'Doğu'nun Cazibesi' sergisi açılıyor

Britanya oryantalizminin başyapıtlarının yer alacağı ''Doğu'nun Cazibesi'' sergisi, yarın Pera Müzesi'nde açılacak. Sergide sanatseverler, toplam değeri 150 milyon doları bulan 105 seçkin eserle, 18. yüzyıldan 20. yüzyıl başına uzanan "muhteşem bir yolculuğa" çıkacak.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 12:41
Abone Ol google-news

Britanya oryantalizminin başyapıtlarının yer alacağı ''Doğu'nun Cazibesi'' sergisi, yarın Pera Müzesi'nde açılacak.

Pera Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, sanatseverleri toplam 105 seçkin resimle buluşturacaklarını belirtti. Birol, serginin Şubat ayında ABD'de Yale Center for British Art, Haziran ayında da Tate Britain'ın Linbury galerilerinde sergilendiğini ve büyük ilgi gördüğünü, Türkiye'de de hak ettiği ilgiyi göreceğini düşündüklerini kaydetti.

Sergide Lord Byron, Laydy Montagu, James Silk Buckingham, Sir Richard Burton, Thomas Edward Lawrence gibi ünlü isimlerin yanı sıra Osmanlı İmparatorluğu döneminden Kavalalı Mehmed Ali Paşa, Sultan Abdülmecid gibi çok önemli figürlerin portrelerinin yer aldığını anlatan Birol, şöyle konuştu:
''Sanatseverler, bu sergiyle figürlerden, portrelerden hareme, güncel yaşamdan kutsal topraklara uzanan birbirinden değerli eşsiz görüntülerle 18. yüzyıldan 20. yüzyıl başına muhteşem bir yolculuğa çıkacak. Aslında Pera Müzesi'nin 3, 4 ve 5. katlarında Britanya ve o dönemin Osmanlı İmparatorluğu'nun ve yakın doğunun tarihi yatıyor. Bunlar orijinal eserler. Her biri neredeyse bir baş yapıt. İşin sanatsal yönüyle ilgili değerlendirmesinin yanı sıra tarihi ve politik açılımları da olan özellikle günümüzde yakın ve orta doğu ile ilgili sorunların süregeldiği bir süreçte ayrı bir önem taşıyan bir proje olduğuna da inanıyoruz.''

'Sergi kültürleri birbirine yaklaştırıyor'

British Council Görsel Sanatlar Direktörü Andrea Rose de İstanbul'da bulunmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu belirterek, British Council olarak Türkiye'yi Avrupa'nın bir parçası olarak gördüklerini ifade etti.

Serginin Türkiye'de açılmasının önemli bir diplomatik özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Rose, ''Sergide yer alan tablolar, diğer kültürlerin ilişkilerinin anlaşılmasına yardımcı olacak'' diye konuştu.
 

'Türkiye ile çalışmak heyecan verici'

Tate Britain Direktörü Stephan Deuchar da serginin Türkiye'ye gelmesi fikrinin 3 yıl önce konuşulduğunu anlatarak, ''Türkiye ile ilk kez birlikte çalışıyor olmak heyecan verici bir fikirdi'' dedi.

 

'Türkiye'deki eserler yurtdışında sergilenmeli'

Özalp Birol, serginin maliyetine ilişkin bir soru üzerine, serginin parasal boyutunu söylemek istemediğini, ancak yer alan eserlerin toplam değerinin 150 milyon dolar olduğunu söyleyebileceğini kaydetti.

Birol, ''Bizim için önemli olan parayla ölçülür olması değil, tarihin önemli bir parçasının yatıyor olması. Sergide kültürel etkileri, sanatçıların ilham alışını ve bunu dışa vuruştaki farklı yaklaşımlarını göreceksiniz. Parayı telaffuz etmek, etkinin ölçütünü maddi platforma taşımak önemli ancak eserler paha biçilmez. Yalnız şunu söyleyeyim ucuz bir sergi değil'' diye konuştu.

Türkiye'deki sanat eserlerinin yurt dışında açılan nitelikli sergilerde yer alması gerektiğini dile getiren Birol, bunun gerçekleşmesi için bu konudaki kanun ve yönetmeliklerin bir an önce değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Sergi, Şubat 2009’da, dördüncü durağı olan Sharjah Sanat Müzesi’nde açılmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri’ne gidecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler