'nda Osmanlı sultanlarının izlediği oyunları ve şenlikleriyle, tarih içinde birbirini izleyen uygarlıklara göre farklılaşan kültürel yaşam biçimlerine sahne olmuş bu meydan, bu sergiyle yeniden kurgulanıyor ve çevresindeki yaşamı gözler önüne seriyor.

İstanbul'un Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin kültürel zenginliğini öne çıkaran etkinlikler düzenleyen İstanbul Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle gerçekleşen ve küratörlüğünü Ekrem Işın'ın yaptığı sergi, 18 Nisan Pazar gününe kadar açık kalacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler