Balyoz'un yeni savcısı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı, ''Balyoz Planı'' iddiaları soruşturmasında, Cumhuriyet savcılarından Süleyman Pehlivan'ın da görevlendirildiğini bildirdi.

Yayınlanma: 04.03.2010 - 14:47
Abone Ol google-news

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Turan Çolakkadı, soruşturmada, Ulusal Yargı Ağı Projesi üzerinden daha önce görevlendirilmesi yapılan Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay'ın, ''duruşmaları'' olması gerekçesiyle görevi kabul etmediğini söyledi.

Çolakkadı, ''Ama diyelim ki bir hafta sonra değişebilir, başkasını veririz. Belli zamanlarda çoğaltabilir, azaltabiliriz. Değiştirebiliriz. Bu rutin yaptığımız iş. Şu an 4 savcı görevli'' dedi.

Çolakkadı, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nden ayrılırken basın mensuplarının, bugün bir gazetede yer alan ''Balyoz savcılarına sürpriz koordinatör'' başlıklı habere ilişkin sorularını yanıtladı.

Son bir ayda en azından 100 savcının, özel ve zaruri işleri nedeniyle birbirlerinin yerlerine baktığını vurgulayan Çolakkadı, örnek olarak Zekeriya Öz ile başlanılan soruşturmada savcı sayısının 18'i bulduğunu, duruma göre sayının değişebildiğini söyledi. Çolakkadı, ''İfade alma sırasında 8'e çıkarıyoruz. Normal zamanda 2'ye indiriyoruz. Günübirlik de değiştiriyoruz'' diye konuştu.

Çolakkadı, söz konusu haberde, ''koordinatör olarak görevlendirildiği'' iddia edilen Cumhuriyet Savcısı Selim Berna Altay'a bir görev verdiklerini, Altay'ın kendilerine dilekçeyle başvurduğunu, duruşma savcısı olduğunu belirterek verilen görevi yürütmesinin zor olduğunu bildirdiğini, bunun üzerine de görevlendirmeyi kapattıklarını anlattı.
Turan Çolakkadı, savcı Altay'ın ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturmada herhangi bir görev yapmadığını bildirdi.

''Balyoz Planı'' iddiaları soruşturmasında Cumhuriyet savcılarından Süleyman Pehlivan'ın da görevli olduğunu belirten Çolakkadı, ''Ama diyelim ki bir hafta sonra değişebilir, başkasını veririz. Belli zamanlarda çoğaltabilir, azaltabiliriz. Değiştirebiliriz. Bu rutin yaptığımız iş. Şu an 4 savcı görevli'' diye konuştu.

''Uyap, savcıları otomatik dağıtıyor"

Çolakkadı, haberlerde savcı isimlerinin geçmesine üzüldüğünü ve İstanbul Adliyesi'nde 15 yıldır yüzlerce savcı değiştirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Hiçbir savcı arasında ayrım yapmam. Bütün mesele, bazen belli örgütlerde çok sayıda görev almış, ona göre diyoruz, ama yoksa savcılar arasında bir ayrım yok. Zaten biliyorsunuz, UYAP savcıları otomatik dağıtıyor. Ama biz ara sıra bu çok sayıdaki büyük dosyalarda birden çok savcı olduğu için yazı yazarak da görevlendirebiliyoruz. Çünkü UYAP'ın sistemi farklı. Soruşturmaların yüzde 99'una tek savcı veriyor. Böyle olunca da ekleme, çıkarma yapıyoruz. 'Ergenekon' denen soruşturmada da bir savcı yok. Zaman zaman 5'e çıkıyor, yine 2'ye iniyor. Bunda olağanüstü hiçbir şey yok.''

Çolakkadı, bir soru üzerine, söz konusu haberde adı geçen savcı Selim Berna Altay'a, Balyoz Planı'na ilişkin soruşturma kapsamında görevlendirildiğinin akşam bildirildiğini, Altay'ın da sabah dilekçe vererek görevi kabul etmediğini beyan ettiğini kaydetti.
Bir gazetecinin, ''Adliyedeki diğer Cumhuriyet Başsavcı Vekili Olcay Seçkin'in emekliliğine'' ilişkin sorusu üzerine de Çolakkadı, ''Onu bilemiyorum. Bir aylık izinde, ama emeklilik dilekçesini vermişse İstanbul Sultanahmet'e vermiştir'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler