Tarihi zirve gerçekleşti

New York’ta Türk, Azeri ve Ermeni Dışişleri Bakanları buluşmasından toplantılara devam kararı çıktı. 3 bakan da “Bu toplantılar birbirimizi anlamamız açısından çok önemli” dedi. Babacan, isim vermeden Dağlık Karabağ’ın gündeme geldiğini vurguladı.

Yayınlanma: 26.09.2008 - 19:08
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan ziyaretiyle başlayan Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasında önemli aşama olarak görülen üçlü dışişleri bakanları zirvesi New York’da yapıldı. 45 dakikalık toplantının ardından Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları kamera karşısına geçerken, ilk açıklamayı toplantının düzenleyicisi pozisyonundaki Ali Babacan yaptı.

Babacan şöyle konuştu:

“Bugün Ermeni Dışişleri Bakanı ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile birlikte bölgesel konuları görüşmek üzere üçlü bir toplantı yaptık. Kafkasya’nın büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Eğer Kafkaslar’da barış ve istikrarı sağlayabilirsek çok şeyler yapabileceğimize inanıyoruz. Bu, bizim insanlarımızın refahı için iyi olacaktır. Ayrıca bölgedeki jeopolitik duruma da yardımcı olacaktır. Hem de bölgesel istikrara ve barışa yardımcı olacaktır. Bugünkü toplantıda, bizim Kafkas İşbirliği ve İstikrarı Platformu’nu görüştük. Bu toplantıda bazı özel konular da konuşuldu. Bunların neler olduğunu siz biliyorsunuz. Görüşmelere devam kararı aldık, birbirimizi daha iyi anlamak için.”

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan da Türkiye’ye teşekkür etti ve Babacan’la benzer ifadeler kullandı. Naltbantyan şunları söyledi:

“Çok yapıcı bir görüşme oldu. Kafkas İstikrar Platformu’nu memnuniyetrle karşılıyoruz. Bölgemizde güven ve istikrar istiyoruz, birbirimizi karşılıklı anlamak için toplantı önemliydi.”

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da toplantının yapılmış olmasının bile önemini vurguladı. Memmedyarov şu ifadeleri kullandı:
“Bu toplantı Türkiye’nin girişimiyle oldu, hepimiz riskler ve tehditler olduğunun farkındayız. Daha çok istikrar ve gelişme için toplandık. Görüşmemiz herkesin diğerini anlaması için önemli. Birbirimizin pozisyonlarına ilişkin daha fazla bir anlayış oluşturma ve bölgedeki önemli gelişmelerle nasıl başa çıkacağımıza ilişkin daha fazla anlayış oluşturabiliriz.”

Gazetecilerin, bir sonraki görüşmenin ne zaman gerçekleşeceği sorusuna üç lider de yanıt vermedi. Ancak ısrarlar karşısında Ermeni Dışişleri Bakanı Nalbantyan gülerek, ''çok yakında'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler