Dickinson beraat etti

Kadıköy Adliyesi önünde açtığı ''kolaj'' çalışmasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik hakaret unsuru içerdiği iddiasıyla yargılanan İngiliz Michael Dickinson'ın beraatına karar verildi. Dickinson mahkemede yaptığı konuşmasında, yıllardır 'kolaj' sanatı ile ilgilendiğini ve İngiltere'de bu tarz çalışmaların suç sayılmadığını belirtti.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 14:05
Abone Ol google-news

Kadıköy 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Michael Dickinson ve avukatı Volkan Gültekin katıldı.

Duruşmada söz alan sanık avukatı Gültekin, bilirkişi raporuna göre sanığın ''kolaj'' çalışmasının objektif eleştiri ölçütleri içerisinde yer aldığını belirterek, müvekkilinin beraatına karar verilmesini talep etti.

Davayı karara bağlayan hakim, sanığın savunmasında, yıllardır ''kolaj'' sanatı ile ilgilendiğini, değişik fotoğraflardan aldığı parçaları bir araya getirip kompozisyonlar oluşturduğunu, bu amaçla gerek ABD Başkanı George W. Bush, gerekse İngiltere Başbakanı Tony Blair'in kompozisyonlarını oluşturduğunu, kendisinin bu kültürle yetiştiğini, İngiltere'de bu çalışmaların suç sayılmadığını anlattığını hatırlattı.

Hakim, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden de örnekler vererek, kararını şöyle bildirdi:

''Sanığın suça konu eyleminin Türkiye'de yaşayan insanların büyük çoğunluğunun benimsedikleri değer yargıları esas alınarak yapılacak değerlendirmede, eylemde küçük düşürücü ve aşağılayıcı ögelerin var olduğu, bu niteliği ile şok edici, incitici ve acı verici bulunduğu kabul edilse de Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik bir hukuk devleti olduğu Anayasada vurgulandığından ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları hukukumuzun birer kaynağını oluşturduğundan, bu bağlamda yapılan değerlendirmede, sanığın eyleminin bilirkişi raporunda saptandığı üzere kolaj sanatı yoluyla siyasi uyarı ve eleştiri içeren mesaj niteliğinde olduğu, mağdurun siyasi kişiliğine ve ayrıca hükümet başkanı olmasına göre bu mesaj verilirken şok edici, incitici ve acı verici ögeleri taşıyabileceğine, bu şekilde gerçekleşen eylemin ceza yaptırımı ile sınırlandırılmasının AİHS'ne aykırılık oluşturacağına göre sanık üzerine atılı suçun kasıt ögesinin gerçekleşmemesi nedeniyle beraatına karar vermek gerekmiştir.''

Michael Dickinson, beraat kararının ardından adliye binası çıkışında kararı sevinçle karşıladığını göstermek amacıyla yumruklarını sıkarak, zafer işareti yaptı.

 

Olayın geçmişi

Dickinson, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu görevlisi Erkan Kara'nın, Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen savaş karşıtı etkinlikler çerçevesinde Başbakan'a hakaret içerdiği öne sürülen bir kolaj nedeniyle yargılandığı davanın Kadıköy 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki 13 Eylül 2006 tarihli duruşmasını izlemişti.

Dickinson, duruşmadan sonra Kara'nın yargılandığı davanın da konusunu oluşturan kolajı adliye çıkışında açınca gözaltına alınmış, ardından tutuklanmıştı.

Kısa bir süre sonra tahliye edilen Dickinson hakkında hazırlanan iddianamede, ''kamu görevlisine karşı görevinden dolayı onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek'' suçundan TCK'nın 125. maddesi uyarınca 1 ile 2 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler