Yandaşa TEKEL kıyağı

TEKEL'in Kartal Cevizli'deki arazisinin tahsis edildiği Bilim ve Sanat Vakfı'nın başkanlığını iktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesi yazarı Prof. Dr. Mustafa Özel'in yaptığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 27.02.2010 - 11:57
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “AKP iktidarı döneminde TEKEL’in ne gayrimenkulü ve ne de menkulü kimseye peşkeş çekilmemiştir” sözlerinin ardından TEKEL’in Kartal Cevizli’deki arazisine yapılmak istenen İstanbul Şehir Üniversitesi’nin bağlı olduğu Bilim ve Sanat Vakfı’nın (BİSAV) Yönetim Kurulu Başkanı’nın iktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesi yazarı Prof. Dr. Mustafa Özel olduğu ortaya çıktı. Prof. Özel’den önce ise vakfın başkanlığını Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yapıyordu. Kartal Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Doğan üniversite projesi adı altında araziye “otel, alışveriş merkezi ve plazaların” inşa edilmek istendiğini belirterek “İmar planları yapılırken belediyenin tüm yetkileri gasp edildi. Arazinin tarikata bağlı bir vakfa verileceği başından belliydi. Konuyu yargıya taşıyoruz” dedi.

Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Doğan, araziye ilişkin imar planlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) hızla hazırlandığını ve tüm itirazlara karşın onaylandığına dikkat çekti. İBB’nin 1/5 bin Ölçekli Nâzım İmar Planı’na eklettiği “1/5 binlik plana göre uygulama yapılır” notu nedeniyle Kartal Belediyesi’nin devre dışı bırakılmak istendiğini de söyleyen Doğan, “Biz bu konuyu mahkemeye taşıyoruz. Planlara göre üniversite denilen yere plaza, alışveriş merkezi de yapılabilecek. Lojman adı altında otel yapılmasının önü de açılmış durumda. Bodrumlar dahil 250 bin metrekarelik devasa bir inşaat yapılabilecek. TEKEL arazisi bu yolla iç edilmek isteniyor. 460 bin metrekarelik Cevizli’deki sigara fabrikası arazisi üniversite kurulmasına son derece uygun olmasına karşın bu bölüm yerine 4 bin 100 ağacın bulunduğu tamamı yeşil alan olan 296 bin metrekarelik bölüm vakfa tahsis edildi.”

Tahsis nasıl sağlandı?

TEKEL’in özelleştirilmesinin ardından Kartal Cevizli Fabrikası’nın bulunduğu arazi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na devredildi. Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz ve Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bulunduğu Özelleştirme Yüksek Kurulu ise 28 Kasım 2008’de araziyi ÖİB’den alarak Maliye Bakanlığı’na “hibe” etti. Bakanlık araziyi 9 Şubat 2009’da sessiz sedasız İstanbul Şehir Üniversitesi adına “irtifak hakkı” tahsisi yoluyla yıllığı 1 milyon 600 bin TL bedelle 49 yıllığına kiraya verdi. Böylece tamamından Adalar’ın göründüğü İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olan Cevizli arazisi “ihale” yapılmaksızın BİSAV’a tahsis edildi.

1 yılda tüm izinler verildi

BİSAV’ın 12 Ha­zi­ran 2007’de Yüksek Öğretim Kurumu’na yaptığı (YÖK) başvuru, kurul tarafından 16 Ni­san 2008’de onaylandı. 7 Ma­yıs 2008’deki TBMM Plan ve Büt­çe Ko­mis­yo­nu’nda ka­bul edilen tasarı, 22 Ma­yıs 2008’de TBMM’den, 30 Ma­yıs 2008’de de Cum­hur­baş­ka­nı Ab­dul­lah Gül’ün onayından geçti. Top­ha­ne’de aç­ılan ir­ti­bat bü­ro­suyla hizmete giren üniversite, 2010-2011 dö­ne­min­de eği­tim fa­ali­ye­ti­ne geç­meyi planlıyor. Üniversitenin mütevelli heyeti başkanlığına ise ANAP’lı eski bakan Mahmut Oltan Sungurlu getirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler