Elektrikte en yüksek zam çiftçiye

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun onayladığı 1 Ekim'den geçerli yeni tarifeye göre, yılbaşından bu yana kümülatif zam sanayide yüzde 49.5 -yüzde 51.7 aralığında oluşurken, tarımda yüzde 58'i aştı. Artış oranı tarımsal amaçlı soğuk hava depolarında yüzde 57,9, kültür balıkçılığı ve kümes hayvanları çiftliğinde yüzde 57,8, seralarda ve hayvancılık işletmelerinde ise yüzde 58'e ulaştı.

Yayınlanma: 28.09.2008 - 11:01
Abone Ol google-news

Elektrikte kümülatif bazda en yüksek zammın, tarım sektörünün kullanımına yapıldığı belirlendi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) onayladığı 1 Ekim’den geçerli yeni tarifeye göre, yılbaşından bu yana kümülatif zam sanayide yüzde 49.5 - yüzde 51.7 aralığında oluşurken, tarımda yüzde 58’i aştı. Artış oranı tarımsal amaçlı soğuk hava depolarında yüzde 57,9, kültür balıkçılığı ve kümes hayvanları çiftliğinde yüzde 57,8, seralarda ve hayvancılık işletmelerinde ise yüzde 58,3’e ulaştı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, abone gruplarına göre değişmekle birlikte tarifeye göre elektrikte yılbaşına göre kümülatif zammın yüzde 49,5-yüzde 58,3 oranında değiştiğine işaret etti. Bayraktar, bitkisel ve hayvansal üretimde kullanılan girdilerden birinin de elektrik enerjisi olduğunu, üreticilerin maliyet içinde önemli bir girdi kalemini oluşturan elektrik bedellerini ödemede büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı. Tarımda kullanılan elektrikte desteklemenin 2003 yılı Ocak ayında kaldırılmasıyla fiyatların yüzde 34,4 arttığını vurgulayan Bayraktar, “Zaten elektrik fiyatlarının altından kalkamayan üreticilerimizin durumu yapılan artış sonrası içinden çıkılmaz bir hal almıştır. Bu büyük artışın ardından, 2008 yılının Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamların ardından, Ekim ayından geçerli olmak üzere üçüncü zamda yapılmıştır” dedi. Maliyet bazlı fiyatlandırma mekanizmasına geçişle birlikte tarımsal sulamada kullanılan elektriğin birim fiyatının 2007 sonuna göre yüzde 50,2 arttığını belirten Bayraktar, artış oranının tarımsal amaçlı soğuk hava depolarında yüzde 57,9, kültür balıkçılığı ve kümes hayvanları çiftliğinde yüzde 57,8, seralarda ve hayvancılık işletmelerinde ise yüzde 58,3’e ulaştığına işaret etti.

 

Elektirik kesintisi uygulaması

Bayraktar, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliklerinin her geçen gün kendini daha fazla hissettirdiği, sulamanın öneminin her geçen gün daha da arttığını anlatırken, 2007 yılında yaşanan kuraklığın bilançosunun 5 milyar YTL olduğunu vurguladı. Bu yıl ise kuraklığın İç Anadolu ve Güneydoğu bölgelerini etkilediği ve çiftçilerin verimlerinin düştüğünü belirten Bayraktar, 2008 yılının da kurak geçmesinin durumun ciddiyetini ortaya koyduğunu ifade etti. Bayraktar, bu koşullarda bile üretime devam etmek isteyen üreticilerin elektrikleri ödenemeyen borçlar nedeniyle kesildiği ve icralık olduklarını anlattı. Bayraktar, elektrik kemsi uygulamasının yol açacağı sonuçları şöyle değerlendirdi: “Basına da yansıdığı üzere TEDAŞ tarafından ödenemeyen elektrik borçları nedeniyle bayram sonrası elektriklerin kesilmesi kararı alındığı ifade edilmektedir. Üreticilerimiz, elektriklerinin kesilmesi durumunda sulama yapamayacaktır. Ülkemizin artan ihtiyaçlarının karşılanması, halkımızın gıda güvencesinin sağlanması bakımından üretimi artırmak öncelikli hedefimiz arasındadır. Bu üretim artışını sağlayacak olan girdilerden biri de tarımsal sulamadır. Kesik elektrikler nedeniyle sulama yapılamaması üretimde düşüşleri de beraberinde getirecek, halkımızın gıda güvencesinin sağlanmasında bir tehdit unsuru olacaktır.”

 

Abone Gruplarına Göre Elektrik Fiyatlarındaki artış(%) Tek Terimli Tarife

Sanayi Orta Gerilim 49,5

Sanayi Alçak Gerilim 51,7

Seralar, Hayvancılık İşletmeleri(Ticarethane) 58,3

Tarımsal Amaçlı Soğuk Hava Depoları 57,9

Kültür Balıkçılığı Ve Kümes Hayvanları Çiftçiği 57,8

Tarımsal Sulama 50,2

Kaynak: EPDK TEDAŞ 4.Grup Elektrik Fiyatları Fiyatlara yüzde 18 KDV, yüzde 2 TRT Payı, yüzde 1 Enerji Fonu dahil


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon