Kırmızı hat şoku

Dengir Mir Fırat, önceki gün yaşanan tartışmada Menas AŞ’nin TIR’ında eroin bulunduğu sırada şirketle bağının kalmadığını savundu. Kılıçdaroğlu, eroin olayından sonra şirketin gümrüklerde sorun yaşamaması için yazılan yazıda yer alan imzasını gösterince Fırat büyük şok yaşadı. Konuya açıklık getiremeyen Fırat, şirketi savunarak konuyu geçiştirmeye çalıştı.

Yayınlanma: 27.09.2008 - 10:25
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlunun, TBMMdeki tartışmada, geçmişte ortağı olduğu Menas şirketi için siyasi nüfuzunu kullandığını belgeleriyle ortaya koyması karşısında ne diyeceğini bilemedi. Konuyu başka yönlere çekmeye çalışan Fırat, Menas şirketinin kırmızı hattan çıkarılması için neden yazı yazdığına açıklık getiremedi.

Kılıçdaroğlu toplantıda, Sayın Fıratın en büyük ortağı olduğu Menasın ürünlerini yurtdışına gönderen TIRda 89 kilo eroin yakalandı mı, yakalanmadı mı?” diye sordu. Eroinin yakalandığı konusunda hiçbir tereddütün bulunmadığını belirten Kılıçdaroğlu, konuyla ilgili 10 Mayıs 2008de yayımlanan gazete haberini gösterdi. Bu haberden bir süre sonra eline bir belge geçtiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: Gümrükler Genel Müdürlüğüne hitaben yazılmış iadeli taahhütle gönderilmiş bir belge; İdarenizden engelleyici her türlü işlemin durdurularak sonucundan yazılı olarak tarafıma bilgi sunulmasını rica ederim. Bu şu anlama geliyor; Bizim ürünlerimiz sınırdan geçerken aramayın. Artık biz beraat ettik, bu çerçevede engelleyici iş yapmayındiyor. Belgenin altında, Abdülkadir Gürüz ve Dengir Mir Mehmet Fırat adı var. Elimizi vicdanımıza koyup şunu soralım; iktidardaki bir partinin genel başkan yardımcısıysam, eğer bu yönetim kurulunda değilsem, benim adımı, Gümrük Müsteşarlığına yazılan bir yazıya kim hangi gerekçeyle koyabilir? Bunun ahlaki bir yönü var mı, yok mu? Bunu alan memur ne diyecek? Bak bu iktidardaki partinin çok önemli bir adamı, biraz dikkatli olmamız lazım. Sayın Fırat, siyasi nüfuzunu burada açıkça kullanmıştır.

Siyasi nüfuzunu kullanıldığı yerde aklıma soru işaretleri gelir. Araştırdık, Sayın Fırat diyor ki ben 1 Eylül 2007de ayrıldım. Sonra Menasın yönetim kurulu toplanıyor aynı kararı alıyor. Ama aradan 8 ay geçiyor. Bir gün Vatan gazetesi bir manşet yapıyor, 10 Mayısta... 9 Mayısta Fırata soruyorlar, TIRda eroin yakalandı, ne diyorsunuz?’, ‘Ben ayrıldımdiyor. Sonra ne oluyor, yani 8 ay sonra 9 Mayısta noterden ben şu tarihte ayrıldım diyor. Ayrıldıktan neden 8 ay sonra notere gidiliyor. Notere gitmek bu kadar zor mu? Siz olsanız tereddüt etmez misiniz, aklınıza soru gelmez mi? Elimizi vicdanımıza koyalım, vicdanımızın sesini dinleyelim. Sonra ne oluyor? Ticaret Sicili Gazetesini bulduk, orada da yayımlanmış. Ne zaman? 4 Haziran 2008... Eğer ayrıldıysanız niye 8 ay bekliyorsunuz da uyuşturucu olayı kamuoyuna yansıdıktan sonra notere gidiyorsunuz?

Fıratın bu olayın ardından olayın sorumlusu şoför yakalandı, itiraf ediyor, hapistedediğini belirten Kılıç- daroğlu, Siz bugüne kadar uyuşturucu baronlarının yakalandığını Türkiye Cumhuriyetinde duydunuz mu? dedi. Kılıçdaroğlu, gümrükte kırmızı hat,sarı hatveyeşil hatdeyimleri olduğunu, bunlardan yeşil hattakilerin güven veren firmalar nedeniyle hiç aranmadığını, sarı hattaki firmaların evrak bazında incelendiğini, kırmızı hattaki firmaların tamamının didik didik incelendiğini anlattı. Menasın kırmızı hatta bir firma olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, Menası bu hattan çıkarındiyen Fıratın adının yer aldığı belge var. Niye kırmızı hattan çıkarın derken Fıratın adı yazılır? Bu bürokrasi üzerinde ciddi baskı anlamındadırdedi.

Kılıçdaroğlunun bu somut belgesi ve beklemediği tespitleri karşısında sıkışan Fırat, açıklama yapmakta zorlandı. Kılıçdaroğlundan belgeyi alarak bir süre bakan Fırat, ne diyeceğini bilemedi.

Ben, 1 Eylülde ayrıldım. Velev ki ben ayrılmadım, Menas bu işleri mi yapıyor? Tenzih ediyorumdiyen Fırat, ortağıyla birlikte Hukuk Fakültesinde öğrenciyken şirketi nasıl kurduklarını anlatmaya başladı. Fırat bir süre sonra bu kez TIR şoförünün zaten şüpheli bir kişi olduğu savunusuna sarıldı. Şoförün eroin ile yakalanmasının şirkete mal edilemeyeceğini iddia etti. Bunun üzerine de Kılıçdaroğlu, şüpheli bir kişinin neden şirkette çalıştırıldığını sordu. Fırat buna da yanıt veremedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler