Babacan, Bakoyanni ile görüştü

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Kıbrıs konusunda iki lideri de görüşmelere mümkün olduğunca erken bir zamanda son biçimini vermeleri ve kapsamlı bir çözüme ulaşmaları konusunda cesaretlendirdiklerini söyledi.

Yayınlanma: 27.09.2008 - 20:26
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile New York'ta Yunanistan'ın BM Daimi Temsilciliği binasında yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptı. İki bakan, görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundular.
Babacan; açıklamasında, oldukça verimli bir görüşme yaptıklarını ve tartışılacak geniş alanı kapsayan konular olduğunu bildirdi. BM Genel Kurulu sırasında New York'ta Türk ve Yunan dışişleri bakanları olarak görüşmelerinin kendilerinin de sürdürdüğü eski bir gelenek olduğunu anlatan Babacan, görüşmede iki ülkenin ilerleyen ve her geçen yıl yoğunlaşan ikili ilişkilerini ele aldıklarını kaydetti.

Babacan, görüşmede, Kıbrıs konusunu ve süren müzakereleri de konuştuklarını belirterek, ''Ada'da sorunları çözmek konusunda istekli iki lider var, bir sonuca ulaşmak istediklerini söylüyorlar. Bunun önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum. Biz de bu süreci tam olarak destekliyoruz. İki lideri de görüşmeleri mümkün olduğunca erken bir zamanda son şeklini vermeleri ve kapsamlı bir çözüme ulaşmaları konusunda cesaretlendiriyoruz'' diye konuştu.

Bölgenin de son dönemde zorluklardan geçtiğini ve Kafkaslar'ın Türkiye için en büyük endişe kaynağı olduğunu dile getiren Babacan, ''Yunanistan'ın da bölgedeki gelişmelerle ilgili oldukça endişeli ve ilgili olduğunu anlıyorum'' dedi.

Babacan, Kafkasya'daki girişimlerini ve istikrar ve refah yoluyla bölgeye barış getirmek konusundaki çabalarını da ele aldıklarının altını çizerek, Bakoyanni'ye, konukseverliği için teşekkür etti. Bakoyanni de bunun üzerine, ''Gelecek yıl sıra sizde'' dedi. Babacan da meslektaşını gelecek yıl ağırlamaktan mutluluk duyacağını dile getirdi.

 

Bakoyanni

Yunan bakan ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmelerinin çok iyi geçtiğini belirterek, ikili ilişkileri ele alma şansı bulduklarını ve bir kere daha bu ilişkilerin daha da gelişmesi için daha çok çalışma iradelerini yinelediklerini kaydetti.

Bakoyanni, Kıbrıs konusunun da görüşmede ele alındığını vurgulayarak, Ada'da müzakerelerin başladığını hatırlattı. Bakoyanni, ''Yunan tarafı ve Türk tarafı, iki lideri de güçlü bir biçimde Kıbrıs konusunda mutabık kalınmış bir çözüme yönelik çalışmaları için cesaretlendiriyor'' dedi. Bakoyanni, Babacan ile kendilerini son aylarda oldukça endişelendiren bölgedeki sorunlarla ilgili olarak da konuşma fırsatı bulduklarını kaydetti.
Görüşmeye ilişkin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin'in verdiği bilgiye göre, görüşmede, ikili ilişkilerin nerede olduğuna ilişkin bir ufuk turu yapıldı. İki bakanın görüşmede ilişkileri ve işbirliğini çok yönlü olarak ileriye götürmek konusundaki kararlılıklarını ifade ettikleri öğrenildi.

Özügergin, görüşmede, gelecek dönemde yapılacak üst düzey ziyaretlerin de ele alındığını, Kıbrıs konusunun görüşmede etraflıca konuşulduğunu ve BM müzakerelerine iki tarafın da destek verdiğinin ortak anlayış olarak ortaya çıktığını kaydetti.

Görüşmede ayrıca Bakoyanni'nin, Türkiye'nin AB sürecine desteğini yinelediği ve Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde son zamanlardaki girişimlerini olumlu karşıladıklarını da belirttiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler