'Hedefimiz rekoru egale etmek'

Socar-Turcas Enerji A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 2015 yılına kadar Petkim Yarımadasına yapacakları 5 milyar doların üzerindeki yatırımla şirketin dünya liginde sınıf atlamasını sağlayacaklarını kaydetti.

Yayınlanma: 16.03.2010 - 11:50
Abone Ol google-news

Petkim'in 2009 yılı finansal sonuçları ile Socar&Turcas'ın yatırım stratejilerinin paylaşıldığı ve yeni kurumsal kimlik lansmanının yapıldığı basın toplantısında konuşan Socar-Turcas Enerji A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, Socar ile gerçekleştirilen ortaklığın hammadde ile pazarı birleştiren sinerjiyi de beraberinde getirdiğini vurguladı. Socar-Turcas Rafineri A.Ş.'nin vizyonunun rafineri sektöründe bölgesel bir güç haline gelmek, hedefinin ise 2014 yılında üretime geçerek Türkiye petrol ürünleri piyasasına arz dengesi getirmek olduğunu dile getiren Yavuz, Petkim'in sürdürülebilir büyüme ile 2018 yılında iç pazarda payını yüzde 40'a çıkarmayı hedeflediğini bildirdi.

Rafineri için Petkim'in Socar&Turcas'a Aliağa'da 1.350 dönüm arazi tahsisi yaptığını ve arkasından gerekli prosesleri başlattıklarını anlatan Yavuz, en önemli süreçlerden biri olan ÇED raporunu aldıklarını, diğer proseslerin olması gerektiği gibi ilerlediğini söyledi. Yavuz, ''Rafineri yapmak noktasında rekor Hintli bir firmaya ait. Biz de bu rekoru egale edecek bir hızda rafineriyi yapmak ve 2014 yılında bitirmek istiyoruz'' dedi.

Rafineri-petrokimya-enerji-lojistik entegrasyonunu sağlayacak yatırımın Cumhuriyet tarihinde tek noktaya yapılacak en büyük yatırımlardan biri olduğuna işaret eden Yavuz, şunları söyledi: ''2015 yılına kadar Petkim Yarımadasına yapacağımız 5 milyar doların üzerindeki yatırımla şirketin dünya liginde sınıf atlamasını sağlayacağız. Bu yatırımın büyük bölümünü 4 milyar dolar civarındaki yatırımla rafineri yatırımı oluşturacak. Liman ve diğer yatırımlarla birlikte toplam yatırım tutarının 5 milyar doları geçmesini öngörüyoruz. Bunun yüzde 35-40'ının özkaynak, geri kalanının proje finansmanıyla gerçekleşmesini planlıyoruz.''

'Bu, bir yerlileştirme projesidir'

Kenan Yavuz, yatırımın Petkim'in ithal etmek zorunda olduğu 2 milyon tona yakın hammaddeyi yerlileştirmesini sağlayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Geriye kalanı da Türkiye'nin ithal ettiği 8 milyon tonluk rafineri ürünlerine dayanacak. Bu, Türkiye'nin cari açığına net katkı yapacak Türkiye'nin en önemli projelerinden biridir. Bu, bir yerlileştirme projesidir. Biz Petkim Yarımadasını bu ülkenin bir değeri olarak görüyoruz. Petkim Yarımadası, gelecekte Petkim ürünlerini kullanan müşterilerimizin üretim tesislerini yapabilecekleri bir endüstri parkıdır.''

Gelecekte nüfusa ve hammaddeye sahip ülkelerin öne çıkacağını ifade eden Yavuz, ''Türkiye, genç nüfusu ve pazar potansiyeliyle bu ülkelerden biri. Ancak önümüzde şöyle bir durum var. Tüketim kabiliyetimizi kendi üretimimizle mi, yoksa ithalata dayalı bir yapıyla mı gerçekleştireceğiz? Yani pazarın kaymağını biz mi yiyeceğiz yoksa başkası mı yiyecek? Bu durum, bizim proje kabiliyetimize bağlı. Ben inanıyorum ki Türkiye'nin böyle 10 tane projesi olsa ne cari açık, ne istihdam problemi kalır'' yorumunu yaptı.

'10 bin çalışanı istihdam edecek...'

Yavuz, Petkim Yarımadasında 10 milyon tonluk rafineri, Petkim'de 6 milyon ton petrokimyasal üretim, 1 milyon TEU/yıl kapasiteli konteynır terminali ve entegre limanı, 1.500 dönüm lojistik ve terminal alana sahip, yan sanayi ile birlikte 10 bin çalışanı istihdam eden, yerli yabancı yatırımcıların yer aldığı bir kümelenmeyi hayata geçirerek ''Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri olmayı'' hedeflediklerini vurguladı.
Soruları da yanıtlayan Yavuz, kriz döneminde Petkim'in KOBİ'lere yönelik bir banka gibi çalıştığını, borçlarına ve alacaklarına önemli destekler verdiğini söyledi.

Yavuz, ihracatta bu yıl 2009 seviyesi olan yüzde 26 seviyesini korumayı öngördüklerini bildirdi. İran ile ticari ve iş geliştirmeye dayalı Socar&Turcas olarak ortak şirket kurmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ve şirket kurma aşamasına geldiklerini belirten Yavuz, bu işbirliği ile Petkim'in ihtiyacı olan ürünleri İran'dan daha ucuza getirmeyi planladıklarını kaydetti. Kenan Yavuz, EPDK'ya Ceyhan'daki rafineri sürecini durdurduklarını resmen bildirdiklerini, şu anda önceliklerinin Aliağa'daki proje olduğunu ifade etti.

 

'Sırada rafineri lisansı var'

Socar&Turcas Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, Petkim'in 45 yılı geride bıraktığını, 45. yılında logosunu değiştirerek dışarıya bakan yüzünü de değiştirmek istediklerini söyledi. Aksoy, mavi, kırmızı ve yeşil renklerden oluşan 3 boyutlu yeni logonun Petkim'de yaşanan değişimi kararlı ve etkin biçimde dışa vurduğunu ifade etti. Soruları da yanıtlayan Aksoy, yenilenebilir enerji yatırımı yapmak istediklerini ve bunun için zaten Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvuru yaptıklarını hatırlattı.

Bu başvurunun sonuçlanmasıyla rüzgara dayalı bir çeşitlenme yaratacaklarını dile getiren Aksoy, sahalarını enerji santrali yatırımında yatırımcılara açma konusuna ve bu kapsamda işbirliklerine açık olduklarını vurguladı. Aliağa'daki rafineriye ilişkin ÇED raporunu aldıklarını anımsatan Aksoy, ''Sırada rafineri lisansı var. Bu yılın ilk yarısı içinde rafineri lisansını almayı öngörüyoruz'' dedi. Socar&Turcas Enerji Üst Yöneticisi (CEO) Kenan Yavuz da rafinerinin Petkim'in yıllık maliyetini 40-50 milyon dolar aşağı çekeceğini bildirdi.

 

'Petkim'in yıllık enerji maliyeti 320 milyon dolar'

Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Genel Müdürü Hayati Öztürk ise 2009 yılının Petkim için krizin nispeten düşük düzeyde etkilediği yıl olduğunu, geçen yılı 2,1 milyar lira ciro, 154 milyon lira faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) ve 114 milyon lira net karla kapattıklarını söyledi. 2009'da 3 milyon ton brüt üretim gerçekleştirdiklerini ve kapasite kullanım oranının yüzde 91 olduğunu belirten Öztürk, 2010'da planlanan brüt üretimin 3,1 milyon ton ve kapasite kullanım oranının yüzde 96 olduğunu bildirdi.

Öztürk, 2009'da Petkim'in ihracatının ciro içindeki payının yüzde 26 olduğunu ve 347 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydederek, 2009 yılında kimya sanayinde global anlamda çoğu şirketin zarar yazmasına rağmen Petkim'in makul düzeyde kar sağladığını vurguladı. Petkim'in enerji ve hammadde maliyetinin toplam maliyetinin yüzde 80'den fazlasını oluşturduğuna dikkati çeken Öztürk, ''Petkim'in yıllık enerji maliyeti 320 milyon dolar. Aynı tesislerin Amerika'da olması durumunda ödeyeceği enerji faturası yüzde 30-35, Ortadoğu'da olması halinde ise yüzde 80 daha az olacaktır'' dedi.

'Yatırımlar yapılamazsa hedefler altı boş hedefler olur'

Hayati Öztürk, 2010 dahil son 3 yılda Petkim'in 170 milyon dolarlık yatırımla hem teknolojik altyapısını yukarıya çekeceğini, hem de kapasite artırımı ve çevreye yönelik yatırımlar yapacağını, bu yıl 70 milyon dolar tutarında yatırım planladığını bildirdi. Socar&Turcas tarafından Aliağa'da gerçekleştirilecek rafineri projesine işaret eden Öztürk, rafinerinin petrokimya sanayinin ana hammaddeleri olan nafta ve LPG'yi üreteceğini, bin 500 ila 2 bin arasında ek istihdam sağlayacağını, yıllık kapasitesinin 10 milyon ton olacağını söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat ile uzun vadede dünyanın 9. büyük ekonomisi olma hedeflerinin altını çizen Öztürk, ''Bunun için üretimin artırılması, imalat sanayinin daha fazla desteklenmesi, ihracatı destekleyecek yatırımların yapılması gerekiyor. Yatırımlarda da enerji önemli bir bölümü oluşturuyor. Enerjiye yönelik yatırımlar yeterince yapılamazsa 500 milyon dolar ihracat yapılması sanırım zor. Üretim ve yatırımların yapılamaması durumunda bu hedefler altı boş, doldurulamaz hedefler olur'' şeklinde konuştu. Öztürk, plastik konusunda kamuoyunda oluşan olumsuz görüşlere ilişkin bir soru üzerine ise plastik ürünlerin alternatif ürünlere göre tüm ömrü boyunca incelendiğinde daha çevre dostu çıktığını savundu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler