76. Dil Bayramı coşkuyla kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, 26 Eylül 1932 yılında topladığı Türk Dil Kurultayı'nın 76. yıldönümü olan Dil Bayramı, Dil Derneği'nce düzenlenen etkinlikle kutlandı. Etkinlik kapsamında, Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Orhan Bursalı'ya, "76. Yıl Onur Ödülü" verildi.

Yayınlanma: 26.09.2008 - 17:43
Abone Ol google-news

Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen, Türk Dil Kurultayı'nın 76. yıldönümü sunuculuğunu yazar Mavisel Yener üstlendi. Etkinlikte konuşan Dil Derneği İzmir Temsilcisi Bekir Yurdakul, dernek tarafından İzmir'de düzenlen "İzmir Türkçe Günleri" hakkında bilgi verdi.

Yurdakul, bu yıl "76. Yıl Onur Ödülü" ne değer görülen yazar İskender Özturanlı'nın, eylül ayı başında yaşamını yitirdiğini, bu nedenle Dil Derneği olarak ayrı bir acı yaşadıklarını belirtti. Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 81 yıl önce, Türk devrimlerine sahip çıkılmadığı takdirde, ülkenin başına neler gelebileceğini söylediğinin altını çizdi. Özel, "Yaklaşık 40 yıldır, Dil Devrimi'nin ışığında, Türkçe'nin geliştirilmesi için çalışanlardan biriyim. Doğrusunu isterseniz bu Dil Bayramı'nda biraz tedirginim. Birtakım ulusal ve evrensel kavramlar amaçlı olarak çarpıtılmakta. İçleri boşaltılmaktadır. Örneğin, laikliği ve ulusalcılığı savunanlara, 'laikçi ve ulusalcı' denilerek alay edilmekte, dahası yurtsever ulusalcılar, karanlık, kirli işlere bulaştırılmış çetelerle ilişkilendirilerek, aşağılanmaktadır. Biz bugünleri aşarız, haykırırız: Evet laikçiyiz, evet ulusalcıyız" dedi.

Etkinliğe katılamayan Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz da gönderdiği iletide, şunları kaydetti:
"Dilin devingenliğini, gücünü, kendisini yinelemede değil, yenilemede arayan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Dil Devrimi'ni devrimlerin en kalıcısı yaparak, bizlere armağan bıraktı. Dil Devrimi, devrimin bayramıdır, dilin bayramıdır. Üstü örtülen, hantallaştırılan, güzel ve temiz Türkçemizi durulaştırarak geleceğe güvenle yönelten dilin bayramını, sıkı dil dostları olarak birlikte kutluyoruz. Dilimizin gerici sesleri aşarak, gündelik dilde sanat ve bilim alanında sergilediği başarı Dil Devrimi'nin kalıcı başarısının göstergesidir."

Etkinlikte konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. "76. Yıl Onur Ödülleri" nin bu yılki sahipleri, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, yazar Talip Apaydın, Cumhuriyet gazetesi yazarları Hikmet Çetinkaya ve Orhan Bursalı, gazeteci - yazar Emin Çölaşan, eğitimci - yazar Ali Dündar, yazar Muzaffer İzgü, Prof. Dr. Ahmet Kocaman, Prof. Dr. Özdemir Nutku, Prof. Dr. Sevda Şener, İzmir Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, yazar İskender Özturanlı, yayıncı Ahmet Küflü, şair Berin Taşan ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkân Saylan oldu. Gazetemiz yazarı Hikmet Çetinkaya ödülünü alırken yaptığı konuşmada, "Bu benim ikinci ödülüm. 1976 yılında, Türk Dil Kurumu'nun, 'Türkiye Gerçeği' adlı kitabımla 'Röportaj Dil Ödülü'nü almıştım. Bu kez Dil Derneği'nin ödülünü alıyorum. Tarikat şeyhlerinin, din bezirganlarının, yobazların, hırsızların, sahtekarların kuşattığı bir Türkiye'de, bu ödülü, onurla taşıyacağıma söz veriyorum, ant içiyorum" dedi.  Bu yıl Dil Derneği'nce verilen "Dil Derneği Ömer Asım Aksoy Ödülü"nün sahibi

Merih Günay, "Dil Derneği Kerim Afşar Ödülü"nün sahibi de yardımcı oyuncu olarak Antalya Devlet Tiyatrosu'nda görev alan Kemal Şerif Öztürk oldu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler