Jeffrey, 'soykırım' demedi

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi adayı James Jeffrey, Ermeni yanlısı bir senatörün 1915 olaylarına ilişkin sorularını "soykırım" ve "etnik temizlik" ifadelerini kullanmaktan kaçınarak yanıtladı. Jeffrey, Türk-Ermeni ilişkilerinde gelişme olduğunu, cumhurbaşkanlarının görüştüğünü, 70 bin Ermeni'nin Türkiye'de çalıştığını anlattı.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 08:26
Abone Ol google-news

ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisi adayı James Jeffrey, atamasının onayı sürecinde Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Ermeni yanlısı bir senatörün kendisini sıkıştırmaya çalışan sorularına karşın, 1915 olaylarına ilişkin "soykırım" ve "etnik temizlik" ifadelerini kullanmaktan kaçındı.

2004 seçimlerindeki Demokrat başkan adayı senatör John Kerry'nin yönettiği oturumda Ermeni yanlısı demokrat senatör Robert Menendez, "Türkiye kendiliğinden 'soykırımı' kabul ederse ABD ne yapmalı?" diye sorunca Jeffrey, "Buna, bütün faktörleri göz önüne alarak yönetim karar verir" dedi.

Jeffrey, ABD'nin, Türk-Ermeni yakınlaşmasına katkıda bulunacak bütün girişimleri destekleyeceğini belirterek, Türkiye'nin, koşulsuz olarak Ermenistan sınırını açmasından ve bu ülkeyle diplomatik ilişki kurmasından yana olduklarına işaret etti.

Jeffrey'in 1915 olaylarından bahsederken zorla sürgüne gönderme ifadesini kullanması üzerine senatör Menendez, bu ifadenin daha önce "etnik temizlik" terimini dile getiren başka Amerikalı yetkililerin sözlerinin gerisine düştüğünden hayal kırıklığı duyduğunu söyleyince Jeffrey, ABD politikasını ortaya koyan diğer yetkililerin açıklamalarının arkasında olduğunu kaydetti, ancak yine de "etnik temizlik" terimini kullanmadı.

Jeffrey, Türk-Ermeni ilişkilerinde geçmişe oranla kayda değer gelişme olduğunu, cumhurbaşkanlarının görüştüğünü, 70 bin Ermeni'nin Türkiye'de çalıştığını, düzenli uçak seferleri bulunduğunu anlattı.

 

'Türkiye, asker çekmeyi Annan ile kabul etti'

Kıbrıs konusunda Menendez'in, Türkiye'nin asker çekmesinin gerekip gerekmediğini sorması üzerine Jeffrey, Türkiye'nin 2004'te Annan planını benimseyerek zaten anlaşma durumunda asker çekmeyi kabul ettiğine dikkat çekti.

Jeffrey, Komiteye sunduğu konuşmasının yazılı metninde de, 2003'teki Irak işgali sırasında bozulan Türk-Amerikan ilişkilerinde geçen yıl önemli ilerlemeler sağlandığını belirterek, "Birincisi, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin meydan okumalar erken seçimle sonuçlanınca, Türkiye'nin demokrasisi bir sınavdan geçti. Sonuçta bu seçimler, Başbakan Erdoğan'ın AKP'nin güçlenmesine yol açtı. İkincisi ABD, bölgede büyüyen PKK tehdidine cevap verdi" ifadesini kullandı.

 

Atama bekliyor

ABD Kongresi'nin, halen tartışılan ekonomik paketin değerlendirmesinin bitmesinin ardından gelecek günlerde tatile girecek olmasından dolayı Jeffrey'in atamasının tamamlanması, zamana karşı yarış niteliğini taşıyor.

Atamanın tatile girmeden önce bitirilmesine çalıştığını belirten Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oturumu yöneten senatör Kerry, komite üyelerine, Jefrrey'e olası yazılı sorular iletmeleri için bu akşama kadar süre verdi.

Jeffrey'in göreve başlayabilmesi için, önce Komiteden ardından da Senato genel kurulundan onay alması gerekiyor.

Bunun olması durumunda halen Başkan George Bush'un ulusal güvenlik danışman yardımcısı olan Jeffrey, şimdiki Ankara büyükelçisi Ross Wilson'ın yerine geçecek.
Asker kökenli olan Jeffrey, Dışişleri Bakanlığındaki uzun görevi sırasında Bağdat'ta maslahatgüzarlık ve Tiran'da büyükelçilik yapmıştı.

Daha önce üç defa Türkiye'de görev yapan Jeffrey, iyi derecede Türkçe biliyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler