Almanya'da Yaşar Kemal sergisi

Türkiye'nin onur konuğu olacağı ve 14-19 Ekim arasında düzenlenecek olan 60. Frankfurt Kitap Fuarı öncesinde "Çukurova Bayramlığını Giyerken" konulu Yaşar Kemal sergisi açıldı. Sparkasse Frankfurt adlı bankanın binasında açılan ve 21 Ekim'e kadar açık kalacak sergide, tanınmış yazar Yaşar Kemal'in eserlerindeki Çukurova tasvirleri fotoğraf sanatçısı Lütfi Özgünaydın'ın görüntüleri eşliğinde sunuluyor.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 11:24
Abone Ol google-news

2008 Frankfurt Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye Ulusal Yürütme Komitesi'nin Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Sparkasse Frankfurt işbirliğiyle gerçekleştirdiği serginin açılışında konuşan Türkiye'nin Frankfurt Başkonsolosu Salih Boğaç Güldere, Yaşar Kemal'i "yaşayan efsane" olarak nitelendirerek, serginin Çukurova'daki farklı kültürleri, yaşamı ve insanları en güzel biçimde yansıttığını söyledi.

Sparkasse Frankfurt Yönetim Kurulu Başkanı Herbert Hans Grüntker de, Yaşar Kemal'in eserlerinin, farklı kültürlerin karşılıklı anlaşmaları için önemli bir katkı sağladığını belirtti.
Serginin kuratörlüğünü üstlenen Sadık Karamustafa, Yaşar Kemal'in "Ada Üçlemesi" adlı eserini okurken metinlerdeki renk ve ışıktan çok etkilendiğini ifade ederek, aynı etkiyi Özgünaydın'ın fotoğrafları karşısında da yaşadığını ve sergi fikrinin bu şekilde ortaya çıktığını söyledi.

 

Türk yazarlar Alman öğrencilerle buluştu

60. Frankfurt Kitap Fuarı çerçevesinde 18 Ağustos'tan bu yana Almanya'nın Hessen eyaletinde düzenlenen ve çeşitli kentlerde düzenlenen okuma programları da Kassel kentindeki okuma günü etkinliğiyle tamamlandı.

Wiesbaden, Hanau ve Darmstadt kentlerinde bugüne kadar Türk yazarların katılımıyla özellikle göçmen çocuklar arasında okuma alışkanlığının yaygınlaştırılması amacıyla Hessen Eyaleti Kültür ve Sosyal İşler Bakanlığı'nın işbirliğiyle gerçekleştirilen okuma programları Kassel kentinde 3 okuma programıyla sona erdi.

Kassel'deki ilk okuma etkinliği Looseschule ilkokulunda çocuk yazarları Aslı Der ve Ayla Çınaroğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

Öğretmen Esat Güler, yaklaşık 70 ilkokul öğrencisinin ilgiyle izlediği etkinliğin devamını dileyerek, böyle sanatçı topluluklarını okullarında ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Carl-Schomberg-Schule adlı okulda gerçekleştirilen ikinci etkinliğe de yazarlar Bilgin Adalı ve Aytül Akal konuk oldu.

Okul Müdürü Kerstin Ihde, yaklaşık 60 orta okul öğrencisinin katıldığı etkinlik ile ilgili olarak, çok sayıda Türk öğrenci için yeni bir durum olan ana dilinde edebiyatı okullarında sunmuş olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, anlayamadıkları bir dili duymanın diğer öğrenciler için de hoşgörünün önemini anlamak açısından faydalı olduğunu söyledi.

Kassel'deki son okuma etkinliği Goethe Gymnasium adlı lisede gerçekleşti ve Behiç Ak konuk oldu.

Çok sayıda göçmen öğrencinin öğrenim gördüğü okulda düzenlenen okuma programını kalabalık bir öğrenci grubu izledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon