'TCG Heybeliada'

Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından yürütülen MİLGEM (Milli Gemi) Projesi kapsamında, tasarımından inşasına kadar tamamen yerli imkanlarla üretilen ilk Türk savaş gemisi ''TCG Heybeliada'' korveti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı bir törenle denize indirildi. Gül yaptığı açıklamada, Heybeliada'nın denize indirilmesinin, Türk denizciliği adına gurur duyulacak bir başarı olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 27.09.2008 - 10:47
Abone Ol google-news

MİLGEM Projesi'nin ilk gemisi olan Heybeliada, Türk Deniz Kuvvetleri'nin sürat, denizcilik ve stabilite isteklerini karşılayacak şekilde geliştirildi. Geminin boyu 99, genişliği 14.40 metre. Üstün harekat kabiliyetine sahip olacak Heybeliada, 10 tonluk bir helikopter için gerekli platform, hangar ve kapsamlı destek ekipmanlarına sahip olacak şekilde tasarlandı. Heybeliada'da 93 personel görev yapacak.

Ana tahrik sistemi 2 dizel makine ve 1 gaz türbininden oluşan Heybeliada'nın maksimum hızı en az 29 knots (saatte yaklaşık 55 kilometre)olacak. Arama radarı, atış kontrol radarı, navigasyon radarı, sonar, elektronik harp sistemi, lazer/RF sistemler, chaff/aldatıcı sistem ve denizaltı karıştırıcılarının yer alacağı geminin savaş yönetim sistemi tamamen yerli imkanlar ile geliştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Preveze Deniz Zaferi'nin 470. yıl dönümü ve Türk Deniz Kuvvetleri Günü'nde icra edilen gemi indirme ve ilk kaynak törenleri dolayısıyla Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a mesaj gönderdi.

Gül, ABD'de bulunması nedeniyle çok arzu ettiği halde törene katılamamaktan duyduğu üzüntüyü belirtti.

Yüzlerce yıllık köklü ve şeref dolu bir geçmişe sahip olan donanmanın, 1538'de Barbaros Hayrettin Paşa komutasında kazandığı Preveze Deniz Zaferi ile Akdeniz'de üstünlüğü ele geçirdiğini ve burayı Türk gölü haline getirdiğini anlatan Gül, bu önemli zaferin yıl dönümünde yapılan töreni anlamlı bulduğunu kaydetti.

Gül, ''MİLGEM projesi kapsamında gerçekleştirilen ilk Türk korveti Heybeliada'nın denize indirilmesi, Türk denizciliği adına gurur duyulacak ve övünülecek bir başarıdır'' dedi.

Dizaynı ve inşa sorumluluğu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından üstlenilen geminin, tamamen milli imkanlarla üretilmesinin mutluluklarını artıran bir başka husus olduğunu belirten Gül, şöyle devam etti:

''Bölgesinin en etkin güçlerinden olan Türk donanması, bu projelerle caydırılıcılığını artırmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, önemli jeostratejik konumunun da gereği donanmasını ve ordusunu güçlü tutmak durumundadır. Bölgemizde yaşanan son olaylar da bu düşüncenin haklılığını doğrulamaktadır.
Türk Ordusu donanımı, disiplini, yüksek görev bilinci, caydırıcı niteliği, modernizasyonu, değişen şartlara adaptasyonu ve hareket kabiliyetiyle dünyanın örnek askeri güçleri arasındadır.
Silahlı Kuvvetlerimiz, bünyesindeki tüm unsurlarıyla dünya barışına ve istikrarına değerli katkılar yapmaktadır. Ordumuzla ve donanmamızla gurur duyuyoruz.
Türk Ordusunun ülkemizin bekası, yurdumuzun savunulması, milli hak ve çıkarlarımızın korunması konusunda üstün bir görev anlayışı ve vatan sevgisiyle yaptığı hizmetleri takdirle karşılıyoruz.
Heybeliada korvetinin ve diğer gemilerin vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, ilk kaynağı yapılan Büyükada korvetinin en kısa zamanda vatan savunmasına katılmasını temenni ediyor, bu projede yer alanları ve emeği geçenleri kutluyorum.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler