Borcunu ödemeyene haciz

Yeni elektrik tarifelerine ilişkin onay, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, "Borcunu zamanında ödemeyen abonelerimizin özellikle bayramdan sonra elektriğini keseceğiz, ardından da haciz işlemi başlatacağız" dedi.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 08:40
Abone Ol google-news

EPDK'nın, Enerji KİT'lerinin Uygulayacağı Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması Usul ve Esasları ve Hazine Müsteşarlığı'nın Maliyet Bazlı Fiyatlandırma Mekanizması'nın Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Genelgesi ile elektrik dağıtım şirketlerinin talepleri çerçevesinde, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren uygulayacakları yeni tarifelere ilişkin onayı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EPDK'nın, temel fiyat üzerine ''dağıtım bedeli, iletim bedeli ve perakende satış hizmet bedelini'' ekleyerek belirlediği, nihai tüketiciye dönük tarifeye göre, elektriğin kWh ücreti konutlarda yüzde 9,07 artışla 19,572 YKr'ye yükseldi.

Aynı şekilde elektriğin perakende kWh ücreti sanayide yüzde 6,64 artışla 17,216 YKr'ye ticarethanelerde ise yüzde 9,61 artışla 22,957 YKr olarak belirlendi.

Kalkınmada öncelikli illerdeki (KÖİ) meskenlerde daha önce 16,727 YKr olan elektriğin kWh fiyatı yüzde 8,87 artışla 18,211 YKr'ye çıkarken, tarımsal sulamada kullanılan elektriğin fiyatı yüzde 8,77 artışla 15,446 YKr'den 16,801 YKr'ye, aydınlatmanın (sokak-cadde) 16,566 YKr olan kWh ücreti de yüzde 8,80 artarak 18,025 YKr'ye yükseldi.

Şehit aileleri ve muharip malul gazilerin kullandığı ve kWh'sı 11,436 YKr olan elektriğin yeni fiyatı ise 12,354 YKr oldu.

Bu arada tarife; gece, gündüz ve puant (tüketimin yüksek olduğu zaman) dilimini içeren çok zamanlı saatlerde değişiklik gösteriyor.

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, TEDAŞ'a bağlı elektrik dağıtım şirketlerinin kullandıkları enerjiyi Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), Türkiye Elektrik Ticaret Anonim Şirketi (TETAŞ) ve serbest üreticilerden tedarik ettiklerini hatırlattı.

Söz konusu kurumlardan alınan enerjinin kendilerine aylık olarak faturalandırıldığını, TEDAŞ şirketlerinin de abonelerden yaptıkları tahsilat ile bu faturaları ödediklerini belirten Keklik, şöyle konuştu:

''Bazı abone gruplarımız faturalarını ödemedikleri zaman biz de bu ilgili gruplara faturalarımızı ödemekte güçlük çekiyoruz. Özellikle belediyeler, bazı resmi kurumlar, tarımsal sulama aboneleri ve kısmen de olsa konut ve sanayi abonelerimiz ödemedikleri zaman biz de kendi faturalarımızın bir kısmını veya tamamını zamanında ödeyemiyoruz. Bağlı şirketlerimizde bu hafta başında bir toplantı yaptık. Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği çerçevesinde faturalarını ödememekte ısrar eden abonelere bundan sonra yapacağımız şey; özellikle bayramdan sonra elektriğini kesmek olacak. Belediyeler, tarımsal sulama aboneleri ve resmi daireler de dahil olmak üzere borcunu ödemeyen abonelere ayrım gözetmeksizin elektrik kesintisi uygulayacağız. Şirketlerimiz bu borçlu abonelere gerekli yazıları gönderdiler.''

Borcu olan sanayi, ticarethane, mesken, şantiye, tarımsal sulama, belediye, resmi daire ve içme suyu abonelerinde ayrım gözetmeksizin borçlarını ödemeyenlerin elektriklerinin kesileceğini vurgulayan Keklik, kesintinin ardından borçlu aboneye icra işlemi başlatılacağını söyledi.

Keklik, birikmiş borcu olup da borcunun yapılandırılmasını isteyen abonelere 36 aya kadar taksitlerle borcunun yapılandırılacağını vurguladı.

 

 

En borçlu abone grubu belediyeler

Gazetecilerin en borçlu kurumların hangileri olduğunu sormaları üzerine Keklik, en borçlu abone grubunun belediyeler olduğunu, belediyelerin birikmiş toplam borcunun 933 milyon YTL'yi bulduğunu söyledi.

Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin borcu bulunmadığını, fakat bu şehirlerin bazı alt belediyelerinin borçlu olduğunu kaydeden Keklik, Gaziantep ve Kahramanmaraş belediyelerinin ise birikmiş ciddi borçları bulunduğunu, belediye borçlarının esas olarak şehre su getiren pompalardan kaynaklandığını bildirdi.

Keklik, kamu kurumları arasında Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı başta olmak üzere neredeyse tüm bakanlıkların ve resmi dairelerin çeşitli miktarlarda borcu bulunduğuna işaret etti.

 

 

Hastanelerin elektriği de kesilecek mi?

Borcunu ödemeyen hastane ve okulların elektriğinin kesilip kesilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Keklik, ''Eğer ilgili bakanlıktan elektrik tüketimleri için para aldılarsa ve buna rağmen borçlarını ödememekte ısrar ediyorlarsa kesinti uygulayacağız. Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği bu konuda hiçbir kuruma ayrıcalık getirmiyor'' diye konuştu.

 

 

Enerji KİT'leri arasında protokol imzalanmıştı

Bu arada enerji KİT'leri arasında, birbirlerine ve üçüncü şahıslara olan ödemelerin kanuni ve sözleşmelerinde öngörülen vadelerde yapılması için geçtiğimiz salı günü bir protokol imzalanmıştı.

İlk fatura döneminden itibaren yürürlüğe girecek protokole göre, enerji KİT'leri bundan sonra birbirlerine ve üçüncü şahıslara borçlu olmayacak ve ödemelerini cari dönem içerisinde gerçekleştireceklerdi. Borcunu ödemeyen KİT'lere ise idari yaptırımlar uygulanacaktı.

 

 

MEB

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), düşük tarifeli sistemi oluşturmadıkları için yüksek tarifeden elektrik faturası ödeyen okulları uyardı. Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Emin Gürkan, bakan adına valiliklere yazı gönderdi. Bu okullara kompanzasyon sistemi kurmaları talimatı veren MEB, sistemi kurmayan okul yöneticileri hakkında yasal işlem başlatılacağını duyurdu.

Yazıda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca, 23 Mart 2004'de aralarında resmi okulların da bulunduğu bazı kuruluşlara 1 Ocak 2005'e kadar ''kompanzasyon ve ölçü sistemi'' kurmaları için süre tanındığı anımsatıldı. Yazıda, sürenin bitiminde bu değişikliği yapmayan abonelere ''yüksek tarife'' uygulanmasına karar verildiğine işaret edildi.

Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı genel, Anadolu, fen, sosyal bilimler, Anadolu güzel sanatlar ve spor liselerinde kompanzasyon ve ölçü sistemleri kurulumlarını gerçekleştirmeyen ve abone kayıtlarını işleterek kullanıma açmayanların elektrik bedellerinin, kararın uygulanmaya başladığı 2005 tarihinden itibaren yüksek tarifeye göre ödendiğinin tespit edildiği belirtilen yazıda, bazı okul yöneticilerinin de uygulamadan haberdar olmadıklarına dikkat çekildi.

''Yüksek tarifeden gönderilen faturaların ödenmesinde sınırlı bütçe imkanları nedeniyle ödenek tahsisinde sıkıntı yaşandığı, zamanında karşılanmayan borçlara vade farkı veya ciddi oranda faiz uygulandığı ve okulların elektriğinin kesildiği Bakanlığımıza intikal ettirilmektedir''denilen yazıda, Ocak 2008'de illere gönderilen yazıyla ''okulların reaktif enerji kompanzasyon sistemlerini kurmalarının; kaynak yetersizliği nedeniyle kurulumu sağlayamayanların ise okul aile birlikleri veya hayırsever kişi, kurum ve kuruluşları harekete geçirmek suretiyle mahalli imkanları kullanarak tesis etmelerinin'' istendiği anımsatıldı.

Yazıda, Bakanlığa intikal eden ödenek taleplerinden, bazı okulların ''düşük tarifeli ücret'' kapsamında oldukları halde gerekli sistemi oluşturmadıkları için yüksek tarifeden ödeme yapmaya devam ettiklerinin ve aynı fiziki mekan ve öğrenci yoğunluğu bulunan okullardan çok farklı ödemeler yaptıklarının tespit edildiği vurgulandı.

Kompanzasyon sistemi kurmayan okulların isimlerinin ve kuramama gerekçelerinin 10 Ekim 2008 tarihine kadar MEB'e iletilmesi istenen yazıda, talimatlara rağmen sistemi kurmayan okul yöneticileri hakkında yasal işlem başlatılacağı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler