Meram'da, en yüksek teklif Alarko'dan

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş ve Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'deki yüzde 100 oranındaki hissenin blok olarak satış yöntemiyle özelleştirmesi ihalesine, biri ortak girişim grubu olmak üzere 5 firma katıldı. Pazarlık görüşmelerinin açık artırma bölümünde en yüksek teklifi, 440 milyon dolar ile Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ verdi.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 09:46
Abone Ol google-news

Meram Elektrik Dağıtım A.Ş ve Aras Elektrik Dağıtım A.Ş'deki yüzde 100 oranındaki hissenin blok olarak satış yöntemiyle özelleştirmesi ihalesinin başında, ihale usul ve yöntemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu, ihalede tüm tekliflerin ABD doları cinsinden alınacağını, birinci turda yatırımcıların kapalı revize tekliflerini vereceklerini ve ilk turun elemesiz yapılacağını söyledi.

Aksu, daha sonra yatırımcılardan 2 tur kapalı zarf içinde teklif alınacağını ve her turda en düşük teklif veren yatırımcının ihale dışı kalacağını bildirdi.

Elemeli 2 turun ardından ihalenin açık artırma ile devam edeceğini kaydeden Aksu, açık arttırmanın belirlenen başlangıç bedelinin üzerinden, açık artırım aralığı ile süreceğini, bu turda pas geçme imkanı olmayacağını ve her teklif sahibinin bir önceki teklifin üzerinde teklif vermek suretiyle ihaleye devam edebileceğini söyledi.

Açık artırmanın tek bir yatırımcı kalana kadar devam edeceğini bildiren Aksu, böylece ihalenin teknik olarak tamamlanmış olacağını ifade etti.

Aksu, ihale komisyonu tarafından karar alınmasının ardından, sonucun Rekabet Kurulu ve Enerji Piyasası ve Düzenleme Kuruluna gönderileceğini, söz konusu kurumların onayının ardından Özelleştirme Yüksek Kuruluna sunulacağını kaydetti.

ÖYK'nın onayının ardından da kurul kararı ihale lehine sonuçlanan teklif sahibi ile sözleşme imzalanacağını belirten Aksu, şirket hissesinin alıcıya devredileceğini, böylelikle ihalenin hem teknik olarak hem hukuki olarak tamamlanmış olacağını söyledi.

İhaleye katılan firma ya da girişim grupları ise şöyle:

Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş
Cengiz İnşaat A.Ş
Kiler Alışveriş Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş
Barmek-Anel Ortak Girişim Grubu
İttifak Holding A.Ş

Öte yandan Meram Elektrik Dağıtım A.Ş'nin görev bölgesi Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman illerinden oluşuyor.

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde Meram Elektrik Dağıtım A.Ş'nin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinin açık artırma bölümünde en yüksek teklifi, 440 milyon dolar ile Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığında (ÖİB), Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında yapılan ihalenin açık artırma turunda en yüksek teklif 440 milyon dolar ile Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ'den geldi.

 

İhale süreci

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde Meram Elektrik Dağıtım A.Ş'nin yüzde 100 hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin nihai pazarlık görüşmelerinde, elemesiz turda en yüksek yazılı teklif 402 milyon dolar olarak belirlendi.

Daha sonra elemeli turlara geçilirken, ilk turda en yüksek 420 milyon dolar teklif verildi. Bu turda en düşük teklifi veren İttifak Holding AŞ elendi.

İkinci elemeli yazılı turda en düşük teklifi veren Barmek-Anel Ortak Grişim Grubu elenirken, elemeli yazılı turlar sonrası 430 milyon dolar başlangıç fiyatı ve 1 milyon dolar artırım aralığıyla açık artırmaya geçildi.

Elemeli yazılı turların ardından kalan ve açık artırmaya katılan 3 grup Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ, Cengiz İnşaat AŞ ve Kiler Alışveriş Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ oldu.

Açık artırmanın ilk turunda Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ 431 milyon dolar, Cengiz İnşaat AŞ 432 milyon dolar, Kiler Alış Veriş Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ ise 433 milyon dolar teklif verdi. Açık artırmanın 4. turunda Cengiz İnşaat A.Ş. ihaleden çekildi. Bu turda görüşmek üzere mola isteyen Kiler Alış Veriş Hizmetleri Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ de molanın ardından ihaleden çekildiğini bildirdi.

Böylece bu turda 440 milyon dolar teklif veren Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ en yüksek teklifi vermiş ve ihale teknik olarak sonuçlanmış oldu.

Teknik olarak tamamlanan ihalenin sonucu, İhale komisyonunun kararının ardından Rekabet Kurulu ile Enerji Piyasası ve Düzenleme Kuruluna gönderilecek. Söz konusu kurulların onayının ardından Özelleştirme Yüksek Kuruluna sunulacak.

Kurulun onayının ardından da en yüksek teklifi veren yatırımcı ile sözleşme imzalanacak ve şirketin yüzde 100 hissesi alıcıya devredilecek. Böylelikle ihale hem teknik olarak hem de hukuki olarak tamamlanmış olacak.

Meram Elektrik AŞ'nin abone sayısının 1 milyon 475 bin, elektrik kayıp-kaçak oranının ise yüzde 8 civarında olduğu öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler