Yılan fosilinde, dinazor yumurtası bulundu

Hindistan'da 67 milyon yaşındaki yılan fosilinde dinozor yumurtası bulundu.

Yayınlanma: 02.03.2010 - 14:07
Abone Ol google-news

PLoS Biology dergisinde yayımlanan haberde, bulgunun, sürüngenin yeme alışkanlığı ve evrimi hakkında değerli bilgiler sağlayacağı belirtilerek, 3.5 metre boyundaki yılanın dinozor yumurtası ve yeni yumurtadan çıkanları yediğinin ilk kez kanıtlandığı kaydedildi.

Haberde, fosilin, yılanların 100 milyon yıl kadar önce şimdiki geniş ağızlı boa ve engerek yılanlarına benzer hareketli çene geliştirdiklerini gösterdiği de vurgulandı.

Michigan Üniversitesi'nden paleantolog Jeff Wilson, bu erken ve iyi korunmuş yılanın hareketlerini incelediklerini ifade ederek, fosilin yılanların anatomik ve ekolojik evriminin anlaşılmasına yardım edeceğini söyledi.

Hindistan Jeolojik Araştırma Kurumu'ndan Dhananjay Mohabey, fosil kalıntılarını 1987 yılında bulmuş, ancak bu kalıntıların sadece dinozor yumurtası kabuğu ve kemiği olduğuna kanaat getirmişti.

Wilson ise 2001 yılında fosil kalıntılarını incelemeye başlamış, dinozor yumurtaları ve büyük kemiklerde yılanların iskelet kilitleme mekanizmasının karakteristik izlerini tespit etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler