Alternatif enerji kaynakları, yeni iş olanakları

Birleşmiş Milletler (BM), alternatif enerji kaynaklarının gelişmesiyle birlikte, gelecek yıllarda tüm dünyada milyonlarca yeni iş olanacağı doğacağını bildirdi. UNEP Direktörü Achim Steiner, eğer dünya düşük karbon ekonomisine geçmezse, hızlı bir şekilde milyonlarca yeni iş olanağı yaratma fırsatını kaçırmış olacağını belirtti.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 13:02
Abone Ol google-news

BM Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan "Yeşil Meslekler: Sürdürülebilir, Düşük Karbon Dünyasında Uygun İşlere Doğru" adlı raporda, alternatif enerji kaynaklarının gelişmesiyle birlikte, gelecek yıllarda tüm dünyada milyonlarca yeni iş olanacağı doğacağını bildirdi. Raporda, şimdiden bir milyondan fazla insanın biyo yakıt sektöründe çalıştığı belirtilerek, bu sayının 2030'da 12 milyona yükseleceği tahmini yürütüldü.

"Çevreci iş alanlarının" petrol ve doğalgazdan rüzgar, güneş ve jeotermal enerjisine geçişte elde edilecek gelirin değişimine bağlı olduğu belirtilen raporda, yeni işlerin ayrıca geri dönüşüm ve çevre dostu araç üretimini de içerdiğinin altı çizildi.

BM raporunda, güneş paneli üretimi, yerleştirilmesi ve bakımının yapılmasının 2030'a kadar fazladan 6,3 milyon, rüzgar enerjisi sektörünün de 2 milyon iş imkanı yaratacağına işaret edildi.


'Yeşil enerji politikalarını terk etmek hata olur'

UNEP Direktörü Achim Steiner, raporun yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, eğer dünya düşük karbon ekonomisine geçmezse, hızlı bir şekilde milyonlarca yeni iş olanağı yaratma fırsatını kaçırmış olacağını belirtti.

Krizler yüzünden yeşil enerji politikalarını terk etmenin de hata olacağını kaydeden Steiner, zira uzun vadede yeni iş alanlarının ekonomileri daha güçlü kılacağını, daha az petrol ve doğalgaz kullanımını sağlayacağını vurguladı.

Çevreci mesleklere doğru yönelimin, dünyada iklim değişikliğini kontrol konusunda bir uzlaşma olmasa bile devam edeceğini belirten Steiner, dünya nüfusunun 2050'de 8 veya 9 milyara ulaşacağını, metal, petrol ve doğal gaz gibi kaynakların daha pahalı hale geleceğini kaydetti.

UNEP Başkanı, ayrıca, dünyanın 10 yıl içinde sera gazları konusunda ciddi bir eyleme geçmemesi durumunda yeşil ekonomiye geçişin maliyetinin çok daha yüksek olacağının altını çizdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler