Babacan'ın ikili görüşmeleri

Dışişleri Bakanı Ali Babacan 63. dönem BM Genel Kurulu görüşmeleri çerçevesinde bulunduğu New York'taki diplomasi trafiğini ikili temaslar ve toplantılarla sürdürüyor. Babacan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile yaptığı üçlü görüşmenin yanı sıra İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier ile de ayrı ayrı bir araya geldi.

Yayınlanma: 27.09.2008 - 07:51
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile yaptığı üçlü görüşmede, sorunların çözümünün bölgeye yeni bir canlılık getireceğinin konuşulduğu öğrenildi. Görüşmede, üç bakanın ekonomi, kültür, siyaset, enerji, ulaştırma, alt yapı ve iletişim konularında ne yapılabileceğini gözden geçirdikleri belirtildi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan ayrıca, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve Almanya Dışişleri Bakanı Walter Steinmeier ile de ayrı ayrı bir araya geldi. Görüşmelere ilişkin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Burak Özügergin'in verdiği bilgiye göre, Babacan her iki muadiline de kuvvetli ifadelerle ''Kıbrıs konusunda müzakerelerin tamamen arkasında olduklarını'' belirtti ve bu çerçevede bir takvim olması gerektiği, müzakerelerin ucunun açık gidemeyeceğini kaydetti. Babacan, Alman ve İngiliz bakana çözümün ana unsurlarının ve BM parametrelerinin ortada olduğunu ifade ederek, iki Bakandan, Rumları çözüme teşvik etmelerini istedi.

Babacan'ın, görüşmesi sırasında Miliband'a, Türkiye'nin, AB'ye katılım müzakerelerinin süratinitatmin edici bulmadığını söylediği ve Türkiye'nin amacının AB'ye tam üyelik olduğunu hatırlattığı öğrenildi.

Diğer yandan sözcü Özügergin, Babacan'ın Steinmeier ile görüşmesinde İran ve Kafkasya konusunun da konuşulduğunu belirtti. Bu çerçevede Bakan Babacan'ın, Steinmeier'a, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformuna (KİİP) ilişkin bilgi verdiği ve bu platformun AB'yi de yakından ilgilendirdiğini söylediği kaydedildi.

 

Babacan'ın temasları

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ikili görüşmelerinin yanı sıra, BM'de yapılan Pakistan'ın Dostları Grubu Toplantısı'na ve İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Yıllık Eşgüdüm Toplantısı'na da katıldı.

Bakan Babacan görüşmeleri çerçevesinde önceki gün de Burundi Dışişleri Bakanı Antoinette Batumubwira, Gabon Dışişleri Bakanı Laure Olga Gondjout, Tuvalu Başbakanı Apisai Lelemia, Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb, Belçika Dışişleri Bakanı Karel de Gucht, Macaristan Dışişleri Bakanı Kinga Goncz, Malta Dışişleri Bakanı Tonio Borg, Ürdün Dışişleri Bakanı Saladeddin Al-Bashir ve Tunus Dışişleri Bakanı Abdelwaheb Abdallah ile bir araya gelmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler