Bugün Dünya Kalp Günü

Bugün Dünya Kalp Günü. Günün bu yılki teması ''Riskinizi Bilin''olarak belirlendi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 22 Avrupa ülkesinde yapılan bir araştırmaya göre, en genç kalp ve damar hastaları Türkiye'de bulunuyor. Uzmanlar, hükümetin kalp sağlığını öncelikli konu olarak ele alması ve koruyucu hekimliğin ön plana çıkarılması gerektiği konusunda hem fikir.

Yayınlanma: 28.09.2008 - 08:31
Abone Ol google-news

Kalp krizi tüm dünyada en önemli ölüm nedenlerinden biri. Her yıl dünya üzerinde 17 milyon kişi (her 3 ölümden biri) kalp krizinden yaşamını yitiriyor.

Türkiye'de her yıl 190.000 kişi koroner kalp hastalıkları nedeniyle ölüyor. Önlem alınmadığı takdirde, 2010 yılında bu rakamın 300.000'e ulaşacağı tahmin ediliyor.

Ülkemizdeki ölümlerin yarısı kalp ve damar hastalıklarına bağlı. Türkiye bu oranla Avrupa ülkeleri arasında, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerde kadınlarda birinci, erkeklerde ise ilk beş ülke arasında.

Türkiye'de kanserden ölen her 1 kişiye karşılık 4 kişi; trafik kazalarında ölen her 1 kişiye karşılık ise 30 kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Sağlıksız beslenmeye bağlı kolesterol, kalp ve damar hastalıklarını tetikleyen faktörlerin başında geliyor. Türkiye'de 9 milyon erişkinin kan kolesterol düzeyi ortalamanın üzerinde. Bu da, 30 yaşın üzerindeki erkek nüfusunun yaklaşık %28'ine ve kadın nüfusunun %35'ine tekabül ediyor.

Modern toplumların çocukları da, çevresel ve kültürel faktörler nedeniyle, sağlıksız beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan tehlikeler ile karşı karşıya. Tahmini hesaplara göre, bu beslenme alışkanlıkları nedeniyle dünya çapında beş yaşın altında 22 milyon çocuk fazla kilolu. Buna ek olarak sadece Amerika'da 5-15 yaş arası her üç çocuktan 1'i fazla kilolu. Bu rakam bundan 30 sene önce 6'da 1 idi.

Bu çarpıcı rakamlar, özellikle Amerika başta olmak üzere sağlıklı beslenme konusunun "devlet politikası" olarak yaptırımlarla desteklenmesi tartışmalarını da beraberinde getirdi.


"Hâlâ yüz güldürücü sonuçlar elde edilemedi"

Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Temizhan da  kalp hastalığının oluşmadan önlenmesinin çok önem kazandığını söyledi.

Doç. Dr. Temizhan, her yıl 280 bin yeni kalp krizi olgusuyla karşılaşıldığını,  hastaneye başvuranların yaklaşık yüzde 18'inin ilk 30 gün içinde hayatını kaybettiğini söyledi.

Temizhan'a göre kalp sağlığı konusunda hâlâ yüz güldürücü sonuçlar elde edilemedi. Yaş, sigara, hayırlı kolesterol, total kolesterol, sistolik kan basıncı ve cinsiyet durumlarına göre bir puanlama yapılıp, 10 yıllık riskin buna göre tahmin edildiğini belirten Temizhan, ''Bir kişi, 10 yıllık riski yüzde 10'dan küçükse ideal, yüzde 10-20 ise orta derecede, yüzde 20'den büyükse yüksek riske sahiptir. Diyabeti veya bilinen kalp hastalığı olanlar direkt olarak yüksek riske girmektedir'' uyarısında bulundu.


Farkındalık çok düşük

Türkiye'de kalp için tehlike yaratan yüksek tansiyon ve şeker hastalığına ilişkin farkındalığın son derece düşük olduğunu belirten Temizhan, ülkede hipertansiyon görülme sıklığının yüzde 31,8 dolayında bulunduğunu, bunun da 15 milyon yetişkinin hipertansif olduğu anlamına geldiğini kaydetti.Buna karşın, yetişkin halkın yüzde 32,2'sinin kan basıncını hiç ölçtürmediğini, hipertansiflerin ancak yüzde 40,7'sinin bundan haberdar olduğunu, sadece yüzde 31,1'inin ilaç kullandığını vurgulayan Temizhan, ''Hipertansiyonu olan hastaların sadece yüzde 8,1'inde kan basıncı kontrol altında. İlaç kullananlarda ise bu oran yüzde 20,7'' bilgisini aktardı.

Temizhan, ülkede şeker hastalığı görülme sıklığının yüzde 7,2, obezite görülme sıklığının ise yüzde 30,4 olduğuna dikkati çekerek, yetişkinlerin yüzde 36'sında kilo fazlalığı bulunduğunu bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler