Ankara Üniversitesi'nden 'Afrika Açılımı'

Ankara Üniversitesi (AÜ) bünyesinde, Afrika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AÇAUM) kuruldu. Merkezin, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerine yön verecek kurumlarına ve yönetimlerine destek vermesi, Afrika ülkeleri ve Türkiye'nin kurumları arasında bilimsel düzeyde işbirliğini gerçekleştirmesi hedefleniyor.

Yayınlanma: 26.09.2008 - 11:21
Abone Ol google-news

Ankara Üniversitesi (AÜ) bünyesinde, Türkiye'nin ''Afrika Açılımı'' politikalarına bilimsel ve akademik destek vermek amacıyla Afrika Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (AÇAUM) kuruldu.

Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, merkezin, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerine yön verecek kurumlarına ve yönetimlerine destek vermesi, Afrika ülkeleri ve Türkiye'nin kurumları arasında bilimsel düzeyde işbirliğini gerçekleştirmesi hedefleniyor.

21. yüzyılın uluslararası ilişkilerde en önemli bölgesi olarak değerlendirilen Afrika'ya ilişkin kütüphane, arşiv ve dokümantasyon merkezini içerecek olan merkez, bu alanda çalışacak araştırmacılar yetiştirecek, Afrika ülkelerindeki akademik kurumlarla ilişki kuracak, bu ülkelerde çalışması planlanan kamu kurumlarının personeline eğitim verecek, bu ülkelerle ticari ilişkiler kurmak ve geliştirmek isteyen özel şirketlere danışmanlık yapacak.

AÜ Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, konuyla ilgili açıklamasında, Afrika Çalışmaları Merkezi'nin kurulmasının anlamlı ve önemli olduğunu belirtti. Taluğ, ''Çünkü üniversitemiz tıptan ekonomiye, tarımdan tarihe, mühendislikten siyaset bilimine kadar bir çok bilim dalını kapsayan fakülteleriyle böylesi çok yönlü bir merkeze destek verecek ülkemizdeki tek üniversite olma özelliğine sahiptir'' dedi.

Merkezin resmi açılışının önümüzdeki günlerde yapılacağını bildiren Taluğ, şunları kaydetti: ''Afrika kıtası hem içinde bulunduğu sorunlarla insanlık borcu olarak ilgilenmemiz gereken bir kıta hem de uluslararası ilişkiler uzmanlarının 21. yüzyılın fırsatlar kıtası, gözde kıtası olarak değerlendirdiği bir kıta. Her iki nedenle de üniversite olarak bilgi ve birikimimizi Afrika ülkeleriyle ilgilenen kişi ve kurumlarla paylaşmaktan mutlu olacağız. Avrupa ve ABD'nin gözlerini üzerine çevirdiği Afrika kıtasıyla ilişkileri geliştirmekte Türkiye'nin geç kalmaması gerekir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler