Namlunun ucunda yaşam

Yirmi Sekiz Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü, bu yıl da her yıl olduğu gibi silahların gölgesinde kaldı. Türkiye'de silah kullanımındaki artış ürkütücü. Ruhsatsız silah sayısı ruhsatlıların üç katı. Adli Tıp Kurumu’nun Türkiye istatistik Kurumu’na bildirdiği rakamlara göre, 2007 yılında yalnızca İstanbul’da, her 8 kişiden biri ateşli silahlarla yaşamını yitirdi.

Yayınlanma: 28.09.2008 - 07:14
Abone Ol google-news

Yirmi Sekiz Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü bu yıl da silahların ve ölümlerin gölgesinde geçiyor. 2007 yılında Türkiyede toplam 751 bin 295 asayiş olayında 7 bin 957 kişi ölürken 2008in ilk üç ayında meydana gelen 200 bin 896 olayda 2 bin 616 kişi yaşamını yitirdi.

Türkiyede polisin sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarında, 2007 yılına kıyasla 2008 yılının ilk üç ayında silah kullanımında yüzde 57 oranında artış yaşandı.

Bireysel silahlanmaya karşı savaşan Umut Vakfının Adli Tıp Kurumu, Emniyet ve Bakırköy Psikiyatrik Tedavi ve Araştırma Merkezi verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiyede yaklaşık 2.5 milyonu ruhsatlı olmak üzere 8 milyon civarında ateşli silah bulunuyor.

 

Trafikteki tehlike 

Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman, Temkinli bir tahminle, ruhsatsız silah sayısı ruhsatlıların en az 3 katı dolayındadır. Türkiyede silah sahiplerinin ailelerini de katarsak, yaklaşık 40 milyon insan silaha ulaşabilecek durumdadırdedi.

Trafikteki araçlarda bulunan ateşli silahların yüzde 80inin her an kullanılabilir durumda olduğunu ifade eden Dedeman, Hareket halindeki 8 milyon araçtan yüzde 6sında ateşli silah varken 280 bin aracın torpidosunda ateşli silah bulunuyor. Türkiyede cinayetlerin yüzde 20si sokakta, silahla işleniyor, her 10 cinayetten biri de trafikte meydana geliyor’’ diye konuştu.

 

Her sekiz kişiden biri

Adli Tıp Kurumunun Türkiye istatistik Kurumuna bildirdiği rakamlara göre, 2007’de İstanbulda toplam 4 bin 196 kişiye adli otopsi yapılırken bunlardan yüzde 12sinin ateşli silahlarla öldüğü saptandı. Bu olguların yüzde 90ı tabanca ve kısa ve uzun namlulu mermi çekirdeği atan silahlarla, yüzde 10u ise av tüfekleriyle yaralanarak öldü.

Yine, 2007 yılında yalnızca İstanbulda, her 8 kişiden biri ateşli silahlarla hayatını kaybetti. Ölen her 20 kişiden 1i ise çocuk. Bu ölümlerin yüzde 90ı tabanca ve kısa, uzun namlulu silahlarla gerçekleşti.

 

Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü

Umut Vakfı, ''Bireysel Silahsızlanma Günü'' nedeniyle İstanbul'da ''Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü'' etkinliği düzenledi. Etkinlikte konuşan Vakıf Başkanı Nazire Dedeman, silahların "ilkelliğin simgesi" olduğunu belirterek, "Yılda ortalama 5 bin kişinin hayatını kaybettiği trafik kazalarının ardından bireysel silahlanma nedeniyle ölümler ikinci sırada geliyor" dedi.

 

Umut Vakfı, ''Bireysel Silahsızlanma Günü'' nedeniyle İstanbul'da ''Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü'' etkinliği düzenledi. Umut Vakfı Kurucu Başkanı Nazire Dedeman, Taksim Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, bireysel silahlanmanın dünyada ve Türkiye'de ciddi bir sorun olduğuna işaret ederek, bu sorunun yıllardır Türk insanının varlığını tehdit ettiğini söyledi.

Tek işlevi öldürmek olan ateşli silahların ilkelliğin bir simgesi olduğunu vurgulayan Dedeman, şunları söyledi: ''Bugün ülkemizde trafik kazalarından sonra en fazla can alan sorun bireysel silahlanmadır. Yılda ortalama 5 bin kişinin hayatını kaybettiği trafik kazalarının ardından bireysel silahlanma nedeniyle ölümler ikinci sırada geliyor. Hiç kuşkusuz bu iki sorunun niteliği aynı değildir. Arabanın ulaşımı kolaylaştırmak gibi bir işlevi vardır ve dikkatli kullanılırsa kaza olasılığı ortadan kalkar. Ancak silahın öldürmekten başka bir işlevi yoktur. Bir yerde silah varsa bir gün muhakkak patlar. Silahın yalnızca varlığı bizim ve yakınlarımızın yaşam hakkına yöneltilmiş bir tehdittir.''

Dedeman, yaklaşık 16 yıldır bireysel silahlanmaya dikkat çekmeye çalıştığını ifade ederek, ''Bir ülkede her yıl 3 bin kişi ateşli silahlarla öldürülüyorsa, her yıl ortalama 700 kişi ateşli silahlarla 'kazaen' öldürülüyorsa orada bir sorun var demektir. Sorunun adı bireysel silahlanmadır'' diye konuştu.

Bireysel silahlanmanın yanlış bir zihniyetle, geleneksel, kültürel çarpık ve karmaşık nedenlerle gün geçtikçe arttığını dile getiren Dedeman, şöyle devam etti:

''Sorunun diğer bir yanı ise ülkemizdeki silahlanma konusundaki yasaların yetersizliğidir. Umut Vakfının girişimleriyle kuru sıkı silahlar konusundaki yasa değiştirildi. Ancak 6136 sayılı ateşli silahlar hakkındaki yasa hala görüşülmeyi ve yeniden düzenlenmeyi beklemektedir. Bir ülkenin yasaları o ülkedeki pratik hayatın ve zihniyetin yansıdığı bir alandır. Bu nedenle yasaları düzenleyenler de uygulayanlar da bireysel silahlanmaya ilişkin kültürel açmazların tutsaklığından kurtulmalıdırlar. Silahsız milletvekilleri, silahsız siyaset insanları ve silahsız hukuk insanlarının toplum sahnesinde yer alacağı günleri özlemle bekliyoruz. Omuzlarındaki sorumluluk büyüktür ve sorumluluklarının gereğini yerine getirmeleri topluma karşı görevleridir.''

Dedeman, 15 yıl önce bu sorunla yakından tanışmış bir anne olduğunu ve mücadeleyi görev edindiğini dile getirerek, ''Görevimin gereği hatırlatıyorum ve herkesi uyarıyorum, bu sorun hepimizin sorunu. Bireysel silahlanmanın gölgesi hepimizin üstünde dolaşıyor. Kurşunlar bir gün hepimizin yanı başına düşebilir'' dedi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de tarifsiz ve amaçsız kurşunlarla hayatını kaybedenleri rahmetle andığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''O çocuklar niye öldü? Adres tanımayan kurşunlar neden çocukları hedef alıyor? Biraz önce konuşan Nazire Dedeman bir anne. O yıllar önce kaybettiği evladının acısını taşıyor. Başka evlatlar aynı durumla karşılaşmasın diye. Onun bu mücadelesini kutluyorum. Dünyada silahlar gitmeli, barış gelmelidir. Buradan milletvekillerine de sesleniyorum. Mutlaka yasal düzenleme yapılarak bireysel silahlanmaya son verilmesi gerekiyor.''

Etkinlikte daha sonra, Teneke Trampet Müzik grubunun seslendirdiği ''silah'' şarkısı eşliğinde ateşli silahlarla yakınlarını kaybedenler ve bireysel silahsızlanmaya destek verenler, yere serilen kırmızı halı üzerine kırmızı beyaz karanfil ve sahipsiz ayakkabılar bırakarak bireysel silahlanmayı protesto etti.
Etkinliğe, Dedeman ailesinin yakınları, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile ''Bireysel Silahlanmaya Hayır'' yazılı döviz ve pul taşıyan vatandaşlar katıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler