Nükleer silahsızlanma konferansı

Uluslararası Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Silahsızlanma Komisyonu önümüzdeki ay toplanacak. Toplantıda, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın geliştirilmesi için "küresel çapta görüş birliğine varılması" amaçlanıyor. Uzmanlara göre; silahsızlanma sürecinde ilk şart; anlaşmayı imzalamayan ülkelerin de sürece dahil olmaları.

Yayınlanma: 26.09.2008 - 09:22
Abone Ol google-news

Avustralya hükümetinden yapılan açıklamada, 15 üyeli Uluslararası Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Silahsızlanma Komisyonu'nun, Sydney'de 19-21 Ekim'de toplanacağı kaydedildi.

Avustralya'nın önceki dışişleri bakanı Gareth Evans ile Japonya'nın eski dışişleri bakanı Yoriko Kawaguchi'nin toplantıya eş başkanlık edecek.

Toplantıda, 38 yıllık Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın geliştirilmesi için "küresel çapta görüş birliğine varılması" amaçlanıyor. Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın yürürlüğe girdiği 1970'den beri ilgili müzakerelere katılmayan Hindistan ve Pakistan'ın ilk kez toplantıya katılacağı belirtiliyor.

Evans, dünyanın silahsızlanma sürecinde başarılı olabilmesi için anlaşmayı imzalamayan Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail gibi nükleer güce sahip ülkelerin de yeni sürece dahil olmaları gerektiğini söyledi.

Toplantıya, komisyon üyeleri ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa'nın yanı sıra Suudi Arabistan, Endonezya, Almanya, Norveç, Güney Afrika ve Meksika'dan temsilcilerin katılacağı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler