'Tartışma TBMM çatısı altında olmalı'

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, ''AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki tartışmadan ne çıktığını benim değerlendirmem doğru değil, değerlendirmeyi halkımız yapar. Bence bu tür tartışmaları parlamento çatısı altında yapmamak gerekir'' dedi.

Yayınlanma: 27.09.2008 - 16:25
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde Alaplı Belediye Başkanı Ekrem Yazıcı'yı ziyaretinde, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ve CHP TBMM Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki tartışmanın TBMM çatısı altında olmaması gerektiğini söyledi.

Kılıçtaroğlu ve Fırat'ın canlı yayında gerçekleşen tartışmaları sırasında kendisinin Denizli'de olduğunu ve karşılıklı beyanlarda bulunan milletvekillerinin böyle bir emrivakisiyle karşı karşıya kaldığını belirten Toptan, şöyle konuştu:
''Geleneklerimize göre milletvekilleri, basın toplantısı yapmak istedikleri taktirde buna engel olacak uygulamamız yoktur. Sadece görevli arkadaşlarımız yerini ve zamanını ayarlar. Fırat ve Kılıçdaroğlu tartışmasından ne çıktığını benim değerlendirmem doğru değil, değerlendirmeyi halkımız yapar. Bence bu tür tartışmaları parlamento çatısı altında yapmamak gerekir. Umarım bu tür gelişmeyle bir daha karşı karşıya kalmayız.
Bu mesele öyle noktaya geldi ki izin vermeseydim çok speküle ve istismar edilirdi. Yani bir taraf sanki çok büyük deliller ortaya koyuyor ben onu engelliyorum, öbür taraftan çok önemli birtakım karşı belgeleri ortaya koyuyor ben onu engelliyorum gibi bir duruma düşerdim. Ben de o aşamada, o emrivaki karşısında en iyisi serinkanlı ve hoşgörülü olmak lazım diye düşündüm.''

 

Siyasal partilere uzlaşma çağrısı

Siyasal partilerle uzlaşma konusundaki önerisine AKP ve MHP'den yanıt geldiğini ve isimlerin bildirildiğini hatırlatan Toptan, şöyle devam etti:
''2 gün önce DTP de isimleri bildirdi ve girişimimizi desteklediğini ifade eden bir yazı yazdı. CHP Genel Başkanı sayın Deniz Baykal zaten öteden beri planladığı ziyaret sebebiyle bana geldi. Konuştuğumuz çeşitli konular arasında bu uzlaşma komisyonuna ve kuruluş tarzına çok olumlu bakmadıklarını, hem de böyle bir çalışmaya üye vermeyeceklerini ifade ettiler. Gerçi daha 1 Ekim'e kadar vaktimiz var ama Baykal'ın konuşmasından anlaşılan CHP, uzlaşma komisyonuna üye vermeyecek. Sayın Baykal'ın kendilerine göre birtakım gerekçeleri var. Elbette partilerimizin olumlu veya olumsuz bulduğumuz her tavrına saygı göstermek zorundayız. Daha sonraki süreçte ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Siyasi partilerle gerekiyorsa yeni birtakım temaslar yaparız. Ama önce 1 Ekim'de TBMM'nin açılmasını beklememiz lazım.''


Global krizin ekonomiye etkileri

Global krizin, başta ABD olmak üzere Batı ekonomilerini çok ciddi biçimde etkisi altına aldığını belirten Toptan, şunları kaydetti:
''Ülkemizde, global krizin etkilerini çok aza indirmek veyahut krizden karlı çıkmak yolunda herkes üzerine düşeni yapmaktadır. Global krizin Avrupa'ya etkisinin ne olacağını hep beraber göreceğiz. Ama bizim dış ticaret hacmimizin 3'te 2'sinin Avrupa ile olduğunu hesaba katacak olursak, Avrupa'yı etkileyecek olan krizin bizi de etkilemesi kaçınılmaz gibi gözükmektedir. Şu anda bizdeki olumsuz görülebilen tahmin edilen belirgin hususu, bu yıl kalkınma hızının hesap ettiğimizden daha az olacağının da anlaşılmasıdır. Onun dışında sarsılan piyasalar, geçen zaman içerisinde yerli yerine oturmuş görünüyor. Umarım bu böyle devam eder.''

Toptan, bugün, İstanbul Pendik'te, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tersanede Cumhuriyet tarihinin çok önemli bir ilkinin yaşandığını belirterek, şöyle konuştu:
''İlk kez silahlı kuvvetlerimiz Türk dizaynı, Türk ürünü bir savaş gemisi imal etti. Aynı zamanda bir yenisinin de kızağa konulması töreni vardı. Bu, Türkiye'nin şu andaki gücünü ve gelecek vizyonunu anlatması bakımından çok anlamlı gelişmedir. Hem özel sektör ticari denizciliği olsun, hem deniz kuvvetleri denizciliği olsun yeniden büyük hamle içine girmiş bulunuyoruz. Türk mühendisi, işçisi ve ürünlerinin eseri olan bu ''Heybeliada'' savaş gemisi, Atatürk'ün ifade ettiği gibi hiç kuşku yok ki yurtta sulh, cihanda sulh için savaşacaktır, çalışacaktır.''

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler