Amerikalı sokağa döküldü

STK’ler ve sendikalar, ‘Topladığınız vergileri halka harcayın, banka batıklarına değil’ diye gösteri yaptı. ABD’de günlerdir tartışılan kurtarma planı halkın öfkesini çekti. Ülkenin her köşesinde gösterilerde, “Wall Street’i bizim ödediğimiz vergilerle kurtaramazsınız” sloganları atıldı.

Yayınlanma: 27.09.2008 - 13:31
Abone Ol google-news

700 milyar dolarlık tarihi kurtarma paketi Beyaz Sarayda hararetli tartışmalara neden olurken, Amerikan halkı ülkenin onlarca noktasında protesto gösterileri düzenledi. Bulunduğu yerden dolayı Wall Streetolarak da adlandırılan New York Borsası başta olmak üzere Amerikanın 41 eyaletinde 251 noktada düzenlenen gösterilerle Bush yönetiminin planı geri çekmesi istendi. Protestocular, hükümetin Wall Streetin belini doğrultacağına halkın barınak, sağlık ve eğitim ihtiyaçları için para harcaması gerektiği yönünde çağrı yaptılar.

Sendikaların başı çektiği gösterilerde Bush yönetimi Wall Streeti değil, halkı düşününpankartlarıyla protesto edildi. Planın kabul edilmesi halinde Amerikalıların vergi yoluyla adam başı 2 bin dolardan fazla ödeyeceği hesaplanıyor. Planın halkın cebinden çıkacak olması Amerikalıları isyana sürüklerken, plansızca büyüyen banka batıklarını ödemek istemeyen halk, Bush yönetimi Wall Streetin batıklarını ödememizi istiyor. Biz ödediğimiz vergilerin çok uçuk maaşlar alan yönetici takımının değil, halkın işine yaramasını istiyoruzdiyerek yönetimi eleştirdiler. Adil ekonomi birliğiadlı Amerikalı bağımsız bir organizasyon da halkı Kongreye acil bir mektup yazmaya çağırdı. Mektup yazın ve 700 milyar dolarlık açık çeki durdurunsloganıyla yola çıkan grup sitesine koyduğu mektupta şunları dile getirdi:

4 Bankaların sistemsizce büyümesinin faturası halka kesilemez. Batık bankaların üstdüzey yöneticileri altın paraşütleri için vergi vermiyoruz. Sistem düzeltilmeli.

4 Wall Streete yardım etmeden önce sokağı düşünün, halkı düşünün. Sağlık, eğitim harcamalarını azaltmayın. Ekonominin düze çıkması için yağmacı bankaları değil mağdur halkı düşünün.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler