Meteorolojiden toz ve çamur uyarısı

Yurdun bazı kesimlerinde toz taşınımıyla birlikte çamur yağışının etkili olmasının beklendiğini bildirildi. Toz taşınımı ve çamur yağışına karşı yurttaşlar ile ilgililerin dikkatli olması istendi.

Yayınlanma: 09.03.2010 - 07:17
Abone Ol google-news

Türkiye genelinde yağışlar görülecek. Yağışların; sabah Edirne, Kırklareli, Çanakkale ve İzmir'in kuzey ilçelerinde (Dikili ve Bergama), öğle saatlerinde Balıkesir, Bursa, Bilecik, Bolu ve Ankara'nın kuzeyinde, akşam ise Çorum, Amasya, Tokat, Sıvas, Erzincan, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sıcaklıklar, Karadeniz Bölgesi'nde hissedilir derecede (8 ila 10 derece) olmak üzere kuzey ve doğu bölgelerde artacak, güneybatı bölgelerde 4 ila 6 derece azalacak. Rüzgar, Marmara'da kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), diğer yerlerde güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden orta kuvvette, Marmara ile güney ve iç bölgelerde kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 km/s) şeklinde esecek.
 

Bölgelere göre hava

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan tahmminlere göre bölgelerde hava şöyle olacak:

Marmara: Çok bulutlu ve bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak, Edirne ve Kırklareli çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; sabah Edirne, Kırklareli ve Çanakkale, öğle saatlerinden sonra Balıkesir, Bursa ve Bilecik çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 km/saat) şeklinde esecek.

Ege: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; sabah saatlerinde İzmir'in kuzey ilçelerinde (Dikili ve Bergama) kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı (Karayel), Güney ve İç Ege'de güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 km/s) şeklinde esecek.

Akdeniz: Parçalı çok bulutlu, sabah Batı Akdeniz (Antalya, Isparta ve Burdur), öğle saatlerinde bölge geneli aralıklı sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışlı geçecek. Rüzgar; güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 km/s) şeklinde esecek.

İç Anadolu: Çok bulutlu, kuzeybatısı (Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Çankırı ve Yozgat) ile öğle saatlerinden sonra bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; öğle saatlerinde Ankara'nın kuzeyinde, akşam Sivas çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar; güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 km/s) şeklinde esecek.

Batı Karadeniz: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; öğle saatlerinde Bolu çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Orta ve Doğu Karadeniz: Çok bulutlu, Orta Karadeniz ile akşam saatlerinden itibaren bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların; akşam saatlerinde Çorum, Amasya ve Tokat çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Doğu Karadeniz'in yüksek ve eğimli yerlerinde kar erimeleri ve çığ tehlikesine karşı dikkatli olunması gerekmektedir.

Doğu Anadolu: Çok bulutlu ve bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak, gece saatlerinde bölgenin kuzeydoğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; akşam saatlerinde Erzincan, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Bölgenin doğusunun yüksek ve eğimli yerlerinde kar erimeleri ve çığ tehlikesine karşı dikkatli olunması gerekmektedir.

Güneydoğu Anadolu: Parçalı çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek.

 

Marmara Denizi'ndeki poyraz

Marmara Denizi'nde iki gündür etkili olan poyraz nedeniyle çok sayıda şilep ve gemi, Şarköy sahilinde bekliyor. Edinilen bilgiye göre, dün akşam saatteki hızı 80 kilometreye ulaşan poyraz nedeniyle boğazlardan geçmek üzere Marmara Denizi'nde seyreden yerli ve yabancı bandıralı 19 şilep ve tanker, rotalarını Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahillerine çevirdi.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle Şarköy'de demirleyen 9 gemiyle de birlikte toplam 28 şilep ve tanker, hava koşullarının iyileşmesini Şarköy sahillerinde bekliyor. Şarköylü balıkçılar da yer yer 3 metreyi aşan dalgalar ve yağmur nedeniyle bugün de denize açılamadı.
 

Meteorolojiden toz ve çamur uyarısı

Yurdun bazı kesimlerinde toz taşınımıyla birlikte çamur yağışının etkili olmasının beklendiğini bildirildi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Marmara'nın doğusu, İç Ege, İç Anadolu'nun güney ve batısı, Batı Akdeniz ile Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli güneybatılı Lodos rüzgarlarla birlikte toz taşınımı ve çamur yağışı yaşanması bekleniyor. Toz taşınımı ve çamur yağışına karşı yurttaşlar ile ilgililerin dikkatli olması istendi.

Doğu Anadolu'da birçok köy yoluna ulaşım sağlanamıyor

Yurdun bazı kesimlerinde etkili kar yağışı yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkiliyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüksek kesimlerde aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle Erzurum'da 26, Ardahan'da 2 olmak üzere toplam 28 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.
Yolu ulaşıma kapalı köylerde hasta naklinde sıkıntı yaşanıyor. Erzurum'da son 24 saatte kar nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı köylerden 6 hasta, karla mücadele ekiplerince hastanelere ulaştırıldı. İl özel idarelerine bağlı karla mücadele ekiplerinin kapalı köy yollarının açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü bildirildi.

Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgede yüksek kesimlerde kar yağışı, kent merkezlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışının hafta boyunca etkisini sürdürmesi bekleniyor. Gece en düşük hava sıcaklıkları Erzurum'da 1, Ağrı'da 4, Kars, Ardahan ve Iğdır'da 5, Erzincan'da 7 derece olarak ölçüldü. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının Ardahan'da 7, Ağrı, Kars ve Erzurum'da 11, Erzincan'da 16 ve Iğdır'da 17 derece olacağının tahmin edildiği belirtildi.

Kırklareli

Kırklareli Özel İdaresinden alınan bilgiye göre, dünden beri devam eden kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 6 köy, Demirköy ilçesinde 8 ve Kofçaz ilçesinde 15 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi ekipleri, ulaşıma kapanan köy yollarını açma çalışmalarına devam ediyor. Kar kalınlığı Demirköy ilçesinde 30, Mahya Tepe'de 50, Bulgaristan'a ulaşımın sağlandığı Dereköy Sınır Kapısı'nda 40 santimetreye ulaştı. Kofçaz ve Demirköy ile Dereköy köyünde araçların zincirsiz yola çıkmasına izin verilmiyor.
Karayolları 15. Şube Şefliği ekipleri, Dereköy Sınır Kapısı yolunun kapanmaması için çalışma yapıyor. Demirköy Kaymakamı İshak Çınar, Bostaş köyünden ilçeye gelen öğrenci servisinin kara saplandığını söyledi. Çınar, servisi kurtarmak için bölgeye İl Özel İdaresi ve Orman İşletmesine ait greyderleri sevk ettiklerini belirtti.
 

Edirne

Edirne Özel İdaresi Genel Sekreteri Ahmet Çetin, yoğun kar yağışı nedeniyle, merkeze bağlı 8, Lalapaşa ilçesine bağlı 14 köy yolunun kapandığını söyledi. Bu köylerde taşımalı eğitim gören öğrencilerin yolların kapalı olması nedeniyle okula gidemediğini bildiren Çetin, Hacıdanışment köyünde bir hastanın kapalı köy yolunun kepçeyle açılarak Lalapaşa ilçesine ulaştırıldığını belirtti. Keşan ilçesinde dolu yağdığını ifade eden Çetin, kapalı köy yollarının açılması için çalışma başlatıldığını kaydetti. Karayolları ekipleri, tipinin etkili olduğu Lalapaşa ve Süloğlu ilçeleri ile Hamzabeyli Sınır Kapısı yolunun kapanmaması için geceden beri kar küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor.

Edirne Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri de sabah saatlerinden itibaren okul, hastane, kamu kurum ve kuruluşlarının önleri ile köprü ve bazı caddelerde tuzlama çalışması yaptı. Ekipler, 2 greyder ve 1 kepçeyle toplu taşıma araçlarının güzergahında kar küreme çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan, buzlanma nedeniyle Kıyık Semti Tophane bayırında 10 araç, Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı yolundaki Hasanağa rampasında 5 tır yolda kaldı. Araçların iş makineleriyle kurtarılarak yollarına devam etmesi sağlandı. Tırların kurtarılması için Karayolları ekiplerinden yardım istendi.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, gece en düşük sıcaklığın eksi 2 derece olduğunu, bugün de en yüksek sıcaklığın 1 derece olmasının beklendiğini belirtti. Kar kalınlığının 11 santimetreye ulaştığı Edirne'de kar yağışının akşam saatlerine kadar devam edeceğini ifade eden yetkililer, yarın yağış beklenmeyen Edirne'de perşembe ve cuma günü havanın parçalı bulutlu olacağını kaydetti.

 

Kapalı yol nedeniyle diyaliz hastası diyalize 7 saat geç girdi

Yurdun bazı yerlerinde kar yağışı ile fırtına yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkiliyor. Edirne merkeze bağlı Karabulut köyünde yaşayan diyaliz hastası, yolun kapalı olması nedeniyle diyalize 7 saat geç girdi. Edirne'ye yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Karabulut köyünde yaşayan, her gün diyalize girmek zorunda olan Hava Dirik (51), diyalize girdiği özel diyaliz merkezinin hasta nakil aracını sabah saatlerinde beklemeye başladı.

Karabulut köyü ile Edirne arasındaki yol İl Özel İdaresi ekiplerinin çalışmasıyla ulaşıma açılınca, diyaliz hastası Dirik, hasta nakil aracına görevli yardımıyla bindirilerek, diyalize girdiği özel diyaliz merkezine götürüldü. Dirik, köylerinin her kar yağışında merkezle bağlantısının kesildiğini ifade ederek, ''Sabahtan beri hasta nakil aracını bekliyorum. Neyse ki bugün geç de olsa diyalize girebileceğim. Her kar yağdığında yollarımız kapanıyor'' dedi. Edirne Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Çetin de diyaliz hastasının çok gecikmeden diyalize girebilmesi için ekiplerce 3 saatlik çalışma sonucu yolu trafiğe açtıklarını söyledi.

 

Kayseri

Kayseri'de, hızı saatte 65 kilometre ulaşan fırtına nedeniyle Melikgazi ilçesi Danişmentgazi Mahallesi'nde 3 evin çatısı uçtu. Çatıların uçtuğu bölgeye gelen itfaiye ve polis ekipleri, çevrede önlem aldı. Vatandaşlardan Furkan Ali Aslan, ''Havada toz bulutlarının arasında büyük siyah bir parça gördük. Telle çarpan çatı parçaları daha sonra yere düştü. Düşen parçanın çatı olduğunu daha sonra anladık'' dedi.

 

Rüzgar İlköğretim okulunun çatısını uçurdu

Ankara'da etkili rüzgar başkentlilerin sıkıntı yaşamasına neden olurken Mamak'ta da bir ilköğretim okulunun çatısı uçtu. Saimekadın Mahallesi Bahçelerüstü mevkisinde, Mamak TOKİ İlköğretim Okulu'nun çatısı öğrencilerin derste bulunduğu sırada rüzgar nedeniyle uçarak etrafa saçıldı.

Bahçede okulun çatısını dağılmış şekilde gördüklerini ifade eden veliler, olayda can kaybı olmamasının sevindirici olduğu kaydetti.

Veliler, okulun yapı kalitesinin düşük olduğu öne sürerek, daha önce de benzer olayların meydana geldiğini anımsattı. Dün gece de okulun ana su hattı borusunun patladığını, tuvaletlerin de alt yapı sorunları nedeniyle uzun süredir kullanılamaz durumda olduğu iddia eden veliler, TOKİ yetkililerine defalarca okulda yaşanan sorunları aktardıklarını ancak her hangi bir çözüm üretilmediğini savundu. Veliler, fırtına, rüzgar gibi olaylarda öğrencilerin zarar görmemesi için bir an önce okulun tadilata alınmasını istedi. Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de olayın ardından okula geldi ve incelemede bulundu.

Yetkililer, hasarın giderilmesi için ilgili makamlara bilgi verdiklerini belirtti. Mamak Belediyesi tarafından etrafa savrulan inşaat malzemeleri temizlendi. Bu arada çevrede TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda oturan vatandaşlar ile alışveriş merkezinde dükkanları bulunan esnaf, yağmur ve şiddetli rüzgarda sürekli sorunlar yaşadıklarından yakındı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon