ABD'de sıkıntılı günler

ABD hükümeti anlaşmaya varamıyor... ABD, içinde bulunduğu ekonomik krize çareler arıyor fakat Demokratlar ve Cumhuriyetçiler uzlaşmadan oldukça uzak gözüküyor. Alınacak önlemlerin geçikmesi piyasayı daha da derin bir sıkıntıya iterken 700 milyon dolarlık mali kurtarma planına beklenen destek bulunamıyor. Kongre üzerindeki baskıların artmasına rağmen, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki görüşmeden dün de sonuç çıkmadı.

Yayınlanma: 27.09.2008 - 09:20
Abone Ol google-news

ABD hükümetinin perşembe gecesi ülkenin en büyük mevduat bankası Washington Mutual'a el koyması ve bankaların hisselerinin büyük değer kaybetmesi, kurtarma planı üzerinde bu hafta sonu anlaşmaya varılması için Kongre üzerindeki baskıyı artırdı, ancak Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında dün yapılan görüşmelerde de sonuç çıkmadı.

Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi ise gazetecilere, ''Kongre hafta sonu çalışmaya devam edecek. İlerleme sağlandı. Piyasaların bizden bir mesaja ihtiyacı var, zamanın önemli olduğunun farkındayız'' dedi.

Demokrat Partili Charles Schumer, CNBC televizyonunda, plan üzerindeki görüşmelerin ''çıkmazda'' olduğunu belirterek, plana tutsat (mortgage) sigorta önlemi eklenmesini önerdi. Plana muhalefet eden Temsilciler Meclisi'ndeki muhafazakar Cumhuriyetçiler, bankaların ve finans kuruluşlarının batık kredilerinin devlet tarafından devralınması yerine, zaten sigorta edilmemiş tutsat destekli menkul kıymetlerin yaklaşık olarak yarısının sigorta kapsamına alınmasını istiyorlar.

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nin Demokrat Partili Başkanı Milletvekili Barney Frank da yarına kadar bir anlaşma sağlanacağından emin olduğunu söyledi.

Senato Bankacılık Komitesi Başkanı Demokrat Partili Christopher Dodd da CNN televizyonunda, planla ilgili oylamanın bu hafta sonu ya da gelecek hafta başında yapılabileceğini ifade etti.

Bir sonuca ulaşabilecekleri konusunda umutlu olduğunu belirten Dodd, Hazine Bakanı Henry Paulson'ın, Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin planla ilgili karşı önerisine ''korkunç bir fikir'' dediğini kaydetti.

Cumhuriyetçi Partinin Temsilciler Meclisindeki azınlık lideri John Boehner ise kendi alternatif önerileri düşünülmediği sürece Demokratların tercihi olan iki taraflı teklifi desteklemeyeceklerini bildirdi.


Brown'dan plana destek

Bu arada İngiltere Başbakanı Gordon Brown ile Beyaz Saray'da görüşen ABD Başkanı George Bush, Brown'a, mali kurtarma planının finansal piyasalardaki sıkıntıyı hafifletmek için yeterince büyük olduğunu ve planın kabul edileceğine inandığını söyledi.

Brown ise ABD ve İngiltere'nin her zaman zor zamanlarda birlikte olduğunu söyleyerek, ''İngiltere mali planı destekliyor. Plan, mevcut zor koşullardan çıkmak için yapılacak doğru şeydi. Mali piyasalarda istikrarı sağlamak için yapılacak her şeyde yönetimi ve hükümeti desteklemeye devam edeceğiz'' dedi.

 

Bankaların hisseleri değer kaybetti

Öte yandan plan üzerindeki anlaşmazlık sürmesi nedeniyle New York Borsası'nda ABD bankalarının hisseleri değer kaybetmeye devam etti.

ABD'nin 6'ıncı büyük bankası Wachovia'nın hisseleri yüzde 27 değer kaybederken, bölgesel banka National City'nin hisseleri yüzde 25,6 ve California eyaletindeki Downey Financial bankasının hisseleri de yüzde 47,9 geriledi.

Yaklaşık 13 aydır küresel piyasaları etkileyen kredi krizi, ABD hükümetinin konut kredisi devleri Fannie Mae ve Freddie Mac'i devralması, sigorta şirketi American International Group'a (AIG) hisselerinin yüzde 79,9'u karşılığında 85 milyar dolar destek vermesi, Lehman Brothers'ın iflas etmesi, Bank of America'nın Merrill Lynch'i satın alması ve en son hükümetin Washington Mutual'a el koyarak kalan varlıklarını JPMorgan Chase satmasıyla bu ay zirveye ulaştı.

Hisseleri yüzde 27 değer kaybeden, ABD'nin iki büyük bankası Wachovia ile Citigroup'un birleşmek için ön görüşmelere başladığı bildirildi.

New York Times gazetesi, varlıkları bakımından ülkenin en büyük altıncı bankası Wachovia ile varlıkları bakımından ülkenin en büyük bankası Citigroup arasında birleşme konusunda ön görüşmeler yapıldığını, ancak görüşmelerden sonuç çıkmayabileceğini yazdı. Wachovia ve Citigroup'tan konuya ilişkin açıklama yapılmadı.

Merkezi Kuzey Carolina eyaletindeki Charlotte kentinde bulunan Wachovia, 122 milyar dolar değerindeki değişken faiz oranlı tutsat (mortgage) kredileri nedeniyle yatırımcıların baskısı altında bulunuyor.

Bu yıl ikinci çeyrekte 9,11 milyar dolar zarar açıklayan bankanın, nisan ayında yaptığı 8,05 milyar dolarlık sermaye artırımına rağmen, daha fazla sermaye artırımına ihtiyacı olabileceği yorumları yapılıyor.

Son üç çeyrekte zararı 17,4 milyar doları aşan Citigroup ise geçen yıl sonunda ve bu yıl başında 40 milyar dolar sermaye artırımı yaparak, rakiplerine göre daha iyi pozisyon aldı.
Bu ay başında Lehman Brothers'ın iflasının ardından Wachovia'nın, Morgan Stanley ile başlattığı birleşme görüşmeleri bu hafta başında sona ermişti.

Reuters verilerine göre, dün piyasaların kapanışı dikkate alındığında Wachovia'nın yaklaşık 21,6 milyar dolar ve Citigroup'un ise 109,7 milyar dolar piyasa değeri bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler