Çin en büyük 'Kirletici'

"Global Carbon Project" (GCP) adlı uluslararası kuruluşun raporuna göre; Çin'in 2007 yılında ABD'yi geride bırakarak atmosfere en fazla karbondioksit (Co2) salan ülke oldu. Küresel ısınmaya yol açtığı düşünülen karbon gazı emisyonu konusunda "şampiyonluk", geçen sene ABD'deydi. Hindistan da üçüncülük için Rusya'yla çekişiyor.

Yayınlanma: 25.09.2008 - 18:59
Abone Ol google-news

GCP raporuna göre, en fazla karbon gazını 2005 yılına kadar zengin sanayi ülkeleri salıyordu. Ancak durum son yıllarda değişti; artık Co2 emisyonunun yüzde 53'ü, kalkınma yolundaki ülkelerden kaynaklanıyor.

Gaz emisyonunun en fazla Çin ve Hindistan'da arttığına işaret edilen raporda, zengin ülkelerin Co2 emisyonundaki artışın ise yavaşladığı belirtildi.

GCP'ye göre, dünyada Co2 emisyonu yaklaşık 10 milyar ton karbona denk düşüyor. Bunun 8,5 milyar tonu fosil yakıt kullanımından, kalan kısım da ormanların azalmasından ileri geliyor.

Çin'in 2007'deki karbon gazı emisyonunun 1,9 milyar tona yükseldiği kaydedilen rapora göre, ABD'nin gaz emisyonu aynı dönemde 1,5 milyar, Rusya'nın 432 milyon, Hindistan'ın da 430 milyon ton oldu.

Raporda, atmosferdeki Co2 yoğunluğunun belki de son 20 milyon yılın en yüksek seviyesinde olduğu savunuldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler