El Mutlak kararını değiştirdi

Irak'ta 7 Mart'ta yapılacak seçimlerden partisini çeken Salih El Mutlak, kararını değiştirdiğini açıkladı.

Yayınlanma: 25.02.2010 - 12:56
Abone Ol google-news

Seçime girmesi yasaklanan Sünni El Mutlak, partisinin seçimlere katılmasına izin vereceğini belirterek tüm Iraklıları oy vermeye çağırdı.

Siyasi müttefiki eski Başbakan İyad Allavi ile birlikte basına açıklama yapan El Mutlak, "Toplantılar ve müzakerelerden sonra bu yalancıların ekmeğine yağ sürmemeye karar verdik. Seçime güçlü bir şekilde katılma kararı aldık" dedi.

Baas partisi yanlısı olduğu gerekçesiyle seçimden men edilen El Mutlak, Baas'la ilişkisini 70'lerde kestiğini belirterek geçen cumartesi protesto için listesini seçimden çektiğini açıklamıştı.

El Mutlak'ın Milli Diyalog Cephesi'nin mevcut mecliste 11 sandalyesi bulunuyor.
Şiilerin çoğunlukta olduğu komisyon, 400 kadar adayın seçime girmesini yasaklamıştı.

Irak'ta 7 Mart'ta yapılacak genel seçimlere birçok ittifak katılıyor.Seçime katılacak belli başlı ittifaklar şunlar:

Hukuk Devleti

Başbakan Nuri El Maliki, kendi partisi Dava ile aralarında bazı Sünni aşiret liderlerinin, Şii Kürtlerin, Hristiyanların ve bağımsızların bulunduğu geniş tabanlı bir ittifak oluşturdu.
Dava partisinin kökeni Şii olsa da ittifak mezhepçi olmayan bir platformda seçime katılıyor.
İttifakın güvenliğin artmasından fayda sağlama umutları, Bağdat'taki hükümet hedeflerine yapılan bir dizi büyük saldırıyla yara aldı. Bunun yanı sıra ittifak liderlerinin Saddam Hüseyin'in Baas partisi yanlılarının seçime girmesini yasaklama girişimleri de ittifaka zarar verdi. İttifak geçen yıl ocak ayında yapılan yerel seçimlerin birincisiydi.
 

Irak Milli İttifakı

Daha ziyade Şiilerden oluşan ittifak (IMİ), ülkenin en büyük Şii partisi Irak İslam Yüksek Konseyi (IİYK), Amerikan karşıtı Şii lider Mukteda Sadr, Basra merkezli Fadhila, 2003 işgali öncesinde Washington'ın gözdesi Ahmed Çelebi ile birkaç Sünni lideri bir araya getiriyor.
İttifak, Şii oyları açısından Maliki'nin ittifakının baş rakibi durumunda. IİYK ile Sadrcılar, bu seçimde geçen sene Maliki'ye kaptırdıkları oyların bir kısmını geri almayı umuyorlar.
Irak Milli İttifakı ile Maliki'nin ittifakının, seçimde her ikisi de tek başına hükümet olacak kadar oy kazanamazsa, koalisyon kurabilecekleri belirtiliyor.

Kürtler

Kürt ittifakı Mesud Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) ile Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğini yaptığı Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'den (IKYP) oluşuyor.

Bu iki partinin kuzey Irak'taki etkisi, reform yanlısı Değişim bloğu tarafından kısmen zayıflatıldı. Geçen sene Kürt parlamentosu seçimlerinde başarı gösteren blok Marttaki seçimlere tek başına girecek.

Irakiye

Sünni Arap Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi, laik Şii eski Başbakan İyad Allavi ve Sünni Salih El Mutlak'ın oluşturduğu grup, seçimde milliyetçi bir temelde yarışacak.
Ancak ittifakın planları, El Mutlak ve diğer bazı Irakiye adaylarının Baas partisiyle bağlantıları olduğu gerekçesiyle yasaklanması girişimleri yüzünden zora girdi.
Allavi'nin listesinin seçimde iyi sonuç alması bekleniyor. Bazı adayların yasaklanmasına ise Şiilerin Sünnileri iktidardan uzak tutma girişimi olarak bakılıyor.

Irak Birliği

Bu laik ittifakın başını, Şii İçişleri Bakanı Cevad El Bolani, Anbar vilayetinden Sünni aşiret lideri Ahmed Ebu Rişa ve Ahmed Abdül Gaffur El Samaray çekiyor.
Irakiye gibi Irak Birliği de Baas partisiyle bağlantıları olduğu iddiasıyla getirilen yasaklamalardan çok etkilendi.

Aşiret liderleri
Aşiret liderleri seçimlerde önemli rol oynayacak. Belli başlı partiler aşiret liderlerini yanlarına çekmeye çalışıyorlar.

Aşiret önde gelenleri politikaya dal budak salmayı isteseler de birleşik bir cephe halinde hareket etmiyor, mevcut ittifaklara katılmakla yetiniyorlar.

Irak Uzlaşma Cephesi

Bir zamanlar ülkenin en büyük Sünni ittifakı olduğu halde, Irak Uzlaşma Cephesi'nden 2005 seçimlerinden sonra kaçışlar oldu. Cephe halihazırda Irak İslam Partisi ve bazı aşiret liderlerinden oluşuyor.

Meclis Başkanı İyad El Samaray'ın içinde bulunduğu grubun, Sünni seçmenler arasındaki bölünme yüzünden geçen seçimlerdeki kadar sandalye kazanması pek mümkün görünmüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler