Türkiye sağanak yağış etkisinde

Şiddetli fırtına ve yağışlı hava nedeniyle; Eskihisar-Topçular arabalı vapuru, Kartal-Yalova deniz otobüsü, Armutlu-Yalova-Bostancı deniz otobüsü, Pendik-Yalova hızlı feribot seferleri karşılıklı olarak iptal edildi. Hatay'da şiddetli fırtına sebebiyle bir gemi alabora oldu. Tüm yurdu etkisi altına alan şiddetli fırtına ve sağnak yağışın bir süre daha etkili olması bekleniyor.

Yayınlanma: 27.09.2008 - 08:55
Abone Ol google-news

İstanbul'da perşembe gününden itibaren etkili olan, Orta Akdeniz üzerinden gelen serin ve yağışlı havanın, yarın da etkisini sürdürmesinin beklendiği, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, halen İstanbul ve çevresinde, kuzey ve kuzeybatı (karayel) yönlerinden saatte 40-60 kilometre hızla esen rüzgarla birlikte görülen kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın, il genelinde yarın akşam saatlerine kadar etkisini sürdürmesinin beklendiği belirtildi.

Açıklamada, ilgililer ve vatandaşlar, su baskını, ani sel, dolu, yıldırım düşmesi, çatı uçması, kara ve deniz ulaşımının aksaması gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiler ve AKOM Meteoroloji biriminin değerlendirmeleri doğrultusunda, serin ve yağışlı havanın, perşembe günü saat 15.00 itibariyle İstanbul'u etkisi altına aldığı hatırlatıldı.

Beklenen fırtına nedeniyle AKOM, İtfaiye Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü, Beyaz Masa, İSKİ, Zabıta Daire Başkanlığı ekiplerinin alarma geçtiği belirtilen açıklamada, hava şartları normale dönene kadar AKOM'un alarm düzeyindeki çalışmalarının süreceği kaydedildi.

Açıklamada, perşembe günü saat 15.00'te başlayıp, cuma günü saat 14.30'a kadar Istrancalar civarına aralıksız yağan gök gürültülü sağanak yağmurun zaman zaman dolu yağışına neden olduğu ifade edilerek, fırtına nedeniyle itfaiyeye gelen 434 ihbardan 185 çatı uçması ve 105 ağaç devrilmesi olayına müdahale edildiği bildirildi.

 

Deniz ulaşımı

Açıklamada, yarın sabah saatlerine kadar kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağmur ile yağış anında saatte 70 ile 100 kilometre hızla esmesi beklenen fırtına şeklindeki rüzgarın oluşturacağı yıldırım, su baskını, taşkın, dolu, kısa süreli kuvvetli rüzgar nedeniyle ağaç devrilmesi ve çatı uçması gibi olumsuzluklara hazırlıklı ve tedbirli olunması gerektiği uyarısında bulunuldu.

Ayrıca Eskihisar-Topçular arabalı vapuru, Kartal-Yalova deniz otobüsü, Armutlu-Yalova-Bostancı deniz otobüsü, Pendik-Yalova hızlı feribot seferlerinin kötü hava koşulları nedeniyle karşılıklı olarak iptal edildiği kaydedildi.

 

Karadeniz

Karadeniz'de dünden itibaren etkili olan fırtına ve kötü hava koşulları yüzünden 9 kuru yük gemisi, tanker, römorkör ya da motoryat deniz tehlikesine maruz kaldı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilde dün başlayan ve zaman zaman etkisini artıran fırtına ve olumsuz hava koşulları yüzünden deniz ulaşımında zor anlar yaşanıyor.

Dünden itibaren bazı tanker, gemi ve römorkörlerin denizde tehlike yaşamasına neden olan fırtına ve kötü hava koşulları yüzünden bugün de Şile önlerinde Gürcistan bayraklı ''Lady Rina'' isimli bir kuru yük gemisi karaya oturdu.

Makine arızası yaptığı belirtilen gemi ve içindeki mürettebatın can ve mal güvenliği için İstanbul Gemi Trafik Hizmetlerine (İGTH) bağlı kurtarma botları ve görevlileri bölgeye yollandı. Geminin yanına ulaşan ekipler kurtarma çalışmalarına başladı.

Başka bir olayda ise, Karadeniz'in İstanbul Boğazı girişinde yaşandı. ''Tokay Çillioğlu'' adlı gemi, denizde seyir halinde iken makine arızası yaptı. Yakıt sorunu da bulunan geminin seyir emniyeti için İGTH'ye bağlı ''Kurtarma 3'' botu bölgeye gönderildi.

Botun geminin yanına ulaştığı ve sürüklenme ihtimali bulunan geminin güvenli şekilde seyir etmesine yardımcı olacağı belirtildi.

 

Kocaeli

Kocaeli'de saatteki hızı 75 kilometreyi bulan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Karadeniz'de batma tehlikesi geçiren bir balıkçı teknesi kıyıya çekildi, kandıra ilçesinde ağaçlar devrildi, çatılar hasar gördü.

Sabah saatlerinden itibaren şiddetini artıran fırtına özellikle Kandıra ilçesi ve çevresinde etkili oldu. Kandıra'da kuzey ve kuzey doğudan esen, saatteki hızı 25-40 nat (45-75 kilometre) arasında değişen rüzgar nedeniyle balıkçılar zor anlar yaşadı.

Karadeniz'de hasar gören ve batma tehlikesi geçiren bir balıkçı teknesi, Kandıra Bağırganlı Balıkçı Kooperatifine üye balıkçılar tarafından kıyıya çekildi. Barınakta tekneleri bulunan balıkçılar, fırtınanın şiddetinin artırması ve teknelerinin zarar görme ihtimaline karşı barınakta bekledi.

Kandıra Bağırganlı Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Alaaddin Sezer, yaptığı açıklamada, barınakta yaklaşık 200 tekne bulunduğunu söyledi.

Yapımına 1994 yılında başlanan ve geçen yıl tamamlanan balıkçı barınağında mendireğin ağzının açık olması nedeniyle fırtınalı havalarda tehlike yaşadıklarını dile getiren Sezer, fırtınanın şiddetini artırması halinde teknenin zarar görebileceğini hatta batabileceğini söyledi.
Fırtına nedeniyle ilçe merkezinde bazı ağaçların devrildiği, çatılardan güneş enerjisi panelleri ile kiremitlerin uçtuğu öğrenildi.

Kocaeli kent merkezinde ise enerji nakil hatlarında yaşanan arıza nedeniyle bazı mahallelerde kısa süreli elektrik kesintisi yaşandığı bildirildi.

 

Sakarya

Sakarya'nın Kaynarca, Söğütlü ve Ferizli ilçelerinde etkili olan şiddetli fırtına nedeniyle evlerin çatıları uçtu, ağaçlar devrildi. Kaynarca'da sağanak yağışla birlikte etkili olan fırtına ilçe merkezi ile köylerde hayatın durmasına ve maddi zarara neden oldu. Yaklaşık 4,5 saat süren fırtınada bazı iş yerleri ve evler zarar gördü, ağaçlar yıkıldı. İlçenin merkezinden geçen Seyran Deresi'nin taşması sonucu Kaynarca'yı Adapazarı ve Kandıra'ya bağlayan kara yolu trafiğe kapandı.

Dere yatağına yakın yerleşim yerlerindeki evlere ve ilçe sanayi çarşısındaki iş yerlerini su bastı. AKP İlçe Başkanı Zeynur Özel'e ait inşaat ve kereste deposunun çatısı uçtu, Seçkin Kanyılmaz adlı vatandaşın kömür dükkanının üzerine ağaç devrildi.

Fırtına ve sel nedeniyle ilçeye saat 16.00'ya kadar elektrik verilemedi. İlçedeki otobüs seferleri de iptal edildi. Kaynarca Kaymakamı Ersin Emiroğlu, yaptığı açıklamada, ilçedeki elektrikleri önlem olarak kestiklerini belirterek, ''Aldığım bilgilere göre ilçenin yakın tarihinde bu şiddette bir fırtına ve yoğun yağış yaşanmamış. Her türlü önlemi aldık, belediye ve özel sektöre ait iş makineleri dere yataklarında çalışma yürütüyor, sorunlu bölgelere müdahale ediyoruz'' dedi.

Fırtına nedeniyle Söğütlü ve Ferizli ilçesinde de bazı evlerin çatıları uçtu. İki ilçede de elektrik kesintileri yaşandı.

 

Akçakoca

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde etkili olan sağanak yağışın ardından başlayan dolu bazı köylerde maddi hasara yol açtı. Akçakoca'da dünden itibaren etkili olan sağanak yağış, bugün sabah saatlerinde dolu şeklinde görüldü. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu, Esmahanım, Uğurlu ve Karatavuk köylerinde zarara yol açtı. Dolu nedeniyle köylerde bazı evlerin çatılarındaki kiremitler kırıldı, arabalarda da hasar meydana geldi. Dolunun büyüklüğü karşısında vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi.

 

Bolu

D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde ve Bolu Dağı Tüneli viyadüklerinde etkili olan sağanak yağış ve sis ulaşımı olumsuz etkiliyor.

Edinilen bilgiye göre, Bolu'da öğleden sonra başlayan ve aralıksız devam eden sağanak yağış, D-100 kara yolunun Bolu Dağı kesiminde ve Bolu Dağı Tüneli viyadüklerinde sürücülere zor anlar yaşatıyor. TEM oto yolunun İstanbul-Ankara yönünde yoğun bir araç trafiği oluşurken, Ankara-İstanbul yönünde beklenen yoğunluk oluşmadı. Güzergahta etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi zaman zaman 20 metreye kadar düştü.

Bolu Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri, sürücüleri Bolu Dağı Tüneli çıkışında, viyadükler üzerinde dikkati olmaları konusunda uyarırken, etkili olan sağanak yağış ve sis nedeniyle de gerekli tedbirleri alarak yolculuklarını sürdürmelerini istedi.

Ekipler, bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanan sürücülerin yol ve hava şartlarını kontrol ederek, ona göre hazırlık yaparak yola çıkmalarını istediler.

 

Siirt

Siirt'te sağanak yağış nedeniyle 200'ü aşkın ev ve iş yerini su bastı. Siirt'te öğleden sonra başlayan ve yaklaşık 30 dakika süren sağanak yağış hayatı adeta felç etti. Sağanak yağış nedeniyle Bahçeli Evler, Yeni, Evren ve Çal mahalleleri ile Güres Caddesi'nde 200'ü aşkın ev ve iş yerini su bastı. Yüksek kesimlerden gelen yağmur sularının Güres Caddesi'ne doğru yoğun şekilde akmasından dolayı caddede kurulan pazardaki sebze ve meyve yüklü çok sayıda el arabası sulara kapılarak, devrildi. Sebze ve meyveleri yağmur suyuna kapılan pazarcılar, altyapının yetersiz oluşunu iddia ederek, bir süre Belediyeyi protesto etti. Belediye ekipleri, ev ve iş yerleri suyla dolan vatandaşlara tahliye çalışmalarında yardım ediyor.

 

Hatay

Hatay'da gece saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiledi. Edinilen bilgiye göre, Aksaray, Esentepe ve Esenlik mahallerinde etkili olan yağışta, bazı evlerin bahçeleri sular altında kaldı.

Belediye yetkilileri, yağış nedeniyle bahçelerinde su göletleri oluşan ve yardım talebinde bulunan tüm vatandaşların beklentilerine cevap verildiğini bildirdiler.

Meteoroloji yetkilileri ise il merkezinde 12 saat içinde metrekareye 44.3 kilogram yağış düştüğünü, yağışların yarın da süreceğinin tahmin edildiğini belirttiler.

Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde etkili olan sağanak yağış, yaşamı olumsuz etkiledi. Gece saatlerinde başlayan ve gün içinde de devam eden yağış nedeniyle Kanatlı, Erler ve Atatürk caddeleri sular altında kaldı, Delibekirli Deresi taştı.

İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün arşiv bürosunu da sular altında bırakan sağanak nedeniyle oluşan göletlerin tahliyesi için çalışmalar sürüyor.

Kırıkhan Belediyesi yetkilileri, ilçe merkezinde gerekli çalışmanın yapıldığını, Delibekirli ve Yılanlı köylerinden su baskını ihbarları aldıklarını, ancak yağıştan yolların kapanması nedeniyle henüz yardım gönderemediklerini kaydetti.

 

Yük gemisi alabora oldu

Hatay'ın Samandağ ilçesinde bir yük gemisinin alabora oldu. Sahilinde karaya oturan yük gemisindeki mürettebatına sahil güvenkil ekiplerinin yardımıyla ulaşıldı.

6'sı Türk, 3'ü Gürcü 9 mürettebatın bulunduğu gemide mürettebat gemide kalmak istedi. Bu kişilerin yemek ve su gibi tüm ihtiyaçlarının giderildiğini söyledi.

Öte yandan; Hatay'ın İskenderun ilçesinde bir kadın, geçmek istediği kanalda, yağışın etkisiyle suyun yükselmesi sonucu akıntıya kapılarak kayboldu.

Yıldırımtepe Mahallesi'nde, Serman Zorlu (43), sel sularının denize akması amacıyla yapılan Feyezan kanalından geçmek istedi. Yağışın da etkisiyle kanalda suyun yükselmesi nedeniyle kadın, akıntıya kapıldı.

Kaybolan kadının bulunması için arama çalışması başlatıldığı kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler