İkizler ama farklılar

Anne-babaların özellikle ikizleri aynı görme çabasından kurtulmaları gerekir. Onların farklı ihtiyaç, arzu, istek, yetenek ve zevkleri olduğu düşünülerek buna dikkat edilmeli. Bebeklik döneminden itibaren giysi, oyuncak seçiminde, odalarının düzeninde, sunulan aktivitelerde bu farklılık göz önünde tutulmalı.

Yayınlanma: 27.09.2008 - 07:35
Abone Ol google-news

Bir arkadaşımın 2 yaşında ikiz oğulları var. Annelerine göre, ikisinin gelişim hızı, algılama yetenekleri birbirinden farklı. Okan Deniz, her komuta hemen tepki gösterirken Hüseyin Barış, keyfine göre davranıyor. Yani annesi Şu tavşanı bana verir misin?dediğinde bazen veriyor, bazen de hiç aldırmıyor. İkizlerin doktoru, İkiz çocukların gelişimlerinin aynı olması gerekirdeyince anne-baba, Hüseyin Barışın zihinsel gelişiminin geride kaldığıdüşüncesiyle kaygılanmışlar. Oysa bu doktor fena halde yanılıyor. İkizler, birbirlerinden oldukça farklı gelişim özellikleri, farklı ilgi ve yeteneklere sahip olur, aynı durumlara farklı tepkiler verebilir.

 

Fırsat verin

Uzman pedagog Belgin Temur, ikizlerden birinin diğerinden daha yavaş gelişmesinin anne-babalar tarafından kabul edilmesinin zor olduğunu belirtiyor ve Oysa bu farklılık son derece doğaldır. Her çocuk farklıdır ve kendine özeldir. Aynı olmaları konusundaki ısrar, bu çocukların yaşam boyu taşıyacakları psikolojik sorunlar geliştirmelerine neden olabilirdiyor.

Belgin Temur, ikizlerin, okul öncesi dönemden itibaren farklı sınıflarda eğitim görmeleri, farklı arkadaşlıklar kurarak, farklı sosyal özellikler geliştirmelerine fırsat verilmesi gerektiğini söylüyor.

Temura göre, ikizlerin, daha iyi oldukları ve daha az iyi oldukları alanlar belirlenmeli ve yine kendi seçimlerine özen gösterilmeli. Belli bir alan belirleyip o alandaki başarıları karşılaştırıldığında birinin diğerinden daha yetersiz hissetme ve dolayısıyla rekabeti yapıcı değil yıkıcı yaşama olasılığı doğabilir. Ayrıca bu karşılaştırmadan doğan, çok küçük yaşlardan itibaren beslenen yetersizlik duyguların ileriki yıllarda depresyon, kaygı sorunları gibi çok ciddi ruhsal sorunların oluşumuna da zemin hazırlayabilir.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon