Çinli astronotlar ilk uzay yürüyüşünde

Çin'in tamamen kendi imkanıyla uzaya yolladığı üçüncü yörünge kapsülü Şıncou-7'deki (Shenzhou) üç astronot, ülkenin yarın yapılacak ilk uzay yürüyüşünün hazırlıklarını yörüngede sürdürüyor. Çin İnsanlı Uzay Seferleri Dairesi'nin Müdür Yardımcısı Vang Caoyao, "Taykonotumuz Dünya yörüngesinde ilk yürüyüşümüzü 20 dakika yapacak. İlk kez olacağı için (kazalar dahil) çok ihtimale açığız" dedi.

Yayınlanma: 26.09.2008 - 16:20
Abone Ol google-news

Yer'den 343 km irtifada dönen Şıncou'nun (Kutsal Tekne) kaptan pilotu Cai Cigang, yarın Çin'in yer çekimsiz ortamda ilk yörünge yürüyüşünü yapacak muhtemel kişi. Diğer iki taykonot ise(astronot) modülde bekleyecek.

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, dün modülü (kapsül) taşıyan Uzun Yürüyüş (Çan Cıng) roketi Pekin'in 1000 km batısında Jiüçüen üssünden fırlatılırken astronotlara el salladı. Başta Çin Komünist Partisi'nin asırlık yayın organı Renmin Ribao (Halkın Günlüğü) olmak üzere tüm Çin gazeteleri ve yayın organları Hu Jintao'nun astronotlara "kahramanlar" diyerek el sallayışını gösterdi.

Astronot Eğitim Merkezi'nin Başkanı Çen Şanguang, "Halihazırda 2010'dan sonra Ay'a gitmek üzere mükemmel eğitilen 14 astronotumuz var" dedi. Çin'in yörüngeye giden ilk astronotu Yang Livei, bugün Çen'in yardımcısı. Yang, "Kadın astronotlar için de planımız var" dedi.

2003'te ilk kez Albay Yang Livei'yi uzaya göndererek, Sovyetler Birliği ve ABD'nin ardından uzaya insan gönderen üçüncü ülke olan Çin Halk Cumhuriyeti, Ekim 2005'te de 5 günlük görev için yörüngeye iki astronot gönderdi. Çin'in ilk uzay yürüyüşünde Çin veya Rus malı astronot donatısı kullanılacak. Uzay devrinin öncüsü SSCB'nin beyni Ruslar, astronot giysilerinin kullanımı için Çinlilerle devamlı irtibat halinde.

Jiüçüen üssü sözcüsü, "Kutsal Tekne-7" nin yörüngeye 40 kg'lık uydu bırakacağını ve bazı deneyler yapacağını açıklamıştı. Modülün Dünya'ya iniş tarihi de bugün açıklandı. Modül, 28 Eylül Pazar günü, öncekiler gibi İç Moğolistan Eyaleti bozkırına inecek.

Çin, Ekim 2003'de, Dünya'nın yakın yörüngesine insanlı modül göndererek, 47 yıl önce uzaya ilk kozmonotu (1961'de Yuri Gagarin) ve ilk astronotu (1961-Alan Shepard) gönderen SSCB ve ABD'den sonra, tamamen kendi imkanlarıyla uzaya insanlı sefer düzenleyen üçüncü ülke oldu. Taykonot sözcüğü, Eski Yunanca'dan astronot (yıldız gemicisi) ve kozmonot (evren gemicisi) gibi Taikung (Uzay) ve Nautes (gemici) sözcüklerinden türetildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler