Olmert Rusya'ya gidiyor

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in resmi konuğu olarak önümüzdeki hafta Rusya'ya gidiyor. Olmert'in Rusya ziyareti sırasında Medvedev ile Rusya'nın Suriye'ye silah satışı, İran'a yeni yaptırımlara Moskova'nın itirazı ve İsrail-Filistin barış süreci olmak üzere çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Yayınlanma: 28.09.2008 - 11:02
Abone Ol google-news

Başbakanlıktan istifa eden, ancak iktidar partisi Kadima'nın yeni lideri Tzipi Livni hükümeti kuruncaya kadar görevini sürdüren İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in 6-7 Ekimde yapacağı Rusya ziyareti sırasında Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile, Rusya'nın Suriye'ye silah satışı, İran'a yeni yaptırımlara Moskova'nın itirazı ve İsrail-Filistin barış süreci dahil çeşitli konular üzerinde görüş alışverişinde bulunması bekleniyor.

Aralarında iyi ilişkiler olan İsrail ve Rusya'nın mutabık olmadıkları bazı önemli konuların bulunduğu ifade ediliyor. İsrail, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, aralarında S-300 karadan havaya füzeler dahil, Rusya'dan gelişmiş silah sistemleri satın alma çabalarına karşı çıkıyor.

İsrail, söz konusu silahların Lübnan'daki Hizbullah militanlarının eline geçebileceğini savunuyor. Rusya'nın İran'a gelişmiş uçaksavar füzeleri satma olasılığı da iki ülke arasındaki anlaşmazlık konularından biri.

Gürcistan ile yakın ilişkileri olan İsrail, silah satışlarının Rusya'yı rahatsız etmesi nedeniyle, iki taraf arasında patlak veren çatışmalardan önce Gürcistan'a silah ve askeri malzeme satışını durdurduğunu açıklamıştı.

Rusya, İran'ın nükleer programına karşı bu ülkeye yeni ekonomik yaptırımlar uygulanmasına soğuk bakıyor.

ABD'de geçen yıl sonunda düzenlenen Annapolis zirvesinden sonra, bir İsrail-Filistin zirvesi için ev sahipliği yapmak isteyen, ancak bu konuda İsrail tarafından yeterli destek bulamayan Rusya, barış süreci görüşmelerinde de aktif rol oynamak istiyor.

Yeni Kadima lideri Tzipi Livni, hükümet kurma çabalarını sürdürürken, Moskova ziyaretinin Ehud Olmert için Başbakanlık görevinde son ziyareti olabileceği belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler