"Yargılama müvekkilim sağlığını kaybetmeden yapılmalı"

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer, ''Müvekkilim hasta olduktan, kendini savunamayacak hale geldikten sonra yapılacak yargılamanın kimse tarafından istenmeyeceğini düşünüyoruz'' dedi. Sezer, Şener Eruygur'un geçirdiği kaza ve yaşadıklarının müvekkilinin psikolojisini olumsuz etkilediğini de sözlerine ekledi.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 16:08
Abone Ol google-news

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanarak Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine konulan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı İlkay Sezer, ''Müvekkilim hasta olduktan, kendini savunamayacak hale geldikten sonra yapılacak yargılamanın kimse tarafından istenmeyeceğini düşünüyoruz'' dedi.

Rahatsızlığı nedeniyle dün Kocaeli Devlet Hastanesine kaldırılan ve tetkiklerinin ardından tutuklu bulunduğu Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine götürülen emekli Orgeneral Hurşit Tolon'la cezaevinde görüşen avukat Sezer, cezaevi çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, dün yapılan tahlil sonuçlarının bir kısmını aldıklarını, bunları kendi doktorlarına da göstereceklerini belirtti.

Emekli Orgeneral Tolon'a ilaç tedavisi önerildiğini, bu tedavi sonucunda biyopsiye karar verme durumunun söz konusu olduğunu ifade eden Sezer, buna da bayramdan sonra yapılabilecek kontrollerin ardından karar verilebileceğini dile getirdi.

Tolon'un 65 gün gibi kısa sürede 13 kilo verdiğini, bunun kendilerini endişelendirdiğini vurgulayan Sezer, şunları söyledi:

''Görüştüğümüz uzmanlar, bu yaşta yemeğini tam yiyen birinin spor ve diyet yapmaksızın böyle bir kilo kaybının başta bağışıklık sistemi olmak üzere bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebileceğini, bunun da etraflıca tetkik edilmesi gerektiğini belirttiler.
Bugün verdiğimiz 'tutuklamanın gözden geçirilmesi' dilekçemizde sağlık konusunun dikkate alınmasını istedik. Bununla ilgili bir mütalaa almıştık. Dosyaya daha önceden sunduğumuz hayati tehlikesinin olduğuna dair raporlarımızın da olduğunu hatırlatarak dilekçemizi Beşiktaş'taki İstanbul Cumhuriyet Savcılığına sunduk.''

 

Tolon hakkında çıkan haberler

Müvekkilinin kişilik haklarını hiçe sayan, masumiyet karinesini göz ardı eden, hukuk kurallarını hiç düşünmeden bertaraf eden bazı yayınlar yapıldığını savunan Sezer, bunlardan bazılarının yargıyı ve kamuoyunu da etkileyecek tarzda yapıldığını vurguladı.
''Hafta başından beri bazı yayın organlarında müvekkilimizin GATA'dan aldığı iddia edilen bazı sağlık raporlarına yer verilmekte'' diyen avukat İlkay Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu raporların düzmece olduğunu öğrendik. Ancak bunu resmi yoldan teyit etme işlemimiz devam ediyor. Bu talebimiz sonucu bize verilecek cevabın ardından ilgili yayın organı hakkında suç duyurusu, tazminat davaları olmak üzere yasal haklarımızı tereddütsüz kullanacağız.

Bazı yayın organlarında son zamanlarda yapılan gözaltılarla ilgili henüz savcılık sorgusu dahi başlamadan, gözaltına alınan kişilere müvekkilimin sorulduğu yönünde haberlere yer verilmekte. Teğmenlerin gözaltına alındıktan sonra savcılık sorgusuna henüz geçilmeden aralarında müvekkilimizin de bulunduğu bazı kişilerden yapılan toplantılarda talimat aldıkları yönünde yayınlar yapıldı. Daha sonra teğmenlerin avukatlığını yapan meslektaşımızın basına yaptığı açıklamadan da öğrendiğimiz üzere böyle bir konu savcılık sorgusunda yer almadı. Bütün bunlar bize ve müvekkilim aleyhinde çok ciddi bir kampanyanın yürütüldüğünü gösteriyor. Bunlar, onu yargılamadan infaza, mahkumiyete yönelik, kamuoyu yaratmaya, yargıyı etkilemeye yönelik olduğunu değerlendirdiğimiz yayınlardır.''

Dosya üzerinde gizlilik kararı olması, yayın yasağı bulunmasına rağmen bu yayınlarla ilgili mahkemede 'nasıl olsa gerçeği açıklarız' düşüncesiyle sessiz kalmış gibi gözükebileceklerini belirten Sezer, ancak hepsini takip etiklerini, bu konuyu kamuoyunun değerlendireceğine, yargının en doğru kararı vereceğine olan inançlarını devam ettirdiklerini söyledi.

Avukat İlkay Sezer, yargılamanın müvekkilinin sağlığını kaybetmeden yapılmasını beklediklerini belirterek, ''Bizim isteğimiz bu. Müvekkilim hasta olduktan, kendini savunamayacak hale geldikten sonra yapılacak yargılamanın kimse tarafından istenmeyeceğini düşünüyoruz.

İddianame henüz hazır değil. Henüz şüpheli, sanık bile değil. Bu aşamada biz yargının tutuksuz yapılması talebini yenilemiştik. Bu konuda taleplerimizi devam ettiriyoruz'' diye konuştu.

Tolon'un morali ile ilgili soruyu da Sezer, geçen hafta aynı koğuşta kaldığı silah arkadaşı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un düşerek beyin kanaması geçirmesi ve boyun kemiğini kırmasından etkilediğini vurgulayarak, şöyle yanıtladı:

''Aynı yeri paylaştığı Şener beyin başına gelenler ki Şener bey benzer rahatsızlıklara sahipti hiç kuşkusuz müvekkilimizi de psikolojik olarak olumsuz etkiledi. Bunların tezahür etmesini istemiyoruz. Yargılamanın müvekkilimin sağlığında yapılmasını bekliyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler